Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja, esercizio, übung …

URSZR: V Ratečah je v soboto, 23. februarja, Gorska reševalna zveza Slovenije organizirala vajo gorskih reševalcev Slovenije, Avstrije in Italije, že tradicionalno srečanje za vzpodbujanje dobrega čezmejnega sodelovanja Alpe Adria.

Vaja je bila terenska, predpostavka pa več zasutih v snežnem plazu. »Skupna vaja iskanja in reševanja v snežnih plazovih je za vse dragocena izkušnja, saj je velika verjetnost, da se na tem obmejnem območju takšna nesreča zgodi.«, je dejal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But , ki se je na vaji pridružil gorskim reševalcem.

Alpe – Adria je srečanje treh obmejnih držav in je že tradicionalno. Tokrat je bila kot organizator na vrsti Gorska reševalna zveza Slovenije. Reševanje v snežnih plazovih je aktualno in verjetnost, da se nesreča večjih razsežnosti zgodi prav na obmejnem območju, velika.

Predpostavka vaje je bila, da plaz zasuje več ljudi hkrati. Preživeli so reševalcem dali dokaj natančne podatke o opremljenosti zasutih. Na vaji je sodeloval reševalni helikopter policije, ki je v 6 minutah pregledal 200 x 250m veliko plazišče. Zasuta in z lavinskimi žolnami opremljena markerja sta bila hitro izkopana izpod snega in prepeljana na varno v medicinsko oskrbo, potem pa so se slovenskim reševalcem pridružili kolegi iz sosednjih držav in nadaljevali iskanje s psi, presondirali dele plazovine z mešanimi ekipami sonderjev in jo preiskali še z žolno in RECCO anteno.
»Za odlično pripravljeno in izvedeno vajo gre v prvi vrsti zahvala domačim, rateškim reševalcem, vodstvu vaje in seveda vsem reševalcem iz vseh treh držav, ki so zagnano, dosledno in srčno izpeljali nalogo.« ocenjuje Gorska reševalna zveza Slovenije.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti