Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.09.1990

Delo, Šport: ... Reinhold Messner bo gost tekme Rock Master v Kranju

Kranj bo 14. in 15. t. m. ves v znamenju plezanja in alpinizma - Med udeleženci tekme tudi Tribout in plezalka Labrune
KRANJ - Letošnje drugo master tekmovanje v Kranju, sicer pa tretje doslej v športnem parku Stanka Mlakarja, na katerem nastopijo le povabljeni plezalci, bo konec prihodnjega tedna nedvomno največja tovrstna predstava pri nas. Na njej bodo med drugim sodelovali svetovno znani Reinhold Messner kot gost ter francoski plezalec Jean Baptiste Tribout in plezalka Corine Labrune kot tekmovalca.
Južno tirolskega alpinista Reinholda Messnerja naši javnosti sicer ni potrebno posebej predstavljati, nekaj podatkov pa bo kljub temu morda zanimivih. 16. oktober 1986 bo v zgodovini osvajanja osemtisočakov vsekakor ostal zapisan za vedno. Reinhold Messner je namreč takrat z vzponom na 8516 metrov visoki Lotse, potem ko je samo dvajset dni prej splezal na 8463 metrov visoki Makalu, končal svojo nadvse uspešno pot pri osvajanju najvišjih gora na svetu. Takrat je postal prvi alpinist na svetu ki je osvojil vseh 14 vrhov nad 8000 metri.
Rodil se je 17. septembra 1944 v bližini Brixena v Dolomitih. Nanga Parbat (8125 m) je bil njegov prvi osemtisočak. Bilo je to leta 1970. Kasneje je med drugim prvi skupaj s Petrom Habelerjem splezal na najvišji vrh na svetu, na Mt. Everest brez uporabe kisika. Kar štiri osemtisočake (Nanga Parbat. Gašerbrum 1, Gašerbrum 2 in Everest) je osvojil po dvakrat, Nanga Parbat in Everest je splezal v solo vzponu. Poleg vsega je napisal tudi celo vrsto knjig, predaval po vsem svetu in morda med vsemi alpinisti (čeprav nekaterim to ni bilo najbolj všeč) svoje uspehe znal najbolje tudi komercialno vnovčiti. Po osvojitvi vseh 14 osemtisočakov je letošnjega februarja skupaj z Arvedom Fuchsom kot prvi peš prečkal Antarktiko (3000 km v treh mesecih pri minus 40 stopinjah).
Reihold Messner bo v Kranj prišel v petek, 13. t. m., in bo imel zvečer najprej predavanje z barvnimi diapozitivi, naslednji dan pa bo kot gost prisostvoval tekmovanju na umetni steni ob plavalnem bazenu v Kranju. Na njem bo tako kot meseca junija sodelovalo deset tekmovalcev v moški in pet tekmovalk v ženski konkurenci. Organizatorjem, kranjski Zvezi telesnokulturnih organizacij je uspelo poleg naših najboljših plezalcev privabiti v Kranj poleg Messnerja tudi dva francoska plezalca, ki spadata v svetovni vrh. Tako bo na kranjski umetni steni, kjer bo tekmovalne smeri pripravil Tomo Česen, med moškimi tekmoval Jean Baptiste Tribout, pri ženskah pa bo nastopila Corine Labrune. Obisk bosta oba seveda izkoristila tudi za plezanje v nekaterih naših plezališčih.
Tekmovanje Rock Master Kranj'90 bo v soboto. 15. septembra ob 18. uri. Tekmovanje bodo pričela dekleta in zaključili fantje.

TOMO ČESEN

Messner bo predaval v kinu Center v Kranju
Predavanje Reinholda Messnerja bo v kranjskem kinu Center, in sicer v petek, 14. t. m., ob 20. uri. Ker dvorana sprejme omejeno število obiskovalcev, le-teh pa pričakujejo veliko, pri organizatorju ZTKO Kranj priporočajo, da si vstopnice nabavite v predprodaji. Le-te bodo na voljo v Kinu Center v Kranju in na Planinski zvezi Slovenije v Ljubljani od srede, 5. septembra dalje. Messner bo imel v Kranju (eno od prvih predavanj sploh) predavanje o njegovi zadnji pustolovščini pri prečkanju Antarktike ter o njegovih vzponih na 14 osemtisočakov.

Karakorum v merilu 1:250.000
Pred nedavnim je v Švici izšlo novo kartografsko delo Jerzyja Wale iz Krakova, ki je vsekakor vredno posebne pozornosti. Idejo za najnovejšo kartografsko izdajo Karakoruma je dal sedaj že pokojni Anders Bolinder iz Švice, sponzorirala jo je njegova vdova Verena in Neue Warenhaus iz, Züricha. s strokovno lekturo je sodeloval Zbigniew Kowalewski iz Waršave. natisnili so pri Orel-Fussli... sama znana imena torej.
Orografska grebenska karta Karakorum 1:250.000 je natisnjena na dveh listih (102 cm x 67 cm) in to obojestransko. Karta je tribarvna, pregledna in s pravo množico informacij. Ob množici imen verne transkripcije so strokovno poenotene nadmorske višine, geografske koordinate in mreža za iskanje, ob vseh pomembnejših krajih informacije, kaj nudijo (medicinsko, poštno, hotelsko ... oskrbo, kjer so letališča, vojaški heliodromi itd.) ipd. Izjemnega pomena so imenska kazala na hrbtni strani: po abecednem redu so nanizana vsa imena naselij, prelazov, vrhov (z višinami), jezer in vodotokov ter podatki, kje kaj iskati. Ob tem pa je še bogat seznam literature in kartografije o Karakorumu, razne tabele, slovarček za razlago imen in podobno.

FRANCI SAVENC

Prireditve ob dnevih planincev
Predsedstvo PZS in upravni odbor sta v letošnjem letu sprejela novo vsebinsko zasnovo in koncept obeleževanja dneva planincev, katerega bistvo je v tem, da se postopno dogajanje razporedijo na ves teden pred ali po drugi nedelji v septembru. To naj bi bil čas, ko bi planinci predstavili vso pestrost svoje dejavnosti. Množično osrednjo prireditev bo zamenjalo več manjšin, lokalnih, upamo tudi bolj prisrčnih in prijateljskih srečanj, ki bodo v celoti gledano pritegnila še večje število obiskovalcev.
Dan planincev in pastirski dan bo priredilo PD Nova Gorica v nedeljo, 9. t. m. ob 11. uri pri Krnskih jezerih. Že v soboto bo v popoldanskem in večernem času srečanje članov osrednjih organov PZS.
PD Litija se vključuje v obeleževanje dnevov planincev s proslavo ob 85-letnici ustanovitve »Podružnice osrednjega slovenskega planinskega društva Litija - Zagorje«. V ta jubilej vključuje tudi 30-letnico otvoritve planinskega doma. Proslava obeh jubilejev s krajšim kulturnim programom bo v nedeljo, 9. t. mn. ob 11. uri pri Planinskem domu na Jančah.
V PD Velenje bodo pripravili v nedeljo, 9. t. m. ob 11. uri proslavo pred Domom na Paškem Kozjaku.
Planinski odsek športnega združenja Sloga iz Bazovice pri Trstu prireja vsakoletni spominski pohod - Bazoviški junaki 1990 - v nedeljo, 9. t. m. Zbirališče in pričetek pohoda ob 9.30 pred vaškim spomenikom padlim v NOB.
Planinci meddruštvenega odbora ljubljanskega območja se bodo organizirano udeležili tradicionalnega srečanja planincev treh dežel na tromeji - Peči. Prireditev bo v nedeljo, 9. t. m.

Na Kaninu tudi septembra
BOVEC - Koča Petra Skalarja na Kaninu bo odprta vsako soboto in nedeljo tudi v septembru. Žičnica vozi ob 8., 10., 12. in 15. uri. Za najavljene skupine bo koča odprta tudi med tednom. Informacije za žičnico na telefon 065/86-098. V primeru, da žičnica ne vozi, je koča zaprta.

Miranda Ortar in Bojan Leskošek zmagala v Idriji
Na umetni steni sredi Idrije tekmovanje v športnem plezanju v počastitev 500-letnice mesta

IDRIJA - Pretekli vikend je bila Idrija na športnem področju v znamenju plezanja. Idrijski alpinistični odsek je pripravil tekmovanje v športnem plezanju v počastitev 500-letnice mesta. Po sobotnih kvalifikacijah, v katerih je prišlo tudi do nekaj presenečenj, je bil včeraj finalni del.
Vanj se je uvrstilo 6 plezalk in 16 plezalcev. Ženska smer na umetni steni skoraj do konca ni bila preveč zahtevna, tako da se je v dobre pol metra višine zvrstilo kar pet tekmovalk. Le za nekaj centimetrov je zmagala Miranda Ortar (Soški AO, plezalka z doslej našo najboljšo uvrstitvijo na tekmah svetovnega pokala, saj je bila letos na Dunaju sedma) pred presenečenjem, 17-letno Tržičanko Natašo Stritih in Metko Lukančič iz Trbovelj.
Pri fantih je dolgo časa kazalo, daje smer nekoliko neposrečeno postavljena, saj je na prvem težkem detajlu kakšnih 5 metrov od tal tekmovanje končalo več kot 60 odstotkov finalistov. Kljub temu pa so trije najboljši tekmovalci iz predtekmovanja vendarle splezali mnogo višje, tako da so tudi gledalci prišli na svoj račun. Prepričljivo in zasluženo je zmagal Ljubljančan Bojan Leskošek, za njim pa sta se zvrstila kranjska plezalca Dorian Šuc in Andrej Jaklič.
Organizatorjem, katerim so pri tekmi pomagali Zidgrad Idrija, Odbor za 500-letnico Idrije in zavarovalnica Croatia, je šlo na roke tudi vreme, čeprav je sprva kazalo, da se bo ponovno ponovila smola iz lanskega leta, ko je dež preprečil finale.
Vrstni red — ženske: 1. Miranda Ortar (Soški AO), 2. Nataša Stritih (AO Tržič), 3. Metka Lukančič,(Trbovlje), 4. Damjana Klemenčič (Škofja Loka), 5. Jelka Tajnik (Ravne) in 6. Mojca Oblak (Vrhnika).
Moški: 1. Bojan Leskošek (AAO), 2. Dorian Šuc, 3. Andrej Jaklič (oba Kranj), 4. Peter Gospodaric (AO Kozjak), 5. Matej Mejovšek (Šaleški AO), 6. Igor Kalan (Kranj), 7. Brane Vezonik (Ravne), 8. Franci Jensterle (Škofja Loka), 9. Rok Žakelj in 10. Stanko Židan (oba AO Matica).

TOMO ČESEN

Druga desetka za Doriana Šuca
Iz francoskega plezalnega centra Verdon se je vrnila skupina naših plezalcev, ki so opravili kar nekaj dobrih vzponov. Dorian Šuc (AO Kranj) je tako opravil prvo našo ponovitev znane smeri Crime passionel (prvi vzpon je opravil Jean Baptiste Tribout), ki ima oceno 8b oziroma čista X po UIAA. Poleg te smeri,ki je sicer že njegova druga čista desetka, je splezal še Graffity z oceno 8a (X-), potem pa še tri daljše smeri, ki jih je plezal s soplezalcem iz ZRN. Ponovila sta Fete des Neris (7b, 8 raztežajev, na pogled), Bouleuvard des Stars (7b+, dva raztežaja) in Gwendal v kombinacijo z znano Pichenibule (7b+). Celotna kombinacija ima kar 11 raztežajev (od tega eden 7a, eden 7b in eden 7b+). Z njim sta bila v Verdonu še Borut Rus (PK Škofja Loka), ki je ponovil Graffity (8a+) ter Mojca Oblak (AO Vrhnika), ki je bila tudi zelo uspešna. Uspešno je splezala smer L'ete d'porcelaine z oceno 7b(IX-) in tako povečala število tistih naših plezalk, ki so že splezale smeri s takšnimi težavami.
Šuc je po prihodu domov v plezališču pri Villachu (v bližini Finkensteina) splezal še eno smer z oceno 8a (smer je brez imena).
Izkazal se je tudi Matej Mejovšek (Šaleški AO), ki je obiskal Altmuhltal v Nemčiji. Tam je preplezal povsod znano smer Face (X-) poleg tega pa je opravil tudi nekaj dobrih vzponov na pogled. Tako je splezal Silvener weg (IX-/ IX), Luftschloss (IX), Space shutle (VIII+/IX-) ter nekaj smeri z oceno VIII. Poleg Nemčije je bil tudi v avstrijskem Finkenstcinu in tudi tam splezal dve smeri na pogled in sicer Ananga Kanga (IX) ter Polyp (IX-/IX).
In še novica iz domačega plezališča v Bohinjski Beli, kjer je Benjamin Ravnik (AO Jesenice) ponovil Adrio in Via Facti (obe 7c+).

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Spet več vzponov v stenah
V zadnjem času je bilo v stenah Julijskih in Kamniških Alp spet opravljeno kar lepo število dobrih vzponov, ki so morda dokaz več za to, da po krajšem obdobju, ko je bilo v stenah zares malo posameznikov oziroma navez, zanimanje za gore med mladimi vendarle je.
V severni steni Travnika sta Črni biser (850 m, VII-, AO) 25. avgusta ponavljali dve navezi. To so bili Benjamin Ravnik in Matjaž Ravhekar (oba AO Jesenice) in Miro Fon ter Darko Podgornik (Soški AO). Po vsej verjetnosti sta bili to četrta in peta ponovitev. Marko Prezelj je skupaj z Matjažem Wiegelejem in Andrejem Zabretom (vsi AO Kamnik) plezal Smer treh svedrovcev v južni steni Štruce. Prezelj in Wiegele sta plezala prosto (VII. VII+/VI + ), Zabret pa si je nekajkrat pomagal s tehniko (VII+/A1). Potem je Prezelj skupaj s Filipom, Bencetom (AO Tržič) opravil 1. ponovitev smeri Beg v večnost (VI. AO, Prezelj prosto VI+/V-VI v severni steni Malega Koritniškega Mangrta. Plezala sta 8 ur (26. avgusta). Tri dni zatem je Prezelj plezal z Daretom Juhantom (AO Litija) in sicer v Triglavu. V severni steni sta plezala zanimivo kombinacijo Črnega pasu in Črnega prta. Črni pas sta prva leta 1980 plezala Knez in Intihar ter poteka desno od Jugove grape. Prvi 1. ponovitvi sta Juhant in Prezelj opravila tudi prosto ponovitev (VI +). Nadaljevala sta po Črnem prtu v Sfingi (VI-, A1). Prezelj je vse razen 15-metrske plošče na začetku tretjega raztežaja splezal prosto (VII, plošča s svedrovci pa A1). Za celotno kombinacijo sta potrebovala 10 ur plezanja. Črni prt sta prav tako ponovila Marjan Grah (AO Kozjak) in Miloš Kolšek (AS Krško).
Tomaž Humar (AO Kamnik) pa je opravil več solo vzponov. Najprej je 12. avgusta opravil 4. solo ponovitev (za Pepelnikom leta 1980 in Česnom leta 1983 in 1987) Obraza Sfinge v triglavski steni. Teden dni zatem je v Vežici ponovil Kramar-Močnik z izstopom po Lahovi (VII-) in še nekoliko kasneje v isti steni Zajedo usmiljenja (VII). Za konec je 26. avgusta v Koglu plezal kombinacijo Direktne variante Kramarjeve smeri s Češnovar-Srakar (VI). Matjaž Wiegele pa je v navezi z Andrejem Leskovškom in Andrejem Zabretom (vsi AO Kamnik) prosto ponovil Tantalovo direktno (VII + , verjetno šele 2. PP).

Obiski Dolomitov
Navezi Peter Podgornik (AO Nova Gorica in Slavica Stojakovič ( AO Velebit Zagreb) in Miranda Ortar-Simon Čopi (oba Soški AO) sta v Tofani ponovili znano smer Constantino-Apolonio. Pri tem sta Podgornik in Ortarjeva smer ponovila prosto na pogled (VII+). Po vrnitvi domov sta obe navezi v Planji splezali še Grošljevo smer (Ortarjeva in Čopi prosto). Prva dva sta zatem plezala v Veliki Cini in sicer Comici-Dimai. Podgornik jo je splezal prosto (VII). V Cinah sta bila tudi Boris Strmšek (AO Kozjak) in Janko Oprešnik (AO Impol). Ponovila sta Cassinovo v najmanjši Cini (VII-, 200 m), potem Rumeni raz v Mali Cini (VI, 330 m), SV raz v Zahodni Cini (VI+ , 500 m) ter smer Camilotto-Pellistier v Veliki Cini (VI, A2,550 m). Med obiskom tega znanega dolomitskega centra sta srečala tudi češkoslovaške plezalce, ki so med drugim med Superdiretisimo in Comici-Dimai splezali novo smer s težavami do VIII+.

Izlet na Bernino
Komisija za mednarodno sodelovanje pri PZS sporoča, da od 20. do 23. septembra organizira štiridnevni izlet na Bernino, najzahodnejši štiritisočak v švicarskih Alpah. Zaradi dolgotrajne hoje je izlet namenjen le kondicijsko dobro pripravljenim planincem. Ob prijavi, ki jo je treba poslati vključno do 10. septembra oziroma do zasedbe mest (teh pa je trenutno še 22), je potrebno plačati 850,00 din, na avtobusu ob odhodu pa je vodji izleta treba plačati še 200 DEM (protivredost v švicarskih frankih).V ceni je vštet avtobusni prevoz, prenočevanje, žičnica, vodenje in organizacija izleta ter zavarovanje.

Dejavnost AO Železar Štore
Franček Pšeničnik je s švicarskim soplezalcem Christophom Rubinom plezal v SV steni Eigerja, kjer sta plezala smer Frenky-Nordfiler (V+, 70 stopinj, 1800 m) in zanjo porabila 14 ur. Pšeničnik je zatem plezal v Basler Juri in tam med drugim soliral smer Nase (VI + , Al, 150 m) in West Kante (VII-).
Tomaž Žerovnik je sredi julija skupaj z Robijem Rotom ponovil Lusko (VI+ , A3, 300 m) v steni Vratin, Trento), v začetku avgusta pa je skupaj z Daretom Turnškom plezal v severni steni Grandes Jorasses, kjer sta v 17-ih urah ponovila znani Walkerjev steber. Za konec obiska v Chamonixu je skupaj z Bernardo Jug ponovil smer Nabot Leon v Aig. du Blaitier (TD, 200 m), z nemškim soplezalcem pa še nekoliko težjo Deux Goals v isti steni (ED inf, 200 m).

Prvenstvena v Dolški škrbini
Miloš Kolšek in Marko Zver (oba AS Krško) sta v markatni sivi plošči desno od rdečega odloma v steni Dolške Škrbine splezala novo smer Izgubljene duše. Poteka desno in vzporedno s Psihomazohizmom. V smeri, ki ima dobro skalo sta pustila 8 klinov in dva svedrovca. Težave sta ocenila A1-2, V+, 300 m, plezala pa 8 ur. Za ponavljalce priporočata 15 jeseničanov in še kakšnih pet ostalih klinov (profili, debeli klini) ter dve ploščici za svedrovca. Poleg tega vzpona so jih člani AS Krško opravili še kar nekaj. Arno Koštomaj in Dominik Krese (AO Novo mesto) sta ponovila Cozzolinijevo zajedo v M. Mangrtu, Kolšek in Armand Polegek (AO Kozjak) Ajdovsko deklico v Prisojniku, Koštomaj in Bojan Korinčič Raz Dedca (VI+) in Rumeno zajedo (VII) v Koglu, Kolšek pa je sam splezal Hunikino v Vežici (VI+/), poleg tega pa je obiskal še plezališče v Bohinju in tam ponovil Kravji bal (IX-).
In še ena zapoznela novica. Kolšek in Zver sta že maja opravila vzpon v smeri Tango Vertical v Paklenici (VII-, A3).

  03.09.1990


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti