Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.03.1979

Delo, Šport: ... V skupini Mt. Blanca

Oglasil se je Milan Kolar (AO Mežica), ki je tik pred odhodom v JLA s tovarišem iz odseka Janezom Sešlom izvedel, kakor kaže, naš letošnji edini zimski obisk v tujih gorah.
25. februarja sta odšla v Chamonix in se za začetek povzpela na Leschaux. Stena Grandes Jorasses je bila precej bolj kopna kot poleti, v Mrtvaškem prtu pa je bil samo črn led. Stena pa ni samevala. V Walkerjem stebru je bil že tretji dan japonski samohodec, tega dne pa je naveza iz ČSSR vstopila v Dessmaisonovo direktno smer. Tudi naša dva alpinista sta naslednji dan odšla pod steno, da si jo temeljito ogledata, toda s tem sta izgubila dragoceni čas. Porabila pa sta ga za zbiranje opreme, ki je Čehoma popadala iz stene. Zbirati so se pričele meglice in edino kar sta še lahko napravila, je bilo opazovanje filmske ekipe, ki je spremljala Japonca (opremo in hrano so mu vsak dan znova dovažali s helikopterjem).
Ponoči je zapadlo okoli 30 cm novega snega in okolico je zavila megla. Kolar in Sešel sta se odpravila v dolino in šele 3. t. m. se je spet toliko izboljšalo, da sta ponovno odšla na turo. Tokrat sta se odločila za Mont Blanc in Tacul ter Gervasuttijev ozebnik. Zaradi nezanesljivosti razmer pa sta plezala ponoči ter srečno prešla tudi streho na vrhu, potem pa bivakirala. Zjutraj je bila okoli njiju spet megla in le s težavo sta našla pot nazaj v dolino.

Izbrana ekipa za Kavkaz
Letos bo v Kavkaz odšla (3. do 27. julija) odprava v organizaciji PZ Hrvatske, štela pa bo 12 alpinistov. Iz AO Velebit bodo (razen vodje Šeparoviča) še: Alikalfič, Berljak in Ognjančevič, Puzak in Jovič iz Zagreb-matice, Barišič in Predovič iz Željezničara, Retelj in Pivac iz Mosora ter Bognar in Paušič iz Kamenjaka. Izdelan imajo natančen načrt treninga in seveda tudi financiranje (četrtino bo moral prispevati vsak sam, stroškov na posameznika pa računajo, da bo okoli 17.000 din). Za prihodnje leto pa AO Zagreb-matica pripravlja odpravo v peruanske Ande, ki jo bo vodil Pavle Vranjicani.

V vzhodni steni Ojstrice
Mišo Čulk (Šaleški AO) in Stojan Verdnik (Celje) sta v nedeljo preplezala novo smer v vzhodni steni Ojstrice, desno od Vzhodne grape. Plezala sta 8 ur, ocenila pa sta jo s 40 – 50 stopinj (spodnjih 600 m) in 70 - 80 stopinj (zgornjih 300 m), eno dolžino pa tudi s IV+. V smeri, ki sta jo imenovala »Y«, zaradi značilnega razcepa (plezala sta po levem) v steni, sta pustila le 3 kline, sestopila pa sta v Robanov kot. Razmere sta imela slabe (megla, plazovi).

Vabijo v AŠ
Akademski alpinistični odsek vabi v četrtek na predavanje Rudija Rajerja o turnem smučanju. Predavanje bo ob 20. uri v sobi 56 na Trgu osvoboditve 1.
Alpinistični odsek Črnuče je pričel z letošnjo alpinistično šolo v četrtek 15. t. m. V programu imajo 12 predavanj (ob četrtkih, vsakokrat ob 19.30) in seveda tudi več vaj na Turncu. Sestanki alpinističnega odseka s predavanji AŠ so v sobi pod odrom kina Črnuče, na Titovi 351.
Z alpinistično šolo so pričeli (22. t. m.) tudi v Zagrebu, kjer jo vodi AO pri PDS Velebit. Šolo vodi Darko Berljak, namenjena pa ni le tistim, ki si žele ekstremnih vzponov, temveč vsem, kot nadaljevanje planinske vzgoje.

Razglednice in značke
PD Kranj, ki ob 80-letnici organizira odpravo v Ande (Alpamayo, 5947 m), je pripravila posebne razglednice, ki jih bodo s pozdravi iz Peruja prejeli vsi, ki bodo nakazali 40 din na račun št. 51500-678-80102 (za odpravo). V kratkem pa bodo v prodaji tudi spominske značke (20 din). Odprava bo odšla na pot 29. maja (predhodnica teden dni prej), vrnili pa se bodo predvidoma 15. julija. Vodja Matjaž Dolenc.

Ponatis klasičnih del
Ženevska založba Slatkin se je lotila zanimive naloge - izdati najpomembnejša dela s področja planinstva, ki so danes že bibliografske redkosti. Med prvimi je izšlo »Potovanje v Alpe« H. B. De Saussura, človeka, ki nam je »odkril« Mont Blanc, čeprav se nanj ni povzpel prvi.

Nesreča pod Magličem
Za konec zimske alpinistične sezone so nam iz Sarajeva sporočili o dveh vzponih in smrtni nesreči. Maltarič, Mulaosmanovič, Rakič in A. Vatrenjak so 11. t. m. (tretji poskus) preplezali novo smer v Velikoj Kapi (1960 m). Ocena: 400 m, V-, 85 st./IV, 50 st., 6 ur. Kovačevič, Maltarič in Rakič pa so 18. t. m. opravili 3. ponovitev smeri »S« v isti smeri.
Nesreča pa se je primerila pri sestopu z Magliča. Branko Karišnik (27) je po enem bivaku obnemogel in ostal v snežnem zavetju, njegov tovariš Radomir Čarapič (22) pa je sestopil v Mratinje po pomoč. Toda ko so naslednji dan prišli reševalci, je bil Karišnik, sicer alpinistični pripravnik iz Goražda, mrtev in pokrit z okoli tri metre snežnega zameta.

Trikrat »Pamir 79«
Federacija alpinizma SSSR bo tudi letos priredila mednarodne tabore v Pamirju, ki se jih bodo udeležili tudi naši alpinisti. Vsi trije letošnji tabori bodo trajali po 31 dni in se začeli med 13. in 19. julijem. Prvi bo na Ačik-Taš (3700 m), kjer je izhodišče za Pik Lenin (7104 m) in druge vrhove Zalejskega hrbta. Drugi tabor bo na ledeninku Fortambek, pod najvišjim vrhom SSSR 7495 m visokim Pik Komunizmom in Pikom Korženevske (7105 m). Tretji tabor pa bo v Jazgulem, kjer je izhodišče za vrh Revolucija (6974 m), Pariška komuna (6354 m) in drugi. Dva programa pa so pripravili tudi na Kavkaz, in sicer v Prielbrusju (Užba, Šelda . ..) in pod Bezengijsko steno. Cena prvega programa je 600, drugega pa 800 dolarjev, bivanje v Pamirju pa ima enotno ceno 1400 dolarjev.

Gremo v gore
Danes popoldan ob 18.10 bo na ljubljanski TV na vrsti druga epizoda planinske vzgojne trilogije »Gremo v gore«, ki jo je posnel Slavo Vajt -snemalec naše letošnje himalajske odprave.

  26.03.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti