Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikopter padel med vajo reševalcev

Delo (1979) - Mirko Kunšič: Vijak je zasekal v tla in prevrnil helikopter - Volodja Tkačev hudo ranjen - Pilot, mehanik in gorski reševalec le potolčeni

KRVAVEC, 8. julija - Nesreča, ki po ljudskem reku nikdar ne počiva, je tokrat udarila po tistih, ki so ji mnogokrat prekrižali račune, saj so rešili nešteto življenj, ki bi sicer utrnila v gorah. Včeraj ob 16.55 uri je helikopter RSNZ na Krvavcu, takoj po vzletu z vijakom zasekal v tla. Treščil je na tla in se prevrnil na bok. Iz kabine so potegnili hudo ranjenega Volodjo Tkačeva, vodjo izobraževalnega centra IAA Ljubljana, pilot Andrej Andolšek, gorski reševalec Franci Ekar in mehanik Emil Stepančič pa so sami prilezli iz razbitin.
Zdravniki gorski reševalci - letalci: dr. Evgen Vavken, dr. Andrej Robič in dr. Jože Četina so hudo ranjenemu Volodji Tkačevu nudili takojšnjo prvo pomoč. Pilot Drago Hanželj je ranjenega Tkačeva deset minut po nesreči odpeljal v Klinični center ljubljanske bolnišnice. Posadka helikopterja in gorski reševalci - letalci pa so naredili vse, da se razbitine helikopterja niso vnele.

Reševalci - letalci na Krvavcu
V petek so se zbrali na Krvavcu gorski reševalci - letalci, da izpopolnijo znanje in z vajami dokažejo, da so sposobni, da jim zvezna uprava za civilno zračno plovbo podaljša licenco reševalcev - letalcev. Lani je namreč deset reševalcev gorske reševalne službe, med njimi trije zdravniki, opravilo tečaj in vsakdo od teh ima ustrezne kvalifikacije za reševanje življenj v gorah s pomočjo letala ali helikopterja. Reševalci so iz Rateč, Kranjske gore, Mojstrane, Tržiča, Kamnika, Kranja in Ljubljane, na Krvavcu sta se jim pridružila tokrat še zdravnik in reševalec iz Celja, vabljeni so bili tudi reševalci iz Bovca. Ekipa reševalcev letalcev je strokovno sposobna, da v najkrajšem času s pomočjo helikopterja reši ponesrečenca kjerkoli v gorah. V ekipi so res najboljši in najsposobnejši reševalci z dolgoletno reševalno prakso.

Vaja v Kamniških Alpah
V soboto zjutraj so reševalci - letalci morali pokazati vse svoje sposobnosti. Dobili so obvestilo, da je med Grintavcem (2558 m) in Kočno (2539 m) ranjeni planinec. Pilota Drago Hanželj in Andrej Andolšek sta zvozila v gore ekipe reševalcev. Najprej so morali določiti mesto nesreče, poiskati »ponesrečenca«, varno pristati in po nudenju prve pomoči so akcijo sklenili. V tej namišljeni akciji so se preskusili vsi, ki imajo licenco za reševanje s pomočjo helikopterja RSNZ. Popoldne so vadili še prenos reševalcev, navezanih pod helikopterjem in novo vrsto varovanja z jeklenico. Nato so obnovili teoretično znanje in nato izpolnili več deset testnih vprašanj.
Popoldne sta prišla na Krvavec tudi Bine Vengust, načelnik gorskih reševalcev Slovenije in Ivo Samec, pomočnik načelnika uprave milice RSNZ. Z reševalci in piloti so se pogovorili o še potrebni opremi za učinkovito reševanje, skupaj so preanalizirali vadenje in sklenili, da bo letos v reševanjih helikopter sodeloval samo, če bo v posadki zdravnik in reševalec -letalec. S tem bodo dvignili strokovnost in povečali varnost reševanja.

Nesreča pri vzletu
Popoldne, nekaj minut pred 17. uro so v helikopter YU HBL AB 206, jett ranger sedli pilot Andrej Andolšek, zraven njega Volodja Tkačev, zadaj pa Franci Ekar in Emil Stepančič. Gorski reševalec Tone Langerholc je dal znak, helikopter se je odlepil od tal in hotel poleteti v levi zavoj proti dolini. Takrat pa je iz doslej še neznanega vzroka elisa zasekala v tla in odletela nekaj deset metrov stran.
Prisotni so takoj pomagali, zdravniki so se začeli boriti za življenje Volodje Tkačeva iz Ljubljane. Drugi pilot, ki je priletel nekaj minut po nesreči na prizorišče, je v Klinični center odpeljal hudo ranjenega Tkačeva.
Po zadnjih vesteh se zdravniki še vedno borijo za njegovo življenje. Na Krvavec pa je danes prišla pristojna komisija zvezne uprave za civilno zračno plovbo. Že včeraj pa so prišli na kraj dogodka člani komisije UJV Kranj, preiskovalni in javni tožilec.

Besedilo in slike: MIRKO KUNŠIČ
 

09.07.1979


Vir: arhiv planID, priredil G. Š.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti