Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.06.1995

Delo, Šport: ... Plezalni vodnik Kamniška Bistrica

Tone Golnar je pred sedmimi leti izdal prvi plezalni vodnik za Kamniško Bistrico, v katerem je opisal plezalne smeri v stenah od Mokrice do Planjave. Sedaj pa je skupaj z Bojanom Pollakom napisal še drugo, popravljeno in razširjeno izdajo. Slednji je veliko pomagal že pri prvi izdaji, narisal pa je tudi veliko zelo natančnih skic.
Poleg sten, opisanih v prvi izdaji, se v drugi pojavi še jugozahodna stena Planjave, ki ni bila obdelana še v nobenem vodničku. V njej je kakih 50 večinoma lažjih smeri. Seveda pa so pri drugih stenah dodani opisi smeri, ki so jih alpinisti preplezali v zadnjih letih.
Večina smeri je predstavljenih s skicami, na koncu pa lahko najdemo dovolj dobre črnobele fotografije sten z vrisanimi smermi. V uvodu je na kratko predstavljena alpinistična zgodovina področja ter geoleoška sestava Kamniških Alp.
Avtorja sta v vodnik prav gotovo vložila ogromno dela, saj so v njem opisane vse znane smeri v stenah nad Kamniško Bistrico. Škoda pa je, da jih nista predstavila še s kratkim kvalitativnim opisom, ki zlasti nepoznavalcu področja lahko pove še dosti več kot le suhoparen tehničen opis.

(M. P.)

V Pivki ponovno na vrhu Mejovšek in Čufarjeva
Medtem ko se pri ženskah vrstni red po kvalifikacijah ni bistveno menjal, je bilo pri fantih precej drugače - Zmagovalca iz Pivke vodita v skupni oceni

PIVKA - V soboto, 3. junija, je bila na umetni steni v Pivki druga tekma državnega prvenstva v športnem plezanju za naše najboljše plezalce. Dopoldanske kvalifikacije je precej motilo deževno vreme. Nastopilo je 13 tekmovalk in 21 tekmovalcev. Ženski del tekmovanja je minil normalno, pri moških pa so po nekaj plezalcih zaradi dežja tekmo prekinili. Na srečo seje vse dobro izteklo. Ženske kvalifikacije je najbolje odplezala poznejša zmagovalka Martina Čufar, ki je smer edina splezala do konca. Tik za njo pa sta si drugo mesto razdelili Štremfljeva in Šuštarjeva, za njimi pa se Lukančičeva.
Pri fantih je Guček kot edini zmogel smer splezati do vrha, tik za petami mu je bil Jensterle, ki se je zadnjega oprimka samo dotaknil, dva metra za njima pa je bil tretji Lukič.
Zvečer pa je bil na vrsti finalni del, kjer se je vse skupaj začelo znova in bi dosežke iz kvalifikacij upoštevali samo v primeru izenačenega finalnega rezultata. V ženski konkurenci (v Pivki sta nastopili samo dve prvi članici, vse druge pa so mladinke) Martina Čufar ni dovolila nobenega presenečenja. Dotaknila se je zadnjega oprimka v smeri in slavila svojo drugo zmago v letošnjem točkovanju za državno prvenstvo. Drugo mesto si je z odličnim nastopom priplezala mlada Katarina Štremfelj, ki je bila po nekaj slabših nastopih letos lahko zelo zadovoljna. Bronasta kolajna pa je pripadla Metki Lukančič iz Trbovelj.
Pri fantih se je v finalu vrstni red nekoliko obrnil na glavo. Zopet je odločno potegnil Matej Mejovšek, se dotaknil predzadnjega oprimka in do konca finala ga ni nihče dohitel. Za Vilija Gučka tudi tokrat ni bilo sreče. Že velikokrat je bil po kvalifikacijah najboljši, v finalu pa mu ni uspelo tega mesta obdržati. Tudi tokrat se je moral zadovoljiti s srebrno kolajno. Po dolgem času je na zmagovalnih stopničkah spet stal Stanko Židan, vse pa je na sobotni tekmi v Pivki presenetil z odličnim četrtim mestom mladi tržaški plezalec Matej Sova, ki je bil najboljši med mladinci.
Po dveh tekmah v skupnem seštevku pri ženskah vodi Čufarjeva (200 točk) pred Lukančičevo (145) in Štremfljevo (135), pri moških pa Mejovšek (200) pred Gučkom (160) in Jensterlom (112). Naslednja tekma za člane bo 18. t. m. v Kranju.
Rezultati iz Pivke - ženske: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana), 2. Katarina Štremfelj (PK Škofja Loka). 3. Metka Lukančič (AO Trbovlje) 4. Urša Šeliga, 5. Špela Šeliga (obe Šaleški AO), 6. Maja Šuštar (AO Kamnik); moški: 1. Matej Mejovšek (Šaleški AO), 2. Vili Guček (AO Trbovlje), 3. Stanko Židan (AO Matica), 4. Matej Sova (ŠPO Tržič), 5. Marko Lukič (AO Kozjak), 6. Franci Jensterle (AO Žiri), 7. David Stepanjan (AO Kranj), 8. Borut Kavzar (AO Trbovlje), 9. Peter Bračič (Šaleški AO), 10. Urh Čehovin (AO Matica).

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Akcije v letu 1996
Planinska zveza Slovenije je objavila razpis za akcije slovenskega alpinizma v letu 1996. Nanj se lahko prijavijo vsi, ki načrtujejo kakršnekoli akcije s področja alpinizma v prihodnjem letu. Rok za oddajo prijav je 16. junij.

(M. P.)

Razpis za vodjo tabora
Podkomisija za vrhunski alpinizem pri PZS je sprejela sklep, da v letošnjem letu organizira plezanje mladih perspektivnih alpinistov v gorah nad Chamonixom. Tabor bo organiziran v enem izmed kampov v okolici Chamonixa. Zato PZVA razpisuje mesto vodje tabora od 15. julija do 15. avgusta. Vodje so lahko največ trije, tako da bodo pokrili celoten čas trajanja tabora. Vodja bo moral mladim alpinistom pomagati pri izbiri ciljev in pridobivanju potrebnih informacij. Pogoja za vodjo sta znanje francoščine ali angleščine in alpinistične izkušnje v gorah nad Chamonixom. PZVA mu bo pokrila stroške prevoza in bivanja. Prijave zbirajo na PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana do 15. junija.

(M. P.)

Predavanje o Indiji
V Fotoklubu PZS (Dvoržakova 9, Ljubljana) bo danes, 5. t.m. ob 19.30 Benjamin Tome z diapozitivi predstavil svoje popotovanje po Indiji.

(M. P.)

Slepi jok v Ospu
Miha Praprotnik in Slavko Rožič sta opravila drugo ponovitev tehnične smeri Slepi jok (A2+, V - VI) v Ospu. Smer sta prva preplezala Silvo Karo in Franček Knez leta 1985, prva ponovitev pa je pripadla Milku Kropeju in Janku Oprešniku lani jeseni.

(M. P.)

V skupini Ortlerja
Člani AO Kranj so skupaj s svojimi tečajniki med prazniki obiskali skupino Ortlerja. Preplezali so Levo (D+, 350 m) v SZ steni Angelusspitze in SZ pobočje (AD-, 350m) v isti gori.

(M.P.)

Tri nove v Kužlju
V Kuželjski steni nad dolino Kolpe so kranjski alpinisti aprila preplezali tri prvenstvene smeri. Andrej Prinčič in Tomaž Strupi sta preplezala Kočo strica Toma (VI+ / V -VI, 80 m, 4 ure), Tone Štern in Igor Varjačič Pekarno (V+ / IV+, 100 m), Igor Mlinar in Janez Velikanje pa Bruhn Mici (V- / IV+, 120 m, 1.30 h).

(M. P.)

Stene na Hvaru
Peter in Slavica Podgornik ter Vasja Kolavčič (vsi AO Nova Gorica) so prvomajske praznike preživeli na otoku Hvaru. V stenah nad vasema Sv. Nedelja in Zavalo so preplezali šest prvenstvenih smeri v do 200 metrov visokih stenah z enostavnim dostopom in sestopom. Peter in Vasja sta v JZ steni nad Sv. Nedeljo preplezala smer »Kanton upanja« (VII/VI, 120m 8 h) in Čas nedolžnosti (VII-, VI+/V+, 185 m, 3 h) ter J steni nad Zavalo smer »Vrtoljot« (V+, 180 m, 2,30 h). Peter in Slavica sta v JZ steni nad Sv.NedeIjo smer »Minas« (VI+/V+, 180 m, 5.30 h) in spominsko smer za Dušana Žirmona, športnega plezalca in jadralnega padalca, člana AO Nova Gorica, »Izgubljen v vetru« (VII-, VI+/V. 200m, 3.45 h), v J steni nad Zavalo pa smer »Pharos« (VII/VI, V+, 155m, 3 h). V stenah niso našli sledov o morebitnih predhodnikih, pa tudi domačini so jim zatrdili, da so prvi plezalci, ki so obiskali te kraje. Skala je precej krušljiva, nekatere smeri pa vodijo tudi po nevarno naloženih luskah. V nekaterih smereh je bilo v tem letnem času tudi nekaj rastja, zato bi bilo verjetno bolje te stene obiskati jeseni. Varovanje so urejali s klini, zatiči in metulji. V stenah nad vasjo Sv. Nedelja bi se dalo urediti tudi športno plezalne smeri.

(M. P.)

Ozebniki v Mt. Blanc du Taculu
Med prvomajskimi prazniki je kar nekaj alpinistov plezalo ledne smeri v Mt. Blanc du Tacul. čeprav je pozimi zapadlo zelo veliko snega, v smereh ni bilo veliko ledu.
Tomaž Jakofčič (AAO) in Gregor Kresal (AO Matica) sta preplezala ozebnik Modic - Noury (TD+, 550 m) v desnem delu stene. V smeri sta naletela na dober led, vendar ga je bilo na nekaterih mestih zelo malo.
V obeh najtežjih raztežajih sta morala preplezati nekaj kombiniranih mest. Zadnji težak raztežaj se je končal s pravo ledeno streho (95 do 100 st.). Plezala sta 6 ur.
Tomaž Strupi in Tone Štern (oba AO Kranj) sta opravila še eno slovensko ponovitev Superkoluarja (EDI, 400 m). Spodnjim težkim raztežajem sta se ognila po vstopni varianti.
Zamejski Slovenec Erik Švab (SPD Trst) in Daniela Corsolano sta v prvi polovici aprila preplezala Laffaillejev ozebnik (D+, prva dva raztežaja 70 do 80 stopinj, višje 55 st., 400 m, 4 h). Smer se začne z ozkim žlebom, nato pa se razširi v nekaj metrov široko grapo. Na nekaterih mestih je bila širina ledu le 15 do 20 cm, tako da sta morala plezati tudi po skali.
Alenka Jerala (AO Kranj) in Gregor Sluga (AO Rašica) sta v predelu severne stene, imenovanem Triangel, preplezala Contamine - Mazeud (AD+, 350 m). (M. P.)
Zlatko Koren in Peter Štefančič (oba AO Nova Gorica) sta bila v Chamonixu takoj po praznikih. Pod Taculom sta postavila šotor in 7. maja preplezala Superkoluar, dan kasneje pa še Gabbaroujev ozebnik. Vstopne raztežaje Superkoluarja sta preplezala po lažji vstopni varianti.
V šestih urah sta preplezala 600 metrov te smeri. Ocena smeri z lažjo vstopno varianto je TD+, v nekaterih vodničkih pa je ocenjena tudi ED+. Gabbaroujev ozebnik (TD+, 600 m) sta preplezala v šestih urah. Zaradi pomanjkanja ledu se jima je smer na nekaterih mestih zdela težja od Superkoularja. Oba dneva ju je popoldne zajelo poslabšanje vremena z meglo in sneženjem.
V vseh omenjenih smereh so urejena sidrišča za spuste po vrvi, tako da sestopi niso problematični.

(M.P.)

Pod vrhom Anapurne
Avtoportret Tomaža Humarja ob zadnji dnevni svetlobi 100 metrov pod vrhom Anapurne I (8091 m). Humar se je 6. maja sam povzpel iz tabora 4 (7400 m) na vrh Anapurne I. Na vrh je prišel po sončnem zahodu, nato pa v temi sestopil nazaj v tabora 4, kjer gaje čakal šerpa Ardžun. Njegov vzpon je kronal uspešno odpravo, na kateri so naši alpinisti osvojili zadnji osemtisočak za Slovenijo, brata Karničarja pa sta opravila prvi smučarski spust z vrha. Odpravo so podprli Unior turizem, Terme Zreče, Toper 2000, FIT, Polzela. Eta, Golf servis Debevc, Kemofarmacija, Gama, PUH, Jata, LB Kamnik, Roletarstvo Kosec, Prebil Plast, Nunar šport, ŠZ, PD in AO Kamnik, Goldi, Medex, Consulting, TK Žalec, Vettorazzi F., Valetič T, PD, TD, KS, LD/KD, GD in ŠZ Jezersko, Vila Bela, Optika Krstič, Pavuna S. in Jezeran

(MP., foto Tomaž Humar)
 

  05.06.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti