Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pogrešana plezalca

PWH: Kot je sporočil vodja poljskega programa za zimske vzpone na osemtisočake Artur Hajzer, sta dva od štirih plezalcev, ki so prišli na vrh Broad Peka, pogrešana. Maciej Berbeka in Thomas Kowalski sta razglašena za mrtva

Krzysztof Wielicki je zaključil odpravo

PWH -08.03.13: Ob upoštevanju vseh okoliščin in pogojev, v katerih smo delovali, izkušenj in zgodovine gorništva v Himalaji, pa tudi znanja o višinski fiziologiji in medicini ter dodatnih posvetovanj z zdravniki in strokovnjaki, ki sodelujejo z odpravo na Poljskem, smo sklenili razglasiti Macieja Berbeka in Thomasa Kowalskega za mrtva.



Glede na čas, ki je pretekel od zadnjega stika in višine, na kateri se je to zgodilo, sedanjih groznih vremenskih razmer in drugih dejavnikov, je padla odločitev o prekinitvi odprave. Bazni tabor smo pospravili in začeli spust. Pohod čez ledenik Baltoro bo trajal približno pet dni. Vrnitev na Poljsko načrtujemo okoli 20. marca.
Zaradi pomanjkanja virov napajanja bodo od zdaj naprej stiki le po telefonu ali elektronski pošti in ne bo od nas nobenih novic do približno 15. marca.

Krzysztof Wielicki
Vodja PZA zimski odprave na Broad Peak 


Broad Peak - Podatki dne 7. marca, 12:30 lokalni čas

Marek Karnecki: Še vedno ni stika z dvema pogrešanima plezalcema.
Artur Malek in Karim Hayyat sta dosegla bazni tabor.
Vidljivost je dobra. Vodja z daljnogledom pregleduje smer vzpona in sestopa. Tabor 4 je ostal na svojem mestu na 7400 m.
Fizično stanje Arturja Małeka in  Adama Bieleckega je v redu - nimata ozeblin.

Artur Hajzer


6. 3. 2013: Pogrešana sta Maciej Berbeka in Tomasz Kowalski, ki se ne oglašata na radijski zvezi, in sta po znanih podatkih bivakirala na višini okrog 7900 metrov. Danes zjutraj naj bi se po nepreverjenih informacijah Maciej Berbeka še pričel spuščati proti taboru štiri, v katerem sta Adam Bielecki in Artur Małek prenočila.
Vreme in vidljivost sta bila 5. in 6. marca vredu. Temperatura na 8000 m je bila - 36 °C ponoči in - 27 °C čez dan. Iz baze so z daljnogledom stalno opazovali dogajanje na gori. Karim Hayyat pa se je danes zjutraj povzpel nad tabor štiri, od koder je videl celotno pot proti vrhu, in ni opazil plezalcev.



Danes zvečer so Adam Bielecki, Amin Ullah in Shaheen Baigz že dosegli bazni tabor na višini 4900 metrov, kjer jih je pričakal vodja Krzysztof Wielicki. Po navodilih vodje sta se iz tabora IV začela umikati tudi Arthur Małek in Karim Hayyat, ki sta čakala na preostala plezalca. Vodja se je odločil, da zaščiti preživele. Vremenoslovci za naslednje dni napovedujejo hud mraz: - 50 °C in slabo vreme ...

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46104

Novosti