Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.07.1994

Delo, Šport: ... Česnov podvig s solo vzponom težavnosti 8a

Na svetu je le še petim plezalcem uspela taka smer - Dosežek Toma Česna je sad trdega dela in dolgoletnih izkušenj - Žensko za nagrado načrtoval že lani
Tomo Česen (Iskra commerce trgovina) je v sredo, 13. t.m., popoldne, še enkrat dokazal, da je res izjemen plezalec. V Bohinjski Beli je soliral 26 metrov dolgo smer Ženska za nagrado, ki je ocenjena z 8a po francoski lestvici oz. IX+ / X- po UIAA lestvici. To je prvi slovenski solo vzpon v smeri takih težav in hkrati letošnji najboljši tovrstni dosežek na svetu. Česen se je s tem vzponom uvrstil v elitni krog šestih plezalcev na svetu, ki jim je že uspel solo vzpon v vsaj tako težki smeri. Poskrbel je tudi za dokumentacijo, saj je Matjaž Fištravec celoten vzpon posnel na filmski trak.

ZBRANOST IN ZANESLJIVOST - Tomo Česen med vzponom v Ženski za nagrado. (Foto: Marko Prezelj)

Vzpon v plezališču šteje za solo vzpon le, če je opravljen popolnoma brez varovanja. Plezalec ne sme imeti s seboj niti vponke, s katero bi se lahko v trenutku slabosti vpel v svedrovec. Edini dovoljeni pripomočki so plezalke in magnezija. Česnov vzpon je bil opravljen ob spoštovanju teh pravil. Ker se Ženska za nagrado konča pri verigi nekaj metrov pod robom stene, je imel na sebi plezalni pas, na katerem pa ni bilo nobene vponke. Vponka ga je čakala šele na verigi. Vrv, s katero so ga po vzponu spustili nazaj pod steno je bila napeljana prek sosednje smeri, tako da si v primeru napake med vzponom z njo ne bi mogel pomagati. Ko je priplezal do verige, se je najprej vpel v vponko, nato pa se je navezal na vrv.
Vzpon je bil opravljen popolnoma brezhibno. Že majhna napaka bi bila dovolj, pa bi se vse skupaj končalo s katastrofo. Pri solo vzponih je zelo pomembno, kakšnega tipa je smer. Plezanje po velikih oprimkih, ki so daleč narazen, je dosti bolj zanesljivo kot natančno plezanje po stranskih oprimkih ali podprijemih, kjer je izredno pomembno natančno delo nog. Zelo pomembno je tudi, na kakšni višini je ključno mesto. Ko je nevarovan plezalec pet metrov nad tlemi, pomeni padec vsaj zelo hude poškodbe, ko pa enkrat solo plezalec pripleza 10 ali več metrov visoko, je praktično vsak padec smrten. Pri Ženski za nagrado je prvo težje mesto pri kapnikih 7 metrov nad tlemi, najtežje mesto v smeri pa je prav na vrhu smeri, torej več kot 20 metrov visoko. Oprimki na ključnem mestu so majhni in obrnjeni navzdol. Zelo natančno je potreba postaviti noge, nato pa izvesti dinamičen gib, kar še dodatno oteži solo vzpon.
Dan pred uspehom v Ženski za nagrado je Tomo Česen je posoliral kombinacijo Ženska - Ekosistem (7c) in Poezijo (6c+). Nekaj dni prej pa je posoliral (že tretjič!) Lady (7a+). Solo plezanje brez varovanja je izjemno tvegano početje, ki se ga lahko lotevajo le resnično vrhunski plezalci, ki so fizično in psihično optimalno pripravljeni. Do uspehov v tej zvrsti plezanja ne more priti čez noč. Za Česnom je 18 let izjemno aktivnega plezanja. Zelo veliko je plezal sam, najprej predvsem v gorah, kasneje pa tudi v plezališčih. Začel je z lažjimi smermi, nato pa se je loteval vedno težjih. Potem so prišli prvi odmevni uspehi. Naštejmo le nekatere najboljše solo vzpone: zimska trilogija (Eiger, Grandes Jorasses, Matterhorn), No siesta v Jorassesih, Moderni časi pozimi v Marmoladi, Direttissima v Rdečem stebru Mont Blanca prav tako pozimi, poleg tega še vrsta težkih solo vzponov v Julijcih in v gorah okrog Chamonixa. Vmes so bile še odprve v Himalajo, osemtisočaki ... Vrhunec svojega himalajizma je prav gotovo dosegel z dvema izrednima solo vzponoma v alpskem stilu prek severne stene Jannuja in južne stene Lotseja, s katerima je pomaknil mejo mogočega za korak naprej.
S športnim plezanjem v plezališčih se intenzivno ukvarja že dobril 10 let. Najtežja smer, ki jo je preplezal, je ocenjena s čisto desetko (Les braves gens (8b) v Verdonu) Tudi v plezališčih je kmalu začel s solo vzponi. Eden prvih uspehov v tej zvrsti je bil solo vzpon v Mozartovih kroglicah (7a+) v Dolžanovi soteski, ki ga je opravil že novembra 1987. V istem plezališču je kasneje posoliral še smeri Bogovi so padli na glavo (7b+/c), Soleo (7b) in Tri srca (7a+). V Bohinjski Beli je, poleg že omenjenih, opravil solo vzpone v Nazaj k naravi (7c/c+), Madonni (7b+), Solzi (7b+), Nathalie (7b), Horoskopu (6c+) in Pikapolonici (6c). V Bohinju je uspel v Razu rumenega slona (7a+). V plezališču Red Rocks v ZDA je soliral Gallery (7b), Yaak Crack (7a) in A Day in the Life (6c+). Solo ponovitev Ženske za nagrado je načrtoval že lani, vendar je poleti zbolel, jeseni pa ga je prehitelo deževje.
Za konec zapišimo še vseh pet plezalcev, ki so pred Česnom opravili solo vzpon z oceno 8a ali več: Alain Robert, A. Le Menestrel, J. C. Lafaile in J. C. Normand iz Francije ter Carlos Suarez iz Španije.

MIHA PETERNEL

Dober začetek poletnih športno-plezalnih dni
Miranda Ortar in Sabina Sovine preplezali smer z oceno 8a - Vili Guček ponovil dve, ocenjeni z 8b ( oz. X)

Miranda Ortar (ŠPO Tolmin) je druga, Sabina Sovinc (AO Žiri) pa tretja slovenska plezalka, ki je preplezala smer ocenjeno s francosko oceno 8a (IX+/X- po UIAA lestvici). Pred njima je bila v tako težkih smereh uspešna le še Metka Lukančič, ki pa je lani in letos spomladi preplezala tudi dve smeri z oceno 8a+ (X-).
Miranda Ortar je v začetku junija preplezala Mozaik (7c) v Mišji peči. V smeri je bila pozimi velikokrat, vendar pa se z njo ni nikoli ukvarjala zelo intenzivno. Zadnji dan junija pa je preplezala Mašo sprave (8a) v Vipavski Beli. S to smerjo se je ukvarjala bolj intenzivno. V Vipavsko Belo je hodila celo pomlad po dvakrat na teden. V Mašo sprave je od spodaj vstopila devetkrat in vsakokrat, razen pri zadnjem poskusu, padla pri dinamičnem gibu na koncu smeri.
Kakih deset dni kasneje je Sabina Sovinc (AO Žiri) uspela v Ekosistemu (8a) v Bohinjski Beli. To smer je pred njo preplezala že Nevenka Osredkar, vendar pa je bila tedaj še nekoliko lažja (7c+/8a), saj se je medtem v njem odlomil en oprimek. Sabina Sovinc je za smer porabila kar nekaj časa. Z varovanjem od zgoraj jo je preplezala že lani, preden se je odlomil oprimek.
Letos, ko je smer postala malo težja, pa je z njo relativno hitro opravila.
Seveda pa tudi fantje niso počivali. Vili Guček je za uspešen vzpon v Mejovškovi smeri Masaker (8b) v Kotečniku potreboval tri dni. Potem se je lotil še smeri Mrtvaški ples (8b) v Mišji Peči, ki jo je letos pomladi opremil in preplezal Stanko Židan. Zanjo je porabil dva dni.
Stanko Židan je na pogled preplezal Toplo solzo na njenem licu in Splav meduze ( obe 7b+).
David Stepanjan (AO Kranj) je pri svojih sedemnajstih letih z rdečo piko preplezal Sonce v očeh (8a+) v Mišji Peči in Žensko za nagrado (8a) v Bohinjski Beli. Na pogled je bil uspešen v smeri Cave Canneman (7b+) v Arcu.

MIHA PETERNEL

Zmaga naših mladih v plezanju
RAVENA - Potem ko so zmagali že lani. so bili letos mladi plezalci in plezalke iz Slovenije v konkurenci 70 nastopajočih iz osmih držav znova najboljši na mednarodnem tekmovanju v športnem plezanju. Slovenija je zbrala 58 točk pred Nemčijo 40 in Švico 39.
Izmed naših sta zmagala Martina Čufar med dekleti letnikov 76-78 in Blaž Rant med fanti letnika 80 in mlajšimi. Še druge uvrstitve - dekleta (79 in mlajša): 1. I. Hartman (Švi), 4. Katarina Štremfelj, 5. Maja Šuštar, 8. Eva Tušar, 76-78: 1. Čufar (Slo), 4. Rebeka Poček, 5. Lenča Gradišar, fantje (80 in mlajši): 1. Rant (Slo), 2. Boštjan Potočnik, 4. Anže Štremfelj, 13. Aleš Pelko, 79 in 78: 1. Mate (Nem), 4. Peter Bračič, 6. Aleš Strojan, 11. Tomaž Jevšnik, 77 in 76: 1. Gisler (Švi), 5. Urh Čehovin, 9. Uroš Perko, 10. Anže Šanca.

BLAŽ JEREB

Obvestilo
Boris Kurnik je v nedeljo, 10. t.m., pod zahodno steno Storžiča našel šop ključev. Njihov lastnik naj pokliče na telefon (061) 576-864. (M. P.)

18.07.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti