Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.03.1980

Delo, Šport: ... Preloženo tekmovanje

Ker AO Mojstrana do roka ni prijelo uradnih prijav za Goranov memorial, tekmovalci pa se ne bi mogli gibati po zamišljeni trasi brez dovoljenj za obmejni pas, so ga preložili. Propozicije bodo enake, le ta razlika bo, da se bo II. alpinistični rally odvijal nekje v triglavskem pogorju. Datum pa bodo pravočasno sporočili. In še nekaj - prijaviti se bo mogoče tudi na predvečer začetka tekmovanja!

Vzponi Kranjčanov
V nedeljo 24. februarja je Milan Šenk (Jezersko) preplezal grapo med Veliko Koroško Babo in Ledinskim vrhom. Dve kranjski navezi pa sta opravili 1. (zimsko) ponovitev Požeruhove smeri v SZ steni Velike Koroške Babe. Stena je tu visoka kar 1000 m (IV+/III, vstopni žleb do 55 st., vstop enak kot za Centralno smer), smer pa odlična kombinacija lednega in kopnega plezanja (le 4 ure so rabili). Razmere so bile skoraj idealne, le na severnih straneh se je udiralo za čevelj globoko. Plezali so Tomo Česen, Peter Markič ter brata Andrej in Marko Štremfelj, ki sta smer preplezala tudi ob prvenstvenem vzponu. Franci Markič, Barbara Perčič in Žarko Trušnovec so istega dne preplezali Kramarjevo smer v Storžiču. V sredo pa so Peter Markič, Barbara Perčič in brata Štremfelj opravili še 1. ponovitev Skovirjeve smeri (40-45 st., 700 m, 2 uri in pol) v Ledinskem vrhu.
V četrtek, 6. t. m. bo AO Kranj pričel s spomladansko alpinistično šolo, ki jo bosta vodila Tomo Česen in Peter Markič. Obsegala bo predavanje, skupne ture in vaje v plezalnem vrtcu.

Tudi Mengšani so plezali
Tako kot v večini AO ter AS tudi pri AO Mengeš skrbe za načrtno vzgojo naraščaja. Tako so se tečajniki skozi Repov kot povzpeli na Planjavo.
V soboto, 9. februarja pa so Janez, Miro in Vanda Šušteršič opravili prvo zimsko ponovitev smeri Humar-Škarja v S steni Kalške gore. Ocena: V/III-IV, 400 m, plezali pa so osem ur in pol, saj so bile razmere precej slabe - pršič, poledenela trava, ledeni skoki pa naklonine tudi 80 stopinj. Na vrhu so morali bivakirati.

Grapa Utrujenega stolpa
V soboto, 23. februarja je Emil Tratnik (AO Idrija) sam preplezal Uroševo grapo v Planji. Iz grape ob Utrujenem stolpu se je strmim skokom umaknil v levo, zgornjo tretjino smeri pa je spet plezal po grapi. Za vzpon je potreboval šest ur, bivakiral pa je na sedlu med Planjo in Razorjem. V nedeljo je potem še prečil Razor ter prek Mlinarskega sedla sestopil v Trento.

Vandalizem v Rumeni diagonali
AO Rašica je 23. in 24. februarja organiziral skupno turo na Vršič, med katero je 22 udeležencev opravilo kar 64 tur. Plezali so grape v Robičju, Nad Šitom glavi in Mali Mojstrovki (pa tudi smučali so, z Mojstrovke in Prisojnika (v območju poti na južnih pobočjih).
Ob tej priložnosti smo izvedeli tudi za »junaštvo«, ki ga neznanec opravil nad plezalno vrvjo (80 m), ostalo v izstopnem raztežaju Rumene diagonale. Plezalcema, ki sta opravila prvo ponovitev, se je zataknila med prečenjem v tegu. Našli so jo za 30 m krajšo, bila je namerno odsekana.

Alpinistična šola v Črnučah
V četrtek, 6. t. m. ob 19. uri bo pred gostilno Rogovilec zbor vseh, ki se žele udeležili letošnje alpinistične šole v PD Rašica. Predavanja bodo v društvenih prostorih za kinodvorano v Črnučah.

Dogovor o obisku južnoameriških gora
Člani Akademskega AO so že lani načrtovali odhod v Ande (Peru), pa jim je splet nesrečnih okolnosti to preprečil. Letos pa upajo, da ne bo tako. Čeprav bo imela odprava neformalen značaj in bo odvisna od osebnih prispevkov, se bodo o njej, odločali jutri zvečer ob 19. uri na razširjeni seji UO Akademskega PD (Trg osvoboditve 1, soba 56).

Direkten vstop v Osrednjo grapo
Direkten vstop v Osrednjo grapo v Z steni Brane je »problem« že vsaj štiri leta, njegova rešitev pa je bila kar precej razburljiva. Ključ tega vstopa (smer sta preplezala Klemenc in Pollak) je v kvaliteti ledu, ki se tvori v obliki velike sveče.
Tudi tokrat je poskušalo več navez. Kamniška naveza, potem ljubljanska, pa spet kamniška itd. 23. februarja sta potem Dušan in Lado Podbevšek v ledeni sveči pustila fiksirano vrv. Ponoči je še enkrat prišla ljubljanska naveza in - uspela. V nedeljo je direkten vstop doživel že 1. ponovitev - Marjan Kregar in Bojan Pollak. Ta dva sta dan pred tem (5 ur) preplezala v idealnih razmerah Smer za stolpom v Skuti, kar je - tako kaže - šele 1. ZP.

Zimski tabor pod Troglavom
V organizaciji AO Mosor iz Splita je bil pod Troglavom (1913 m) republiški alpinistični tabor, na katerem je sodelovalo 33 alpinistov iz Splita, Zagreba in Sarajeva. Žal pa so imeli slabo vreme z meglo in neprimernim snegom, tako da na plezalne vzpone ni bilo niti misliti. Zelo aktivni pa so bili člani splitske GRS, ki so imeli skupaj z alpinisti redne vaje.

Hrvati v Paklenici
Kanjon Velike Paklenice že dolgo časa alpinisti ne obiskujejo le med prvomajskimi prazniki in morebiti še za dan republike, v tamkajšnjih stenah jih je najti skoraj skozi vse leto, predahnejo le v najbolj vročem poletju. V februarju so bili tamkaj dve močni skupini zagrebških alpinistov. Približno 100 vzponov so opravili v tamkajšnjih stenah, večinoma lažjih. Davor Butkovič je sam preplezal Celjski steber in Smer GRS vaje, v navezi z Vranjicanom pa novo smer (V, A 1) v Kuku Tisa. Imenovala sta jo sila »poetično« - Tam, kjer je kondor poslednjič zalajal. Od vzponov med drugim obiskom pa velja omeniti navezo Butkovič - Pintarjeva, ki je ponovila Zgrešeno smer v Debelem kuku in Horvat - Vranjican, ki sta ponovila redko plezano Fanikino smer v Aniča Kuku.

Rekord v Slovenski smeri
Slovenska smer v S steni Triglava pozimi še ni imela takega obiska, kot ga je doživela v soboto, 23. februarja. Kar štiri naveze so jo zmogle in podatkov o vseh nam še ni niti uspelo zbrati. O novogoriški navezi poročamo na drugem mestu, potem sta plezala Zvone Korenčan (AO Tržič) in Dare Bežek (PD Kranj) ter še dve navezi iz Kranja. Sneg, ki je padel dva dni prej, se na Ledeniku skoraj ni poznal, v Slovenski grapi in zavetrju pa ga je veter kar precej odložil, tako, da so pošteno gazili. To pričajo tudi časi - od štirih ur in pol do sedem so porabili za vzpon.

Zimski alpinistični tečaj
Komisija za alpinizem PZS razpisuje zimski alpinistični tečaj, ki bo od 29. marca do 5. aprila na Komni (razpis velja tako za tečajnike, kot Al in vodjo tečaja). Prijavljenci morajo biti člani AO ali AS, priložiti morajo seznam svoje dosedanje aktivnosti, izpolniti obrazec, ki ga dobe na PD, ter poravnati obveznosti (tečajnik in PD 2.200 din). Vsi udeleženci morajo imeti seveda tudi popolno opremo. Prijave sprejema KA PZS (Ljubljana, Dvoržakova 9 ) do 8. t.m.

Registracija GV
Podkomisija za gorske vodnike pri KA PZS je sklenila, da bo tudi letos registracija mogoča le do konca aprila 5 in to po ustaljenem postopku. Seveda velja ta možnost samo za aktivne GV.

Potreben bo načrten študij
Dobrodošel razgovor o treningu alpinistov - Usmerjanje tudi na VŠTK
LJUBLJANA, Razgovora, ki je bil v sredo na PZS, se je razen predstavnikov AO ter alpinistov študentov VSTK, udeležila tudi skupina profesorjev - dr. Agrež, dr. Čuk, dr. Kristan, Mesarič, svoje misli je prispeval tudi zastopnik TKS Oto Giacomelli, pa Krpač, ki je prvi končal na VŠTK planinsko usmeritev itd. Veliko je bilo narejenega že pred sestankom. Skupina alpinistov je v okviru usmerjanja pregledala vso razpoložljivo literaturo in pripravila dokaj zajetno informacijo. Določene izkušnje so bile nabrane tudi s treningom himalajcev ... Vse to pa je premalo, preveč še vse temelji na izkušnjah! Če hočemo naprej, so nujne temeljite raziskave in zavedati se moramo, da to ne bo kratkotrajno delo, pa še potem bomo imeli le temelje, za samo zgradbo pa se bodo morali potruditi trenerji alpinizma, (t. j. začasni naziv, ki bi ga lahko pridobili diplomanti VŠTK z dodatnim študijem.) To so bili osnovni sklepi razgovora. Povsem enotno je izzvenela tudi misel, da bi zaradi zanimivosti teme verjetno našli široko podporo, tako pri strokovnjakih, kot pri tistih, ki take raziskave pomagajo finansirati.

FRANCI SAVENC

  03.03.1980


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti