Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.03.1979

V nedeljo, 25. februarja sta Jure Božič in Danilo Patarčič (oba AO Črnuče) v nekaj manj kot treh urah preplezala prvenstveno Sulčevo smer v Kuželjski steni, vstopila sta v vpadnici malega raza, okoli 60 m desno od JZ raza in smer ocenila s V/III+, 120 m. V smeri sta ostala dva klina (zabila sta jih 8).

Plezalci pod žičnico na Vogel
V soboto, 4. t. m. so obiskovalci Vogla lahko kar iz gondole spremljali zimski prvenstveni vzpon. Grapo pod žičnico so plezala Lojze Budkovič ter brata Matej in Marko Šurc (vsi člani AO Bohinj). Ker po razpoložljivih podatkih grape pred njimi še nihče ni preplezal, so jo tudi poimenovali - Mihčeva grapa. Ocena: 30 stopinj, trije skoki 60-85 stopinj, kopni del - IV, 630 m, čas plezanja 8 ur. Kot zanimivost pa povejmo še to, da jim je pretila tako rekoč največja nevarnost od konzervnih škatel in drugih odpadkov, ki so leteli z Rjave skale.
Ta dan sta brata Bogomir in Janko Humar opravila (7 ur) prvo zimsko ponovitev Zajede v Novem vrhu (ocena: V+, A 1-2, 15O m), teden dni pred tem (25. februarja) pa so Bohinjci opravili še dva zimska prvenstvena vzpona. Franci Arh, Lojze Budkovič, Marjanca Kovačič, Bernarda Medja in Marko Šurc so v dveh urah preplezali Južno grapo v Ablanci (300 m, 30-45 stopinj, vrhnji del II-III), Janko Humar pa je sam preplezal Kuntarjevo grapo (600 metrov, 45 stopinj, dva ledena skoka okoli 70 stopinj, 3 ure).

Oblegana Koroška Baba
Čeprav pravijo, da letos še niso preplezali kaj težjega, dejavnost članov AO Jezersko zasluži predstavitev. Lani so imeli 285 vzponov, letos pa jih bo najbrž več. Imajo pet tečajnikov, šola traja že od začetka leta, za poleti načrtujejo obisk Tater. 24. februarja je Milan Šenk sam ponovil Ogledniško grapo (50/40 st.), teden dni kasneje pa sta z Danetom Jagodicem preplezala še Grapo (40 sto., III), in sicer v vzponu in sestopu. Zadnjo smer sta 22. februarja preplezala tudi Irma in Luka Karničar, 1.t. m. pa je Luka Karničar Grapo tudi v celoti presmučal (bila je precej ledena, največ težav pa mu je povzročil »Skok«, ki je ocenjen s III in je visok okoli 15 m). Vse smeri so v Koroški Babi.

»Glinščica« Tineta Miheliča
Glinščica blizu Trsta je verjetno eden najbolj znanih plezalnih vrtcev. Njeni redni obiskovalci, med katere spada prav gotovo tudi Tine Mihelič, trdijo, da nudi tudi »Kaj več«. Neredke smeri so visoke kot Rumena zajeda (večina pa jih meri 2-4 vrvne dolžine), so pestre in v prijetnem ambientu. Znane so tudi po tem, da je v njih vadil Emilio Comici, omogočajo pa vzpone tako rekoč skozi vse leto. Je potem kaj čudnega, da Glinščico vse pogosteje obiskujejo tudi naši alpinisti. In da bi jim dal potrebno osnovno, je Mihelič pripravil že tretji ciklostiran »vodniček« (za opisom Kogla in skupine Bela voda v Zahodnih Julijcih), ki pa je za razliko od prvih dveh že žepnega formata. Vsebuje opise 35 smeri (24 strani), dobiti pa ga je mogoče v pisarni Akademskega PD - Trg revolucije 1, soba 56.

V Vzhodni grapi
Dne 24. februarja sta Iztok Brumec in Tone Golnar (AO Kozjak) preplezala Vzhodno grapo (Škarje), naslednji dan pa sta Inko Bajde in Marjan Curk (prav tako AO Kozjak) sestopila po tej grapi. V sredo, 28. februarja sta Barbara Perčič in Matej Kranjc (oba AO Kranj) preplezala Uroševo grapo v Nad Šitom glavi (slabe razmere, mehek sneg). 3. t. m. so Golnar s soplezalcem (oba Kozjak), Vlado Kušar (Celje) in Dani Tič (Impol) preplezali Poševno grapo v Mrzli gori in sestopili po Dihlovem žlebu. Dan za tem pa so Matej Kranjc, Marija Perčič in Žare Trušnovec (vsi AO Kranj) preplezali (verjetno 2. ponovitev) Meniskusov žleb v Robičju.

Obračun AO Nova Gorica
Letni občni zbor AO Nova Gorica je bil v Stjenkovi koči na Trstelju in kot je že običajno, so na njem temeljito pretresli dosedanje delo. Sedaj imajo že 8 alpinistov in 5 pripravnikov, imajo pa tudi 10 tečajnikov. Lani so opravili 146 letnih vzponov, 46 zimskim pristopov in 3 turne smuke, v arhiv pa so zapisali tudi 4 prvenstvene vzpone. Pomembno je bilo tudi njih delo v Gomiščkovem zavetišču na Krnu, letos pa bodo pomagali pri gradnji ob Krnskem jezeru.

Koroški alpinisti na Norveško
Da bi poživili delo alpinističnega odseka pri PD Črna na Koroškem, so se člani odseka odločili za odpravo v tujino. Pri tem so morali upoštevati finančno zmogljivost in pa alpinistične sposobnosti. Slednje niso problem, saj ima AO črna v svojih vrstah alpiniste, ki so se že izkazali pri plezanju doma in v tujini (Kavkaz, Eiger, Matterhorn), težje je z materialnimi sredstvi. Ko so se odločili za naskok stene Troltindene v Romsdalshornu na severu Norveške, so vedeli, da bodo morali večino sredstev zbrati sami. Tako so za njimi že nekatere delovne akcije. 1. koroške alpinistične odprave na Norveško, ki bo šla na pot konec julija in bo trajala en mesec, se bo udeležilo dvanajst alpinistov, posvečena pa bo 30-letnici PD Črna na Koroškem.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti