Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zavzeto delo članov postaje GRS Dovje - Mojstrana

Železar (1983): Člani postaje gorske reševalne službe Dovje — Mojstrana so na letni konferenci ocenili delo v preteklem obdobju in se tudi dogovorili za nove akcije in naloge.

Ob tem velja poudariti, da je ta postaja ena najaktivnejših v Sloveniji, reševalci pa imajo največje in najtežje območje reševanja iz sten v triglavskem pogorju, predvsem v severni triglavski steni.
V preteklem letu so člani postaje sodelovali na dvanajstih reševalnih in dveh poizvedovalnih akcijah. Pri težkem reševanju je tudi lani uspešno pomagala letalska enota milice z Brnika, ki je hitro s helikopterjem prenesla ponesrečence v dolino.
Člani postaje so v lanskem letu vso pozornost namenjali preventivni vzgoji, prikaznim vajam in obnavljanju lastnega znanja. Izvedli so tečaj za člane postaje iz vrvne tehnike in tehnike reševanja, bb dnevu planincev treh dežel pa soizvedli vajo v Blašcevi skali nad vasjo Dovje. Za tečaj reševalcev — letalcev, ki je lani potekal v Mojstrani, so pripravili na območju Ancljeve planine in ob že obstoječem heliodromu pri Aljaževem domu še štiri heliodrome za pristajanje helikopterja. Pet članov je tudi sodelovalo na omenjenem tečaju. Sodelovali so pri popravilu bivaka pod Luknjo ter pri organizaciji in izvedbi turnih smukov ter množičnih zimskih in letnih pohodov. Na področju preventive in vzgoje planincev, predvsem mladih, so pripravili več kot 30 predavanj z diapozitivi in filmi. Pod severno triglavsko steno v Vratih so izvedli tradicionalno, tokrat deseto mednarodno smučarsko tekmovanje gorskih reševalcev za Koflerjev memorial.
V lanskem letu so kupili tudi nekaj potrebne opreme, med drugim nekaj novih vrvi, plezalnih pasov in druge tehnične opreme. Dobili so tudi brezžične radijske aparate, ki so v veliko pomoč pri reševalnih akcijah. Kot ocenjujejo, so sedaj dokaj dobro opremljeni, to pa je zasluga tudi vzornega sodelovanja s planinsko enoto Jugoslovanske ljudske armade v Kranju.
V preteklem letu so tudi skromno proslavili 35-letnico postaje, kar je sovpadalo s pomembnim jubilejem 70-letnico organizirane gorske reševalne službe pri nas. Ob tem jubileju je več prizadevnih članov prejelo visoka športna in planinska priznanja.
Na letni konferenci so za novega načelnika postaje ponovno izvolili Janeza Brojana mlajšega, dogovorili pa so se tudi za nove naloge in akcije. V maju bodo organizirali tekmovanje gorskih reševalcev za Koflerjev memorial v Vratih, izvedli bodo postajno vajo iz reševanja in vrvne tehnike in skrbeli za večjo varnost planincev in alpinistov. Na letni konferenci so tudi spregovorili o boljšem sodelovanju med reševalci postaj v jeseniški občini. Domenili so se, da bodo letošnje srečanje pripravili člani postaje gorske reševalne službe Dovje — Mojstrana v Vratih.

J. R.

Triglavski smuk v izvedbi gornjesavskih planinskih društev
Obveščamo vse, ki se želijo v naši organizaciji udeležiti letošnjega 14. spusta od Staničeve koče pod Triglavom skozi Krmo, da bomo spust izvedli 10. aprila v jutranjih urah.
Obe koči — Staničeva in Kovinarska, bosta zasilno oskrbovani od petka, 8. aprila, dalje, in sicer bo mogoče prenočiti in se okrepčati z enolončnico in čajem.
V primeru lepega vremena pričakujemo velik obisk, tako da prenočitvene zmogljivosti Staničevega doma. ne bodo zadoščale in bo del udeležencev moral prespati na Kredarici.
Organiziran odhod udeležencev bo v SOBOTO, 9. aprila, ob 6. uri zjutraj iz Krme. Pristop traja pet do sedem ur odvisno od snežnih razmer in telesne pripravljenosti. Staršem odsvetujemo udeležbo otrok, posebno če niso utrjeni. S prevelikimi napori jih bomo le odvračali od hribov.
Na osnovi opažanj reševalcev ugotavljamo, da se število neizkušenih planincev s pomanjkljivo opremo povečuje. Zato opozarjamo udeležence, naj imajo nepropustno (zimsko!!!) obuvalo in ogrinjalo, dva kompleta volnenega perila, rokavice, kapo, temna očala in zaščitno kremo za obraz.
Preklic turnega smuka in začasne otvoritve obeh koč bo v primeru neugodnih snežnih razmer objavljen v radiu Ljubljana in radiu Triglav — Jesenice 6. in 7. aprila med obvestili.

Gornjesavska planinska društva

Planinci z Gorij so zborovali
V petek, 11. marca, je bil redni letni občni zbor planincev iz Gorij. Društvo združuje kar 837 planincev. Zbor je bil že triinpetdeseti po vrsti. Med drugimi ga je pozdravil podpredsednik PZS Tone Bučar, ki že več let redno hodi na občne zbore planincev iz Gorij. Zato ga je Planinsko društvo Gorje izvolilo za častnega člana društva, mu izročilo diplomo in oljnato sliko Gorij.
Planinsko društvo Gorje je bilo ustanovljeno leta 1929 in je bilo drugo društvo v sedanji radovljiški občini. V oskrbi imajo dom Planiko in bivšo tržaško kočo na Doliču, ki sta tesno pod vršacem Triglavom. V domu Planika je lani prenočevalo 4.581, obiskalo pa ga je 8.000 gornikov. V koči na Doliču, ki so jo pred leti močno povečali, so imeli lani 5.633 nočitev in 8.632 obiskovalcev. V obeh domovih je bilo obiska in nočitev malo manj kot v letu -1981, toda kljub vsemu je bilo finančno stanje še kar zadovoljivo. Oba domova še vedno oskrbujejo s konji, pri vračanju v dolino pa prenašajo prazno embalažo, tako da ni nepotrebne navlake v in okoli domov.
Planinsko društvo ima tudi alpinistični odsek, ki zelo dobro deluje. Tudi letošnjo zimo so organizirali alpinistično šolo, ki jo je obiskovalo 25 slušateljev. Vsa predavanja so bila spremljana z barvnimi diapozitivi, ki so jih domači alpinisti posneli sami na svojih plezalnih turah doma in v tujini.
V letošnjem maju odpotujeta z radovljiškimi alpinisti tudi dva člana AO Gorje v južnoameriške Ande, in sicer načelnik odseka Franci Ferjan in Miha Žumer. Ta skupina alpinistov bo na tej turneji približno štirideset dni. Želimo jim srečno turo in brez nezgod.
Šest stalnih članov alpinističnega odseka je opravilo lani 219 plezalnih vzponov, skupaj s turnimi smuki pa so imeli kar 317 tur. Uspešen plezalec je tudi mladi Slavko Klinar. Sicer pa plezalno druščino najbolje predstavljajo vzponi v zahtevnih smereh. Franci Ferjan in Miha Žumer sta preplezala Tržaško smer v severni triglavski steni in smer Krušic — Ferjan v Luknji peči, Miha Žumer in Slavko Klinar Čopov steber v Steni, Franci Ferjan in Slavko Klinar pa Centralno smer v Velikem Draškem vrhu in Aschenbrennerjevo smer v Travniku. Navezi Ferjan-Klinar in Žumer-Zupan sta bili uspešni tudi v Sfingi.
Razen z dobro opravljeno alpinistično šolo in plezalnimi vajami se odsek lahko pohvali z raziskovanjem južnega ostenja Rjavine od Pršivca do Macesnovca in starih lovskih poti ter z zbiranjem fotografskih posnetkov. Pomaga tudi domačemu planinskemu društvu pri oskrbi koč in poti ter vzgoji mladih planincev. Odsek je tudi sodeloval v akciji za ponovno odprtje pokljuške soteske, kjer so člani očistili in prepleskali nosilno konstrukcijo galerij.

Jože Ambrožič
Železar, 31. marec 1983

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti