Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osvojite

Dejan Ogrinec: ... na Elanovih smučeh nove višine - Za predane hribolazce in strastne ljubitelje narave, ni nič lepšega, kot prostrano hribovje in strme kamnite stene, pokrite s še vedno svežim puhastim snegom.

Ko se opremite s parom pravih smuči je vse kar še potrebujete, ustrezna vremenska napoved in že ste na poti k novi, nepozabni in razburljivi odpravi, pa čeprav samo pred vašimi vrati.

Pri Elanovi kolekciji turnih smuči, najdemo veliko tehnologije. Zahvaljujoč inovativni tehnologiji Bridge, ekstremno lahki konstrukciji lesene sredice in ojačitve s steklenimi vlakni, je Elanova oprema za turno smučanje precej ultimativna. Trdijo, da zahtevne odprave naredi še bolj zabavne in vas napolni z novo energijo, saj jih vodi misel, da bi morala biti hoja navzgor prav tako navdušujoča, kot smučanje navzdol.
Za začetek pa: kaj dela Elanove smuči posebne, da so po evropskih medijih dobile vrsto pohval, nagrad in celo prva mesta, vsaj recimo smuči Himalaja? Različne tehnološke inovacije.

Tehnologija Bridge

Razvita je bila posebej, samo za ultra lahke turne smuči, saj ta genijalna tehnologija zmanjša maso smuči, a obenem izboljša odzivnost. Izredno tanka lesena sredica je namreč ojačana z vstavljenimi grebeni, po celotni dolžini smučke. Le-ti prenašajo energijo proti prednjemu in zadnjemu delu smuči, da tako zagotavljajo torzijsko stabilnost in enakomerno porazdelitev vseh sil na robnik.

Tehnologija Monoblock

Ta tehnologija daje moč in stabilnost. Posebna konstrukcija Monoblock, ima lesene laminate, ki gredo vse tja do roba smučke in tvori torzijsko škatlo. To zagotavlja nadstandarden prenos energije in izboljša torzijsko stabilnost, kar smučko naredi še bolšjo za manevriranje po težavnih terenih, kjer se izmenjujeta različen sneg ali menja naklon pobočja.
Opisana kolekcija je bila sicer predstavljena na sejmu ISPO 2013, a je roko na srce in po besedah ljudi iz Elana, popolnoma enaka, kot jo to zimo že lahko najdemo v trgovinah.
Gremo po vrsti.

ALASKA PRO

Ta model je nedvomno prvi na spisku tega, kar predstavlja moderna turna smučka. Elan Alaska Pro so izjemno lahke smuči - 1140 g/ 2280 par, za težke cilje ali pobočja, posebej v modernem svetu tistih turnih smuči, kjer šteje vsak gram. Zato so smuči Alaska definitivno zmagovalec v kategoriji lahkih smuči, za boljše turne smučarje. Opremljene so s tehnologijo Bridge in Monoblock konstrukcijo obenem, z laminirano leseno sredico, ojačane z lahkimi in močnimi karbonskimi vlakni. Kakorkoli, te smuči, bodo izpolnile in celo presegle vsa vaša pričakovanja. Tako pri vzponu, kot tudi pri spustu. Lahko, čvrsto in uporabno. Za najboljše smučarje in višje hitrosti.
Pri dolžini 170 cm imajo radij 24,5 - 20,2 m, mere: 109/ 79/ 99 mm.

ALASKA

Malo cenejši (in težji) model Elan Alaska - 2600 g/par, so razvite za nenasitne turne smučarje, ki nikoli ne bodo rekli ne, ko se pojavi priložnost za zanimivo turno ekspedicijo ali napad na kaj stremejšega v gorah. Imajo za turno smučanje specifično kombinacijo tehnologij, kot so Bridge in Monoblock konstrukcija. Le-ti mogočata vrhunski prenos moči in povečano torzijsko stabilnost, kar je definitivno prava izbira pri osvajanju novih ciljev in višav, če nas nekaj gramov več (od modela PRO), ne obremenjuje preveč.

HIMALAYA

Himalaya je njihov novi model v Turni seriji, ki je zares zelo uspešen. Kot že ime namiguje, so šli tu v ekstreme – najboljše tehnologije in rešitve, združene skupaj, za ekstremne pogoje. Odlikuje jih novi profil - Mountain Rocker, z zmernim Rocker profilom v prednjem delu smuči, kar pomeni boljšo plovnost, lahkotnejše zavijanje in manevriranje, medtem ko Bridge konstrukcija zagotavlja veliko lahkotnost smučke in izvrstno odzivnost. Smuči spadajo med širše, t. i., freeride turne smuči in najbolj navdušijo v mehkejšem, globokem snegu, na zbitem pa seveda ne pokažejo vsega. Tehtajo 2900 g/par. Pri dolžini 177 cm, so mere: 127/ 97/ 114 mm in radij 23,5 - 21,5 m. Za najboljše smučarje in visoke hitrosti, še posebej v svežem snegu. Obveza za vse lovce na beli opoj, to je celi sneg. Bo pa to verjetno dodatna turna smučka in ne tista prva, recimo temu osnovna, zaradi svoje širine. Vsaj za naše snežne razmere v gorah.

KARAKORUM

Elan Karakorum so bile zasnovane z najbolj navdušenimi zimskimi gorniki v mislih. Posebna lesena sredica za turno smučanje ima lahko, ampak vseeno torzijsko togo strukturo Nomex, ki je v obliki satovja v centralnem delu sredice. Ob robovih trdo bukev in lahek topolov les v srednjih predelih. Lahka Monoblock konstrukcija in steklena vlakna za ojačitev, naredijo tak par smuči, kot nalašč za manevriranje po zahtevnejših terenih. Verjetno najbolj univerzalne turne smuči kolekcije. Za srednje ali dobre smučarje in srednje hitrosti.
Pri 170 cm imajo radij 16,7 m in mere: 120/ 80/ 108 mm.

SIERRA

So novost v Elanovi seriji turnih smuči. Sierra smuči naredijo turne pohode, če se tako izrazimo, prijetne in varne. So lahke, odpustljive in enostavne za zavijanje, zaradi konstrukcije Full Power Cap, s posebno Nomex leseno sredico, za večjo torzijsko togost. Te smuči boste z lahkoto odnesli na vrh in se spustili nazaj v dolino. Smuči za naše poprečne gorske razmere, tudi za manj zahtevne turne smučarje ali začetnike, za nekje srednje hitrosti.
Pri dolžini 162 cm imajo radij 16,1 m in mere: 114/ 76/ 102 mm.

TRIGLAV

Ne glede, če so to na prvi pogled morda smuči namenjene tekmovalnemu turnemu smučanju, bo po njih posegel tudi kak netekmovalec. S s svojimi 750 / 1500 g/par, so bile nekaj časa najlažje turne smuči na svetu. So odlična izbira predvsem za tiste, ki želijo doživeti čar turnih daljših, večdnevnih odprav (Haute Route, Triglavska magistrala, itd.).

Bridge tehnologija združuje lahko konstrukcijo, z odlično torzijsko stabilnostjo, medtem ko karbonska vlakna zagotovijo okrepitev, brez dodane teže. Na ta način (manjša teža) porabite manj energije in s tem uživate v večji vzdržljivosti, varnosti in mobilnosti. Ozka oblika in minimalna globina rezu strani, naredita smuči Triglav lažje za obvladovanje na neravnih površinah. Odlične smuči za obisk tekmovanj, daljša prečenja ali večerni kardio trening na kakem smučišču.
Obstaja ena sama dolžina 161 cm, radij 27,6 m in mere: 89/ 66/ 80 mm.

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti