Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.01.1995

Delo, Šport: ... Uspešna sezona Aljoše Groma

Plezalec AO Vrhnika tudi zmagovalec državnega prvenstva v skupni razvrstitvi
Aljoša Grom (AO Vrhnika) je lahko precej zadovoljen s svojimi plezalnimi dosežki v letu 1994. V skupni razvrstitvi državnega prvenstva si je že z zmago na predzadnji tekmi zagotovil prvo mesto. Na mednarodni tekmi Rock Master v Kranju sta bila z Vilijem Gučkom naša najuspešnejša plezalca - delila sta si tretje mesto. Kot stalni član slovenske reprezentance se je udeležil tudi vseh štirih tekem za svetovni pokal. Najboljši je bil na prvi tekmi v Beljaku, ko se je uvrstil v polfinale.

ALJOŠA GROM

Najboljši letošnji dosežek v plezališčih je prav gotovo solo ponovitev Brdavsa (8a/a+) v Retovjah. Grom je sedmi plezalec na svetu, ki mu je uspel tako težak solo vzpon. Začetek jeseni je preživel na turneji po Severni Ameriki. Tam je v prvem poskusu preplezal smer Rude Boys (5.13b oz. 8a). Ker je pred tem v njej opazoval Vilija Gučka, ni opravil vzpona na pogled ampak na t.i. fleš. Najtežja vzpona v naših plezališčih je opravil v Mišji Peči. Najprej je preplezal Mrtvaški ples (8b oz. X). Sredi decembra pa je po dveh tednih študiranja in poskušanja preplezal še smer Kaj ti je deklica (8b+ oz. X+).
Aljoši Gromu so pri uresničitvi njegovih plezalnih načrtov poleg stalnega sponzorja Veritas Lj. pomagali še IUV, Liko in trgovina U'Redu iz Vrhnike, IMP in Sled iz Ljubljane, Miex Hruševje ter športna zveza in občina Vrhnika.

(M. P.)

Vili Guček je v letu '94 preplezal enajst desetk
Decembra je v Mišji Peči uspel v Kaj ti je deklica (X+) in Eagles (X) -Uspešen na tekmovanjih - V Franciji in ZDA prednost plezanju na pogled
Trboveljski plezalec Vili Guček je v drugi polovici decembra v Mišji Peči preplezal še dve čisti desetki - Kaj ti je deklica in Eagles. Tako je v letu 1994 preplezal kar 11 smeri, ocenjenih od X do X+. Vendar se ni posvečal le študiranju težkih smeri v plezališčih, temveč se je udeležil tudi vseh tekem za svetovni pokal in državno prvenstvo. Najboljšo uvrstitev na tekmah za svetovni pokal je dosegel v Beljaku (21. mesto), v skupni razvrstitvi državnega prvenstva pa je osvojil 3. mesto.
Za smer Kaj ti je deklica (8b+ oz. X+, 32 m) je porabil samo tri dni. Prvi dan je smer preučil, naslednji dan pa jo je že poskusil preplezati od spodaj. Po dnevu počitka je spet prišel v Mišjo Peč in smer preplezal v prvem poskusu. Tako je dosegel magično mejo desetih desetk v enem letu.
Nato seje lotil Zajčka. Ta smer poteka v levem delu Mišje Peči, imenovanem tudi Hladilnik. Zanjo je potreboval le pol dneva. V njej so samo štirje zelo težki gibi. Čeprav je bila smer prvotno ocenjena 8b, Guček meni da bi bila primernejša ocena 8a/a+.

V STENI - Vili Guček med plezanjem.

Pred koncem leta je preplezal še odprt projekt, ki ga je že pred nekaj leti opremil Borut Kavzar. Smer poteka desno od Tete Lize. Za uspešen vzpon je porabil tri dni. Vili Guček je novo smer imenoval Eagles in jo ocenil 8b (X). Pravi pa, da je smer zelo težko oceniti, saj je res težkih samo pet metrov.
Poglejmo še ostalih devet smeri desete stopnje, ki jih je Vili Guček preplezal v minulem letu. V Retovjah je preplezal Palačinko (8b/b+), v Kotečniku Umazano igro (8b+, prvi vzpon), Butnskalo (8b/b+), Masaker (8b) in Nostalgijo (8b+), v Ospu Karies (8b) in v Mišji Peči Marioneto (8b/b+), Mrtvaški ples (8b) in Marjetico (8b/b+, 1. ponovitev). Najmanj časa je porabil za Karies in Mrtvaški ples (po 2 dni), največ pa za Umazano igro, ki jo je opremil že pred časom. Veliko je plezal tudi po tujih plezališčih. Spomladi je plezal v južni Franciji, jeseni pa v ZDA. Na obeh turnejah se je posvetil predvsem plezanju na pogled. To pomeni, da je skušal preplezati smeri brez predhodnega študiranja. Na ta način mu je uspelo preplezati devet smeri z oceno 7c+ (IX+).

MIHA PETERNEL

ALPINISTIČNE NOVICE

Lednih slapov še ni
Ljubljana - Razmere za ledno plezanje in turno smučanje v naših gorah so še vedno precej slabe. V visokogorju je snega malo (toliko kot v dolinah), marsikje pa ga je močan veter popolnoma odpihnil. Zaradi relativno visokih temperatur in suhe jeseni ledeni slapovi prav nikjer še niso zamrznili.

(M. P.)

Aktivnosti AO Novo Mesto
V AO Novo Mesto so 6. oktobra 1994 začeli z alpinistično šolo, ki jo vodi Marko Horvat. Predavanja imajo vsak četrtek zvečer v društvenih prostorih na Novem trgu 4, praktične vaje pa imajo v plezalnem vrtcu Luknja. Plezali so tudi v Ospu, pred snegom pa še v Novem vrhu in na Korošici. V Vežici sta Markovič in Pehnec na pogled preplezala Helikopter (VII).

(M. P.)

Zahvala odprave na Ganeš V
Člani odprave na Ganeš V se za pomoč pri organizaciji odprave zahvaljujejo tudi podjetjem, ki so pri navajanju sponzorjev prejšnji teden pomotoma izpadla. To so MDS - UNI, Avtoline, Inisvs, Lem - computers, ID-info design, ČGP Delo in Goldi d.o.o.

Nova trgovina v Mariboru
Podjetje Iglu šport, ki ima trgovino na Tržaški v Ljubljani, je odprlo še eno trgovino z alpinistično in treking opremo v Mariboru, na Partizanski cesti 22.

(M. P.)
 

  03.01.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti