Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.09.1990

Delo, Šport: ... J. Baptiste Tribout in Corine Labrune na tekmi v Kranju

Oba izvrstna francoska plezalca med tekmovalci kranjskega Rock Mastra - Tekmovanje si bo ogledal tudi alpinist in publicist Reinhold Messner
KRANJ - Konec tedna bodo imeli prijatelji alpinizma in tekmovalnega plezanja kaj videti. Po predavanju Reinholda Messnerja v kranjskem Kinu Center (petek, 14. t. m. ob 20. uri) bo naslednji dan na umetni steni ob kranjskem letnem bazenu letošnje drugo tekmovanje v športnem plezanju Rock Master Kranj'90.
Gledalci si bodo v soboto, 15. t. m. s pričetkom ob 18. uri lahko ogledali preizkušnjo 6 plezalk v ženski in 10 plezalcev v moški konkurenci. Med tekmovalci bosta poleg naših najboljših plezalcev tudi odlična francoska plezalca, 25-letna, Corine Labrune in 29-letni Jean Baptiste Tribout. Oba s svojimi rezultati predstavljata ožji svetovni vrh športnega plezanja.
Corine Labrune je ena izmed treh žensk na svetu, ki so opravile vzpon z oceno X. Vzponom Isabelle Patissier v smereh Sortileges in Sucette de l'anis (obe X) ter Lynn Hill v smeri Masse critique (celo X+) je Corine Labrune letošnje leto dodala še svoj delež pri napredku ženskega športnega plezanja. V ameriškem Smith Rocku je kot prva ženska (sicer pa je bil to šele četrti vzpon sploh) splezala East Face of Monkey Face (ocena X). Trenutno to predstavlja njen najboljši vzpon, ni pa tudi edini. Tako je že prej opravila drugi ženski vzpon v smeri En un Combat Douteux (8a oz. IX+/ X-) v Franciji, v Smith Rocku pa je kot prva ženska ponovila tudi Aggro Monkey (8a+ oz. X-). Pri vzponih na pogled ima prav tako odlične dosežke saj je na takšen način zmogla smeri, ki imajo oceno 7b+ (IX-). V skupni razvrstitvi lanskega svetovnega pokala v športnem plezanju je delila 3. mesto in med drugim na dveh tekmah osvojila drugo mesto.
Prav tako kot Corine Labrune je tudi 29-letni Jean Baptiste Tribout doma iz Pariza. Je eden izmed redkih najboljših prostih plezalcev na svetu, ki ima tudi izpit gorskega vodnika in izkušnje iz plezanja v visokih stenah. Med drugim je leta 1983 opravil tudi prvo prosto ponovitev Bonattijeve smeri v steni Capucina v francoskih Alpah. Njegov seznam najtežjih smeri je zelo dolg. Leta 1985 je npr. splezal prvo smer z oceno 8b (X) v znanem Verdonu, kasneje pa so sledile številne smeri z oceno 8b+. Konec leta 1986 je v ameriškem Smith Rocku splezal prvo smer v ZDA s tamkajšnjo oceno 5.14. Še danes je ta smer (To bolt or not to be, 8b+ oz. X+) najtežja v ZDA. Zatem je v Verdonu splezal smer La Specialistes, ki je bila takrat prva smer z oceno 8c (kasneje so oceno korigirali na 8b+). Tudi pri vzponih na pogled je Tribout odličen. Ponovil je že kar nekaj smeri z oceno 8a (IX+/X-), na pogled pa je uspel splezati tudi že smer s težavami 8a+ (X-). Njegovi tekmovalni uspehi niso nič drugačni. Tri zmage na mednarodnih tekmah leta 1987, skupno četrto mesto na lanskem svetovnem pokalu (dva tretja mesta na posamičnih tekmah) ter še vrsta visokih uvrstitev na ostalih tekmovanjih po Evropi in ZDA. Poleg vsega tega je Tribout ta čas tudi predsednik ASCI (mednarodne zveze športnih plezalcev).
Oba gosta iz Francije bosta na tekmo v Kranj prišla pravzaprav neposredno s tekmovanja v italijanskem Arcu, kjer je bilo včeraj in predvčerajšnjim tradicionalno Master tekmovanje, na katerega povabijo najboljše z vsega sveta.

TOMO ČESEN

Na Rock Master v Kranj je organizator ZTKO Kranj povabil naslednje tekmovalce — ženske Damjana Klemenčič (PK Škofja Loka), Corine Labrune Francija), Metka Lukančič (AO Trbovlje), Miranda Ortar (Soški AO), Nataša Stritih (AO Tržič) in Jelka Tajnik (AO Ravne), Moški: Andrej Jaklič (AO Kranj), Igor Jamnikar (AO Matica), Igor Kalan (AO Kranj), Bojan Leskošek (Akademski AO), Borut Rus (PK Škofja Loka), Tadej Slabe (AO Matica), Dorian Sue (AO Kranj), Jean Baptiste Tribout (Francija), Luka Zaplotnik in Nejc Zaplotnik (oba AO Kranj).

Za predavanje Reinholda Messnerja o Antarktiki in 14-ih osemtisočakih, ki bo v petek, 14. t. m. ob 20. uri v Kinu Center v Kranju vlada izredno zanimanje. Zato bodo organizatorji poskušali predavanje ponoviti. Toda do tega trenutka niso mogli dobiti Messnerja, da bi se z njim dogovorili o morebitnem drugem terminu. Če jim bo to uspelo v tem tednu, bo obvestilo o ponovitvi predavanja objavljeno naknadno.

Odprava Alpe Adria v bazi
Iz Nepala je prišla novica, da je odprava Alpe Adria Sagarmatha 90 1. septembra prišla v Namče Bazar. Takrat so načrtovali, da bodo v bazo pod Everestom zaradi dveh vmesnih aklimatizacijskih tur dosegli 8. t. m. medtem ko naj bi bili nosači z vso opremo tam že tri dni prej. Če je torej šlo vse po načrtih, potem so člani odprave pod najvišjim vrhom na svetu že začeli z delom na gori. Kot je znano, je po zdravstvenih težavah vodja Tomaža Jamnika, ki se je že vrnil domov, vodstvo odprave sedaj prevzel Andrej Štremfelj.

T. Č.

Prvo svetovno prvenstvo v gorskem kolesarjenju
DURANGO - Od leta 1976, ko je bilo v Kaliforniji prvo tekmovanje z gorskimi kolesi, je bilo treba čakati kar 14 let do prvega uradnega prvenstva, ki bo od 11. do 16. t. m. Organizacijo prvega svetovnega prvenstva je prevzelo ameriško mesto Durango, ki velja za svetovno središče takega kolesarjenja. Organizatorji pričakujejo 1500 udeležencev iz 20 držav, ki se bodo pomerili v petih disciplinah, od katerih bosta dve (spust po strmini in kros) dali novega svetovnega prvaka. Nagradni sklad je 60.000 dolarjev za vseh pet disciplin, od tega jih bo novi svetovni prvak v krosu zaslužil 30.000, prvak v spustu pa 10.000. Proge so speljane po smučiščih Purgatory, ki leži na nadmorski višini 3.000 m.

ALPINISMUS
Tomo Česen und die Lhotse-Südwand
Die Grenzen des Menschenmöglichen weiter gesteckt

MESSNER: »ČESEN JE TA ČAS NAJBOLJŠI ALPINIST NA SVETU« - Ugledni švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung je pred dnevi (23. avg.) objavil v svoji rubriki Alpinismus na tako rekoč celi strani prispevek Reinholda Messnerja z naslovom Tomo Česen in južna stena Lhotseja. V njem znameniti južnotirolski avtor predstavlja našega alpinista Toma Česna predvsem skozi letošnji podvig na Lhotseju, na kratko pa omenja njegove druge dosedanje dosežke. Za Kranjčana pravi, da je njegovo izrazno sredstvo - dejanje. »To, kar je zmogel na Lhotseju, je vredno vseh čestitk. Česen je dokazal, kaj je mogoče doseči s samoumevnostjo posameznika, če ta temelji na izkušnjah in ima za ozadje tisti rešpekt pred naravo, ki lahko nastane samo v stalnem spopadu z gorami«, piše Messner. »Upam si trditi«, razmišlja Messner, »da je Česen (ki ga list ves čas piše povsem pravilno, s Č) ta čas najboljši alpinist na svetu. Ali drugače: noben drug alpinist na svetu zdaj ni sposoben za podvige, ki jih Česen s premislekom in samozavestjo lahko opravi«. Messner ugotavlja, da je Česnovo orožje predvsem psihofizična uravnoteženost, s svojimi dejanji pa je svetu odprl oči, ko je pokazal, česa je sposoben posameznik, če si je z nenehnim izpopolnjevanjem prisvojil najvišjo možno mero izkušenj, znanja in duševne stabilnosti.

Štirje Knezovi prvenstveni vzponi v skupini Treh Cin
Najzahtevnejša smer je v Veliki Cini, ki jo je Franček Knez z Martinom Hrastnikom potegnil levo od znane Comici-Dimai

KRANJ — Znana skupina Treh Cin v italijanskih Dolomitih je od letošnjega avgusta bogatejša za štiri nove smeri, ki so jih splezali naši alpinisti. Med opravljenimi prvenstvenimi vzponi pa je smer Moč misli (kjer težave segajo do IX—) v Veliki Cini najtežja.
Pri vseh omenjenih vzponih je sodeloval naš odlični alpinist Franček Knez (AO Impol). Najprej je skupaj z Andrejo Knez in Danijem Tičem vstopil v steno Pikolisime. S plezanjem so začeli 13. avgusta levo od Cassinove smeri, jo na gredini prekrižali in nato do vrha nadaljevali vzporedno z njo. Knez pravi, da gre za plezalsko zelo zahtevno smer, v kateri je kline težko zabijati, poleg tega pa je tudi skala mestoma precej krušljiva. Ocena najtežjih mest je VIII+, ime smeri pa Ubijalec. Štiri dni kasneje je Knez skupaj z Martinom Hrastnikom splezal novo smer v Mali Cini. Zlata zajeda vstopi desno od smeri Egger, jo prekriža na koncu prve tretjine in potem poteka naravnost navzgor do roba stene. V spodnjem delu poteka po kompaktnih ploščah (80 m), kjer je varovanje problematično in je včasih potrebno splezati brez varovanja celih 20 metrov. Nova smer ima oceno VII+.
Ista dva sta potem 20. avgusta začela z novo smerjo v steni Velike Cine. Smer Moč misli sta speljala 20—30 metrov od smeri Comici-Dimai v vpadnici črnega pasu. Skala je dobra, oprimki majhni, toda po večini čvrsti. Raztežajem sedme in osme stopnje sledijo najtežja mesta, ki jih je Knez ocenil IX—. V višini prvega lažjega mesta v Comicijevi smeri sta bivakirala. Tu sta doživela neurje s sodro. Naslednji dan sta nadaljevala desno od Comicijeve smeri po izraziti poklini. Pozneje se je izkazalo, da po njej poteka Aschenbrennerjeva varianta, tako da sta se kasneje odločila, da bosta to svojo novo smer v zgornjem delu še dokončala.
Zadnjo prvenstvo smer pa sta splezala Franček in Andreja Knez, in sicer levo od znane Preussove smeri v Pikolosimi. Plezala sta 25. avgusta, smer imenovala Vrata razuma, težave v njej pa ocenila z oceno VII+.

TOMO ČESEN

Alpinistična šola v Domžalah
Alpinistični odsek iz Domžal obvešča, da organizirajo alpinistično šolo za vse, ki jih zanima alpinizem in prosto plezanje. Interesenti se lahko vpišejo v prostorih PD Domžale vsak četrtek med 19. in 20. uro.

ALPINISTČNE NOVICE

Nova smer v JZ steni Velike Ponce
Matjaž Jamnik in Miha Kajzelj (oba AO Šmarna gora) sta 26. avgusta v JZ steni Velike Ponce nad bivakom 1 splezala novo smer levo od Tobogana. Dolga je 7 raztežajev, najtežji z oceno VII (druga mesta segajo do ocene VI) pa je drugi. Zanj je značilno oporno plezanje in varovanje z zatiči in friendi. Skala je smeri z imenom Blisk in grom in je v glavnem dobra Plezala sta 6 ur.
Dan pred tem sta v isti steni opravila tudi 1. ponovitev Tobogana (VII — , VI/V, 280 m, 5 ur), 29. avgusta pa sta oba prosto ponovila Spominsko smer Metoda Grošlja (VII, V+, 500 m) v Planji.

Tabor pod Mangrtom v slabem vremenu
Tradicionalni plezalni tabor pod severno steno Malega Koritniškega Mangrta je letos motilo slabo vreme Tako ni bilo opravljenih toliko vzponov kot običajno. Andrej Gaspari in Alenka Jamnik (oba AO Rašica) sta ponovila Cozzolinijevo zajedo, Fon in Peter Podgornik pa Lomastija z izstopom po varianti Mihelič-Žumer.
Sicer je bilo v Mangrtu in sosednji Vevnici splezanih še nekaj smeri v dneh izven tega tabora. Tako sta Janez Primožič in Slavko Rožič (oba AO Tržič) v Mangartu ponovila Raz spominov (VI, A1/IV—V), v steni Vevnice pa sta 19. avgusta opravila drugo ponovitev Kaminske smeri (VI/ IV-V, 600 m, 9 ur). Filip Bence (prav tako AO Tržič) je v isti steni soliral Desnega Piussija ter Vzhodni steber. Sestopil je po S grapi med Strugom in Vevnico (trije spusti, pred zadnjim skokom umik v Gilbertija in po njem navzdol). Poleg tega je soliral Še Helbo s Čopom v triglavski steni, katero sta prosto ponovila tudi Aleš Pire (AO Rašica) in Primož Štular (AO Matica).

Iz poročil AO
AO Nova Gorica - od tam poročajo o vzponih njihovega 17-letnega člana Zorana Skrta. Z bratom Alojzom je ponovil smer ZSZ v Skednju (VI+), JLA v Šitah (VI+), Huljevo v Jerebici (VI+), opravil 1. ponovitev Kragljeve v Krnu (VI+, AO), splezal novo smer v Sravniku (nad planino Zapotok) z oceno VI/V, 130 m. ponovila sta še Ago v Rušici (VI/VI+) ter Čebelico v Frdamanih policah, Zoran pa je za konec opravil še solo vzpon preko Direktne smeri v Špiku.
AO Rašica - Andrej Gaspari in Boštjan Ložar (AO Matica) sta prosto ponovila Peternelovo smer v Triglavu, Gaspari in Miro Masnoglav sta prosto splezala JLA v Šitah, Gaspari pa je v navezi z Daretom Juhantom (AO Litija) prosto ponovil še Puntarsko v Vršacu, skupaj s Tadejem Golobom (AO Železničar) pa sta prosto splezala še Zajedo Šit.
AO Domžale — Janez Cerar je z Gregorjem Kotnikom prosto splezal Sokola (VII) v Nad Šitom glavi, ista naveza pa je v severni steni Škrlatice ponovila malo plezano Spominsko smer Barbare Perčič. Cerar je plezal prosto (VII-). Oba sta bila tudi v Dolomitih in tam ponovila Abramov raz (VII) v Piz Ciavaces. Puntarsko smer v Vršacu sta ponovila Cerar in Rok Kralj, slednji pa je skupaj s Sašom Soklerjem plezal Centralni steber in Beli raz v Dedcu in Aschenbrennerja v Travniku. Poleg tega je opravil še dva solo vzpona in sicer po Razu Jalovca in po Stebru revežev v Zadnji Mojstrovki.

  10.09.1990


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti