Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.02.1979

Delo, Šport: ... Prizadevna Celjana

Čeprav večina alpinistov čaka na boljše razmere, v gorah le ni tako samotno. Iz Celja so nam sporočili, da sta bila njihova člana Franček Knez in Jože Zupan v začetku meseca spet v gorah. V petek, 2. t. m., sta v treh urah kot prva pozimi ponovila Tamovsko smer v Škarjah (III- IV), čeprav jima je precej nagajal veter. V soboto pa sta opravila še prvo zimsko ponovitev (5 ur) Kaminske smeri v JZ steni Strelčeve peči (V-/IV, A1). Skala je bila dokaj mokra, ponekod pa ju je oviral tudi led. V nedeljo pa je Knez sam opravil drugo zimsko ponovitev Gradišnikove smeri v 900 m visoki severni steni Planjave. V dobrih razmerah je za vzpon potreboval le nekaj več kot tri ure.

Smučanje na Kavkazu
Franciju Šteru (AO Kranj), ki že dalj časa študira v Moskvi se doslej sicer še ni posrečilo, da bi kot alpinist odšel v gore ZSSR, bil pa je že na tekmovanju skalolazov (sedaj je postal tudi sodnik za to športno aktivnost), ki je bilo na Krimu, letos pa je bil z drugimi tujimi študenti na smučanju v Kavkazu. S smučmi se je povzpel tudi do pod Zavetišča enajstih pod Elbrusom.

Zanimiv smučarski rally
1. smučarskega rallyja za memorial Gorana Rabiča, ki ga je 4. t. m. pripravil AO Mojstrana, se sicer ni udeležilo toliko tekmovalcev, kolikor smo računali, kljub temu pa je tekmovanje pokazalo, da je to nadvse privlačna zvrst in da bo ob primerni podpori lahko našla posnemovalce tudi med organizatorji. Tekmovanje pa bi v prihodnje veljalo razdeliti v dve kategoriji. Za planince bi proga lahko v glavnem ostala nespremenjena, za alpiniste pa bi kazalo vključiti še kak vzpon (na primer na Kepo).
Med posamezniki je zmagal Franc Rabič (AO Mojstrana), ki ni imel negativnih točk, pred Izidorjem Koflerjem (prav tako AO Mojstrana), ki je poleg zmagovalca sicer edini še presmučal progo v predpisanem času, toda na veleslalomski progi je imel 2,70 sekunde zaostanka. Tudi tretji je bil član AO Mojstrana - Miro Smodiš (70 negativnih točk), tako da je ekipa organizatorjev osvojila tudi prehodni pokal. Druga je bila ekipa GRS Radovljica v postavi Pretnar, Golmajer, Peljhan.

Obisk Paklenice
Ker sta se naveličala čakati na primerne razmere v naših gorah, sta Janko Humar (AO Bohinj) in Ivo Veberič (AO Kozjak) konec januarja odšla v kanjon Velike Paklenice. Imela sta sicer slabše vreme kot sta računala, vsak dan je deževalo, toda bilo je vsaj dokaj toplo, opravila pa sta štiri vzpone. Najprej sta ponovila Zgrešeno smer v Visoki Glavici, sledila je Karabore v Aniča Kuku. Potem sta se namenila preplezati novo smer v Visoki Glavici. Toda v začrtani smeri sta našla kline (vstopila sta nasproti smeri »Rampa kamin«). Za konec pa sta le izpeljala prvenstveno, in sicer v Visoki Glavici. Preplezala sta plati nad stolpom, ki je prislonjen k steni. Vstopila sta na levi strani stolpa (levo od Slovenske smeri), plezala 12 ur (200 m), ocenila pa sta jo s V+, A1-2.

Registracija članov AO
Komisija za alpinizem PZS se je na zadnji seji odločila, da bo trajala letošnja registracija le do 31. marca. Registrirali pa bodo samo člane tistih AO in AS, ki so poslali poročila o delu v lanskem letu, seveda le, če so opravili vsaj pet vzponov. Za kontrolo morajo odseki priložiti seznam aktivnih članov s številom opravljenih vzponov in potrdilom, da so vsi registrirani. Obenem bo komisija registrirala tudi inštruktorje alpinizma, potrebno pa je še potrdilo vodstva o njihovi aktivnosti.

374 tur AO Škofja Loka
Alpinistični odsek PD Škofja Loka je imel lani 18 članov (od tega je bilo le 7 alpinistov), vsi skupaj pa so opravili 374 tur. Od teh je bilo 274 letnih in 40 zimskih plezalnih vzponov, preostalo pa so bili turni smuki. Za vzgojo naraščaja so priredili alpinistično šolo ter letni in zimski alpinistični tečaj.

Štirje turni smuki
Program turnih smukov je spremenjen, tako da bodo v letošnji sezoni samo štirje izbrani turni smuki.
18. februar, Rudno polje - Viševnik - Rudno polje.
24. in 25. marca Komna - Sedmera jezera - Kanjavec - Velo polje - Krma (koča pri Sedmerih Jezerih bo v tem času odprta).
6., 7. in 8. aprila Komna - Krn - Komna.
26. in 27. maja Vrata - Kredarica - za Cmirom - Vrata.
Prijava in podrobnejše informacije so na voljo v pisarni Planinske zveze Slovenije Dvoržakova 9, Ljubljana, tel. 312 553.

Dogovor za ureditev Turnca
Delovnega sestanka za ureditev Turnca, priljubljenega plezalnega vrtca pod šmarnogorsko Grmado, so se udeležili zastopniki vseh alpinističnih kolektivov ljubljanskega področja. In čeprav je KA PZS le moralno podprla zamisel, pa tudi drugi, ki so jih zaprosili za pomoč, se še niso odzvali, so se odločili, da prično z načrtno in prepotrebno akcijo. Najprej bodo zamenjali vse kline z ekspanzijskimi sidri »Triglav«, ki jih izdelujejo v Tržiču, pripravili fotografije in orientacijski vodnik ter popravili dostope in sestope. Pri stroških, za katere računajo, da ne bodo presegli 30.000 din, bodo za sedaj sodelovali vsi AO sorazmerno glede na število članov v lanskem letu. Precej dela pa bodo seveda opravili prostovoljno.

Analiza dela AO Matica
Vodstvo AO Ljubljana-matica nam je za lansko leto posredovalo pregled dela, ki se razlikuje od dosedanjih in lepo osvetljuje njih aktivnost. Pripravili so 18 predavanj, 10 vaj v plezalnem vrtcu in 6 izletov, njih alpinisti - instruktorji pa so s tečajniki in pripravniki opravili 96 tur. Če to aktivnost preračunamo v ure, ugotovimo, da je njihovih 29 aktivnih alpinistov opravilo prek 1400 ur dela, kar vsekakor ni malo. Kljub temu pa je bil le vsak četrti vzpon pripravnika v navezi s starejšim, izkušenejšim članom. Vseh vzponov so opravili 823, polovico (412) so jih zbrali pripravniki in tečajniki. Zanimivo pa je tudi točkovanje aktivnosti (vzgojno delo in ture skupaj). Največ - 130 točk je zbral Ničo Kregar, za njim pa so se zvrstili Stane Belak (87), Andrej Vozlič (83), Viki Grošelj (58), Janez Marinčič (54) itd.
V soboto imajo spet skupno turo (že peto v letošnji zimi) in sicer na Vrtačo nad Zelenico Z avtobusom na Ljubelj, poten na vrh Vrtače in mimo Završnice v Žirovnico. Torej tura, ki je kot nalašč za vzgojo naraščaja.

GRS v Zadru
V kratkem bodo pri PD »Paklenica« iz Zadra ustanovili postajo gorske reševalne službe. S tem žele počastiti 80-letnico ustanovitve njihovega organiziranega dela, oziroma PD, ki je bilo prvo v Dalmaciji.

V alpskem stilu
Poljsko - angleška alpinistična odprava v kateri je sodelovalo le pet alpinistov in bili so celo brez uradnega vodje (kolektivno vodstvo), je lani v pomonsunskem obdobju opravila nov vzpon na 6864 m visoki Čangabang. Bazni tabor so postavili v višini 4300 m, v severnem podnožju vrha Nanda Devi, na vrhnem delu ledenika Utari Riši. Angleška in poljska naveza sta startali 19. septembra iz bivaka pod skalnim, 1500 m visokim Južnim rebrom Čangabanga. Plezali so v alpskem stilu, brez opremljanja taborišč in brez napenjanja fiksnih vrvi. Ena naveza je plezala naprej, druga pa se je med tem ubadala s transportom okoli 125 kg prtljage, ki so jo do vrha zmanjšali na 75 kg. Le tri vrvne dolžine smeri (od skupno 46) so bile lažje od IV težavnostne stopnje in kar 80 odstotkov smeri so preplezali prosto (V in VI). Dve dvojki sta prišli na vrh 27. septembra, potem pa so še dva dni sestopali. Za to smer, ki so jo prvi poskušali Angleži leta 1976 menijo, da je ena od najtežjih skalnih, ki so jih doslej preplezali v Himalaji.

  12.02.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti