Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine in ljudje - 05.03.1980

Delo, Šport: ... Razstava fotografij

Fotokino klub PZS prireja svojo 24. razstavo planinskih fotografij. Kot vabilo na razstavo so izdelali lično fotografijo Jalovca v modri barvi. Na vabilu piše, da bo razstava v Galeriji ha gradu v Škofji Loki, in to od 7. do 28. t. m. Slovesna otvoritev bo ta petek ob 18. uri. Svoja dela razstavljajo Drago Bole, Aleš Doberlet, Pavle Nagode, Vlastja Simončič in Vida Strašek, imena, ki jih planinci s takšnih prireditev že kar dobro poznamo.

Ljubljanski MDO
Na plenarni seji MDO Ljubljane, ki je bil v začetku februarja, so zastopniki 24 PD, ki delujejo v okviru ljubljanskega MDO, obravnavali šest poglavitnih točk: izmenjavo izkušenj v zvezi s pripravo srednjeročnih planov PD in občinskih SIS za telesno kulturo, kjer bo sekretariat MDO izdelal kratko navodilo vsem PD za vključevanje v omenjene plane, pospešeno aktivnost PD pri izvedbi akcije Kredarica, poročilo o delu sekretariata ter stanju in problemih MDO, in razrešnico dosedanjemu predsedniku in sekretariatu ter izvolitev novega. Tako bo v novem mandatnem obdobju predsedoval ljubljanskemu MDO Peter Lavrič iz PD Janez Trdina, Mengeš. Sedež MDO, se pravi mesto, kjer naj bi se zbirala vsa pošta in dokumentacija, pa je odslej PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, tel. 312.553. Ob predlogu programa dela so razmejili posamezne dejavnosti in imenovali člane komisije za stike z javnostjo in propagandno dejavnost, za pota, za vzgojo in delegate v posamezne komisije PZS, ter delegate oz. njihove namestnike za GO PZS. Dogovorili so se tudi, da bo letošnji planinski tabor ljubljanske regije prevzelo PD Ljubljana- matica, ki ga bodo organizirali tudi v počastitev 35-obletnice osvoboditve Ljubljane. Tabor bo 25. maja, kraj pa bodo določili kasneje.

Načrti PD Ajdovščina
V lanski sezoni je PD Ajdovščina delovalo dokaj aktivno na različnih planinskih področjih. Tako so dograjevali kočo Antona Bavčarja na Čavnu in tam organizirali tudi sedemdnevni tabor pionirjev-planincev. Izvedli so dvodnevni pohod skozi Trnovski gozd, spominski pohod na Mali Golak in uspešno sodelovali na tekmovanjih v orientaciji. V prostorih društva so uredili pionirsko-mladinsko sobo. Med dejavnostmi so izleti v visokogorje in delo z mladimi v OŠ. To zadnje sicer nemoteno teče, vendar nameravajo v letu 1980 še bolj sistematično spodbujati najmlajše pri njihovem zanimanju za naravo in gibanje v njej. Izleti v visokogorje so bili lani slabo obiskani in razloge bodo poskusili pretehtati na občnem zboru, ki bo ta petek. Na občnem zboru bodo pregledali tudi začrtane akcije za to sezono in podelili priznanja udarnikom, ki so lani naredili največ prostovoljnih delovnih ur. Po zboru bosta Jože Fegic in Damjan Škvarč z diapozitivi prikazala lanskoletno aktivnost društva. Zbor bo v mali dvorani Doma Kulture v Ajdovščini ob 19. uri.

Jubilejno predavanje
Nocoj ob 20. uri bo v veliki predavalnici Fakultete za elektrotehniko že tridesetič v gosteh znani svetovni popotnik Stane Tavčar iz Kranja. O srečanjih in spominih s poti od Stockholma do Egipta bo spregovoril s pomočjo barvnih diapozitivov. Da si je za svoje dvatisoče, jubilejno predavanje izbral ravno nastop pred planinci, ni naključje, saj je svojo uspešno predavateljsko pot pred več kot 20 leti pričel ravno v tej sredini. 50.000 km prehojenih in prevoženih poti s kolesom in mopedom, je prav gotovo najboljše jamstvo, da bodo obiskovalci priča res zanimivemu predavanju.

Tura tedna
Prav gotovo bodo konec tega tedna oči slovenski planincev uprte v Snežnik. Letos so organizatorji - PD Ilirska Bistrica in pokrovitelj - Primorske novice predvideli dva dni za vzpon. V soboto 8. t. m. naj bi se na vrh povzpele predvsem organizirane skupine, v nedeljo pa pričakujejo množičen obisk posameznikov, ki jih mika lepa zimska tura. Še nekaj podrobnosti. Organizator bo na Sviščakih poskrbel dovolj parkirnih prostorov. Po cesti z vrha
Snežnika do Sviščakov bo možno smučati. Na Sviščakih bo vsak udeleženec dobil kontrolni karton, ki ga bo žigosal na vrhu Snežnika. Sneg na poti je visok tudi po meter in na vrhu poledenel, tako da se morajo pohodniki gibati le po označenih in pripravljenih poteh. Obvezna je zimska oprema, po možnosti tudi gamaše.
Pri organizaciji vzpona sodeluje 150 posameznikov iz najrazličnejših ustanov in društev - od enot PP, planincev do radioamaterjev. Tisti, ki se bodo letos pohoda udeležili že petič, bodo prejeli srebrni znak. Še o prometu: vsak dan bo od 8. do 12. ure, promet enosmeren v smeri proti Sviščakom, od 13. ure dalje pa v obratni smeri. Organizator prosi za poprejšnje skupinske prijave, da bo pohod čimbolj nemoteno potekal. Informacije in prijave sprejema Vojko Čeligoj, tajnik PD Ilirska Bistrica, tel. 067 81-577.

Planinske postojanke
PD Škofja Loka je pričelo s 1. marcem redno oskrbovati planinski dom Borisa Ziherla na Lubniku.
Dom na Resevni upravlja PD Šenčur, ki si že dalj časa prizadeva, da bi ta objekt ponovno postal priljubljena izletniška točka in pomnik NOB. Menijo, da je za slabši obisk kriva tudi neurejena cestna povezava s celjske strani, letos pa si bodo prizadevali urediti, skupaj s Celjani, tudi okolico spomenika na Resevni, da bi obisk ponovno zaživel.

V Škalah čedalje več planincev
Ena najbolj razveseljivih ugotovitev na zadnjem sestanku planinske sekcije v Škalah pri Velenju je bila ta, da število novih članov sekcije stalno narašča.
Novi predsednik sekcije Jože Povh je med drugim seznanil navzoče tudi z dokaj pisanim programom v novem poslovnem obdobju, pri čemer ne gre pozabiti več zanimivih izletov ter predavanj s planinsko tematiko. Planinci iz matičnega društva Velenje pa so obljubili vso možno pomoč. Predvsem bo treba rešiti žgoč problem ustreznega prostora, da bi sekcija lahko delovala nemoteno.

JULIJANA HOČEVAR

V Podpeči novo društvo
Na pobudo SZDL in ZSMS krajevne skupnosti Podpeč - Preserje je bilo pred kratkim ustanovljeno planinsko društvo Podpeč - Preserje. Velika udeležba na ustanovnem občnem zboru je potrdila pričakovanja pobudnikov in pripravljalne skupine.
Že dalj časa so krajani, še posebno pa mladina, pogrešali organizirane planinske dejavnosti, ki vključuje ne samo organizirano hojo v gore, ampak tudi rekreacijo, vzgojo in skrb za okolje. Tako bo veliko društvenega dela posvečeno prav vzgoji mladega rodu. Društvo bo imelo tudi mladinsko in pionirsko sekcijo, ki jo bo organizirala osnovna šola. Člani upravnega odbora, ki ga bo vodil predsednik Marko Goršič, so sprejeli obširen program dela.
Vpisovanje v društvo poteka v sredah od 17. do 18. ure v prostorih kulturnega doma Svobode, organizirana rekreacija pa je tudi v sredah od 19. do 21. ure v šolski telovadnici v Preserju.

»300 žensk na Hleviše«
Pod tem geslom bo planinsko društvo Idrija organiziralo v nedeljo, 9. t. m. skupinski pohod žena iz Idrije na dobro uro hoda oddaljene Hleviške planine.
Letošnji pohod bo v okviru praznovanja dneva žena. Vse udeleženke nedeljskega pohoda bodo prejele posebno spominsko značko. Lanskega 1. pohoda na Hleviške planine se je udeležilo 250 žensk.
Pohod bo ob vsakem vremenu.

SILVO KOVAČ

05.03.1980


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti