Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.05.1979

Delo, Šport: ... Živahno tudi v Kleku

Stena Kleka nad Ogulinom je že nekaj nedelj zapored polna plezalcev iz Slovenije in Hrvatske. V soboto 12. t. m. sta Mrdjen in Šeparovič ponovila HPD 90 in dan za tem Plafonjerko. Berljak in Ognančevič sta v soboto plezala Brankovo smer, v nedeljo pa Ognančevič z Jagodo Fiolič Dragmanovo. V istih dneh so v Kleku plezali tudi člani AO Matica, ki so opravili 18 vzponov. Bešlin in Andreja Žagar sta preplezala Žoharjev steber, Tina Jakofčič in Kanellopulus pa Polprvenstveno smer.
V soboto 19. t. m. sta Škamperle (Postojna) in Vošank (Ravne) preplezala Dragmanovo smer in Žoharjev steber, Ileršič in Lenasi (oba Postojna) pa Žoharjev steber in Brankovo smer. Dan za tem pa Ileršič in Vošank Železničarško 20, Škamperle in Lenasi pa HPD 90.
Lidija Painkiher (AAO), Bešlin in Kregar (oba Matica) so ponovili Brankovo smer in Plafonjerko, Košir (AAO) in Polak (Črnuče) pa Plafonjerko in Glavo.

Spet živahno v Ospu
Spet je bilo živahno v previsni steni Ospa - je zapisal eden izmed alpinistov, ki so pred dobrim tednom prišli pod steno. Bilo je nepozabno, čudovito tehnično plezanje ter prijetno okolje s češnjami in domačini, ki postajajo vse bolj zvedavi do naše aktivnosti.
V soboto 18. t. m. sta Magično gobo ponovili dve navezi Ivnik - Perko (oba Tržič) in Frešer - Romih (Impol), Staro smer pa Korent - Tič (Impol) ter Bornšek - Pepevnik (Celje). Naslednji dan pa sta Čanžek in Mesarec (Celje) ponovila Magično gobo, Ivnik in Perko pa še Staro smer.

80 vzponov AO TAM
Člani mariborskega AO TAM so bili tudi letos v Paklenici, kjer so kljub slabemu vremenu opravili 80 vzponov. Franc Topolovec in Samo Žnidaršič pa sta v Manita peči preplezala novo smer (Smer presenečenja: IV-, A1/II-III, 200 m, 2 uri).
Pred tem (27. aprila) sta Gselman (Kranj) in Podrebšek opravlja 1. ponovitev smeri za Zobom v Klemenči peči, tri dni nato pa ponovila še raz Strelčeve peči. V nedeljo 20. t. m. pa sta Tučič in Podrebšek preplezala prvenstveno smer v V steni Križevnika (Zver: III, deset raztežajev, dve uri in pol). Smer poteka po razu najvišjega stebra vse do vrha.

V Babah in Zvohu
V soboto 19. t. m. sta Gselman (Kranj) in Šturm (Impol) preplezala Centralno smer v Babah in sestopila po Grapi. V spodnjem delu stene je bila skala zelo mokra. Dan kasneje pa sta v desnem delu stene Zvoha preplezala novo - Kosmato smer, ki poteka v spodnjem delu po porasli sredini, zgoraj pa po grebenu. Višina 270 m, najtežja mesta sta ocenila s III (skrajno krušljivo), plezala pa sta dve uri in pol.

Iz Amfiteatra za Široko pečjo
V nedeljo 20. t. m. so Goluh, Kuhar, Lampičeva, Štucin in Žigon, vsi člani AO Črnuče, preplezali žleb levo od vpadnice vrha Dovškega Križa, za katerega v literaturi niso našli podatkov, da bi bil v zimskih razmerah že preplezan. Snežne razmere so imeli odlične.

Tudi v severnih stenah
Tržičana Frantar in Zupančič sta uro po polnoči 19. t. m. vstopila v Hudičev žleb in ga preplezala kljub mehkemu snegu. Bervar in Ulčar (oba Matica) pa sta v že povsem kopni JJV steni Planjave ponovila smer Humar - Škarja. Kuhar in Kristan (oba Črnuče) sta v nedeljo 20. t. m. ponovila Slovensko smer v S steni Triglava. Istega dna sta Kovač in Žumer (oba AAO) v Vežici ponovila Lahovo smer, dan pred tem pa je Štucin (Črnuče) sam preplezal kar štiri smeri: Bosovo grapo, Šijo, SZ greben Planjave ter prečenje Zeleniških špic. V nedeljo pa sta Štucin in Šudič (Črnuče) preplezala še smer Jesih –Potočnik v Debeli peči.

Aktivni Kamničani
Srečanja v Paklenici se je letos udeležilo le 8 članov AO Kamnik, toda kljub temu so opravili tudi nekaj težjih ponovitev. Med njimi velja omeniti 1. ponovitev Forme vive (Benkovič in Kovač iz AAO). Preplezali pa so tudi Funkcijo s smerjo U. Girometa (Benkovič - Plevel) in Klin (Gladek in Vodlan iz Domžal).
Violeta Potočar je 7. t. m. s Plevelom ponovila Perčičev steber, 18 t. m. z Benkovičem Zajedo usmiljenja (smer Perko - Štremfelj) v Vežici, kar je šele 4. (in 1. ženska) ponovitev in dan kasneje še smer Geršak - Grčar v Vežici, v nedeljo pa je s Plevelom preplezala smer Benkovič – Kemperle - Presl v Rzeniku. V zadnji steni sta imela slabe razmere (padajoče kamenje), med tem, ko so v drugih stenah že dobre.
Gladek je s Cerarjem (Domžale) 20. t. m. ponovil Hunikino smer, Kregar in Irena Markuš pa sta dan pred tem preplezala Spominsko smer v Koglu in v nedeljo Neznano v Vežici. Benkovič in Marija Sabolek (AAO) pa sta 20. t. m. preplezala Zupanovo smer v Koglu, in sicer z originalno vesno prečnico pod Bolvanom (V+). Tečajniki so pod vodstvom Malešiča prečili Zeleniške špice.

Vzponi Idrijčanov
V soboto 5. t. m. sta Černilogar in Svetičič opravila 1. ponovitev Zajede (V+, A1-2) v Novem vrhu in (verjetno prav tako 1. ponovitev) Centralne poči v isti steni. 19. in 20. t. m. pa sta Poljanc in Svetičič preplezala Perčičev steber v Vežici in Šarino poč v Dedcu.

Turnc bo center za prikaze
Računajo, da bodo do jeseni opravili vsa potrebna dela
LJUBLJANA - Mali Turnc pod šmarnogorsko Grmado je že pripravljen, da dobi stalne kline. Izvrtali so luknje in jih označili, sedaj pa so nastale težave s stroški, ki jih je že za 5.000 din. Obveznosti, ki so jo sprejeli na sestanku načelnikov so namreč do sedaj (delno) izpolnili le AO Kamnik in Šmarna gora ter nekateri posamezniki. Toda Jure Ulčar, sicer načelnik AO Ljubljana - Matica, ki že od vsega začetka vodi dela, sedaj pa ga je za to uradno pooblastila tudi komisija za alpinizem PZS, računa, da bodo do jeseni večino del le opravili.
Celotno ostenje Turnca naj bi postalo republiški center za prikaz plezalskih veščin, mesto za vzgojo naraščaja in plezalni vrtec za trening alpinistov. Že sedaj hodijo sem številni AO iz Ljubljane in okolice, v prihodnje pa bo služil tudi KA pri večini vzgojnih akcij. Ena prvih bo demonstracija varovanja s polovičnim bičevim vozlom, namenjena vsem alpinistom, še posebno pa kandidatom za inštruktorje, za katere bodo ob tej priložnosti ponovili tudi vse osnovne tehnične manevre, ki jih morajo obvladati za praktični del izpita. Priprave na demonstracijo vodi Drago Metljak, ki vodi tehnično podkomisijo v novi KA.

F. S.

  28.05.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti