Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.03.1979

Delo, Šport: ... Le »Prečenje« še ni ponovljeno

V soboto, 24. februarja sta Mišo Čulk (ŠAO) in Stojan Verdnik (Celje) ponovila Levo smer v Ojstrici (t. j. smer, ki sta jo v spodnjem delu preplezala Debeljak in Veninšek, zgornji del pa je speljan po Gradišnikovi - V -, ki se tod priključi iz vzhodne stene). Plezala sta nekako dvanajst ur, noč pa ju je zatekla še v steni, tako da je Verdnik celo moral bivakirata pod izstopnim (najtežjim) raztežajem. Ob oceni III-IV sta dodala še zimsko: prvi trije raztežaji 60-75 stopinj, sredina nekako 55, ključni raztežaj, kjer je bil po vrhu še slab led, pa je praktično navpičen. To je bila prva zimska ponovitev, tako da je v Ojstrici sedaj pozimi neponovljeno le še Prečenje, seveda če ne upoštevamo Herletove smeri, ki je bila preplezana po sedanjih merilih le »v zimskih razmerah«.

Novo v odsekih
AO Celje: Člani odseka so zadnjo nedeljo v februarju plezali tudi nad Okrešljem. Največ v Mrzli gori, kjer je Knez (tik pred odhodom v Himalajo) opravil kar pet solo vzponov.
AO Idrija: V četrtek, 22. februarja sta Peter Poljanec in Slavko Svetličič preplezala Nedeljsko smer v JV steni Planjave, naslednji dan pa še Mengeško v Vršičih. Razmere sta imela ves čas solidne, le v Planjavi ju je motil padajoči led. Pa še ena zastarela novica: 8. januarja sta Mirko Likar in Peter Poljanec preplezala Prvi steber Brane, dan kasneje pa Modec - Režek v Planjavi. Imela sta precej požleda, zato je bilo plezanje težko.
AO Impol iz Slovenske Bistrice: V soboto, 24. februarja sta Marjan Frešer in Dani Tič preplezala Centralno grapo v Mrzli gori in sestopala po »X«. Jože Napred, Matjaž Pečovnik, Ivan Šturm in Mira Uršič pa so ponovili Nemško smer v Ojstrici z izstopno varianto. V nedeljo sta Janko Korent in Milan Romih ponovila turo prve naveze, sedem drugih članov AO pa je preplezalo Hudi prask.
AO Rašica: V soboto, 24. februarja sta Peter Dragar in Goran Suzič v petih urah preplezala Slovensko smer v Triglavski steni - zelo neugodne razmere.
Milan Vošank (Ravne) in Davorin Žagar (Akademski AO) sta 24. pretekli mesec preplezala grapo med Veliko Koroško Babo in Ledinskim vrhom. Grapo, ki je zanimiva le pozimi in je opisana tudi v kranjskem vodniku, sta povezala z grebenom na Malo K. Babo, kjer pa sta imela precej slabše razmere kot v steni.

Zimski začetniški tečaj
Komisija za alpinizem PZS pripravlja v dneh od 25. t. m. do 1. aprila začetniški zimski alpinistični tečaj na Komni, kjer bo prvega dne ob 18. uri tudi zbor. S seboj bodo morali vsi udeleženci razen tople obleke in primerne obutve prinesti še osnovno alpinistično opremo (čelado, cepin, dereze ...) in smučarsko opremo ter po možnosti še kompas, kože za pse in podobno dopolnilno opremo. Inštruktorji, za katere prav tako velja razpis (mišljeni so tisti z izpitom in registracijo), pa morajo imeti seveda popolno opremo. Za tečajnike je obvezno tudi potrdilo PD, da so nezgodno zavarovani. Prijave sprejema pisarna PZS, Ljubljana, Dvoržakova 9 (tel. 312-553) do 10. t. m. Prispevek tečajnikov in PD, ki jih bo izbral, je 1600 din.
Od 10. do 18. t. m. pa bo priredil KA PZ Hrvatske na Vršiču zimski alpinistični tabor, ki ga bo vodil Edin Alikalfič. Vabijo tudi tovariše iz drugih republik. Informacije: PDS Velebit. Zagreb, Radičeva 23 (tel. 041 424-498).

Veliko zanimanje za odprave
Komisija za odprave v tuja gorstva PZS sicer se ni prerešetala prijav za letošnje odprave, zato lahko zapišemo le, da jih je več kot smo pričakovali. Za Fanske gore v SZ so se prijavili: Čanžek, Črepinjšek in Lesjak (Celje). Auberšek in Vovk (ŠAO), Humar in Šurc (Bohinj), Vidmar in Oblak (Rašica), Rozman, Osterman, Perko in Vogelnik (Tržič), Vošank (Ravne), Pogačar (Radovljica) in Sarajevčana Maltarič (Bukovik) ter Mulaosmanovič (Železničar) . Podobno je za Pamir: Poljanec, Svetličič in Tratnik (Idrija), Janko in Franci Arh ter Žmitek (Bohinj), Pučko (Šmarna gora), Herzog, Kovač, Sabolekova, Škafar in Žumer (Akademski AO), Anderle, Bence, Frantar, Markič in Srečnik (Tržič), Kregar in Šušteršič (Kamnik) ter Kekec in Peternel (Škofja Loka). Pa tudi za Novo Zelandijo sta prijavljeni že dve navezi.

Vzponi AO Kamnik
V soboto, 24. februarja sta Marjan Kregar in Bojan Pollak ponovila Kotliško grapo v povezavi s SZ grebenom Brane. V nedeljo pa so zabeležili tri vzpone. Milan Gladek in Janko Plevel sta opravila 4. ponovitev Bobnarjevega plazu (slabe razmere), Janez Benkovič in Violeta Potočar sta preplezala Domžalsko grapo v Brani, Janez Ažman pa sam Mihovo grapo v Mali Kalški gori (pršič in led).

Neznana dejavnost v Mariboru
V finančnem načrtu TKS Maribor za letošnje leto je spet omenjen Alpinistični klub Maribor in to celo z večjo dotacijo kot AO TAM, AO Kozjak pa je bil spuščen. Zaradi tega in nekaterih nejasnosti ob financiranju posameznih PD, problematike postojank itd., je prišlo do vrste sestankov, na katerih so navzoči zvedeli, da so člani kluba, ki ga vodi Marjan Ilešič, skupaj pa naj bi jih bilo kar 60, opravili vrsto težkih vzponov, celo VII stopnje (!), da imajo dobro urejeno vzgojno delo, da za letos pripravljajo odpravo v Ameriko, celo s predhodnico. Le kje so vsi ti alpinisti, se mnogi vprašujejo.

Veliko snega v Triglavskem pogorju
Ciril Praček nam je spet opisal razmere v Triglavskem pogorju, kakršne je našel v dneh od 23. - 25. preteklega meseca. Cesta je bila prevozna do Gornje Radovne, peš pa je bilo moč do konca Krme. Naprej je bilo vse več in več snega, ki je bil nad Apnenico (1900 m) predelan od vetra (od 1,30 m na koncu Krme, do 4 m na Ledeniku, na Apnenici okoli 3 m). Zasnežitev je torej idealna in dokler bo dovolj nizka temperatura, bo tudi nevarnost plazov dokaj majhna, z izjemo sončnih strani, kjer se sneg odmoči in so se že prožili plazovi. Za smuko pa je Praček zapisal, da je bila od Polja (1560 m) navzdol idealna, podlaga je bila namreč prekrita s 30 - 50 cm pršiča. Višje pa je bila na sončnih legah osrenica, nad 2250 m pa v zavetrju trd skorjast sneg. Toda: »Pastirska bajta je pravi svinjak. Le s težavo sem jo spet očistil. Zdi se mi, da v gore ne zahajajo več ljudje.«

Kranjčani, gredo v Ande
Konec maja bo odpotovala odprava PD Kranj, katere cilj je Alpamayo (5947 m) v perujskih Andih (skupina Santa Cruz). Vodil jo bo Peter Markič, zdravnik bo dr. Matija Horvat, člani pa: Tomo Česen, Matjaž Dolenc, Matej Kranjc, Pavel Oman, Barbara in Marija Perčič, Drago Šegregur, Žarko Trušnovec, Marjan Ručigaj in kot gost Luka Karničar (AO Jezersko).

Izpiti kandidatov iz Gorice
Pred komisijo AO Ljubljana-matica so delali izpit tudi novogoriški pripravniki. Čeprav sta bila teoretični in praktični del izpita zelo temeljita (skupaj je trajal 8 ur), so izpit uspešno opravili vsi: Miljko Lesjak, Leon Markič, Jože Brezaušček, Ivan Rejc in Marjan Huttar. Načelnik Jure Ulčar je posebno pohvalil znanje tehničnih manevrov, nekoliko šibkejše je le teoretično znanje.

Tudi alpinisti za varstvo pred plazovi
Podkomisija za plazove, ki jo vodi Pavle Šegula je komisiji za alpinizem PZS predlagala, naj bi vsak pripravnik pred sprejemom med alpiniste sodeloval vsaj na enem »dnevu varstva pred snežnimi plazovi«, kakršne že nekaj let prirejata podkomisija GRS in KVIZ, na krajevni ravni pa tudi posamezne postaje in PD. Predlog je nadvse umesten in bo, upajmo, naletel na splošno odobravanje, vključiti pa bi ga veljalo tudi v novi pravilnik KA.

Izlet na Sviščake
PD DELO Ljubljana priredi v nedeljo (11. 3.) spominski pohod na Snežnik (značka!). Odhod posebnega avtobusa ob 6. uri izpred kolodvorske pošte v Ljubljani do Sviščakov, nato 2 uri peš do vrha Snežnika (1796 m) Oprema zimska (smučarske palice, gležnjevke, bunda). Pohod bo ob vsakem vremenu, topla malica na Sviščakih nad Ilirsko Bistrico. Vrnitev v Ljubljano ob 18 uri. Prijave sprejema do srede, do 14. ure, vodnik Jože (Dom tiska, tel. 315-366).

  05.03.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti