Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska družina ima 20 let

Dom.it:  La Pdb compie 20 anni... Po dugih lietih medsebojnih pogovoru, seji in tudi naspruotovanj z vič strani, so se planinci odločili za takuo 'družino' ...

Planinska družina Benečije je na koncu lanskega lieta dopunila 20 liet.
Po številnimi sestanki je mala skupina kakih deset Benečanov 6. novemberja 1992 v Šuberjovi oštariji v Nokulah v špietarskim kamunu odločila, de ustanovi Planinsko družino Benečije. Dielo Beneškega planinskega društva, ki so ga bli nastavili lieta 1975, je bluo zamarlo. Vičkrat so nekateri poskusili ga oživieti, pa nie šlo. Zatuo so nekateri planinci dobre voje ustanovili pounama novo društvo, brez nobedne povezave s te starim.

»Po dugih lietih medsebojnih pogovoru, seji in tudi naspruotovanj z vič strani, so se planinci odločili za takuo 'družino', ki naj bi bla popunama avtonomna. Se pravi, de na bo formalna povezana z nobedno politično, ekonomsko al’ kulturno organizacijo. Odparta pa bo vsiem Benečanam, ki ljubijo gore,« je bluo tekrat napisano v Domu. In še: »Planinska družina Benečije je slovenska skupina. Ima namien povezovati ljudi iz Benečije, ki hodijo po gorah in imajo radi športe, ki so z gorami povezani. Ideja se je rodila med maldimi Benečani, ki se že puno liet srečavajo po gorah in na smučiščah. Seviede bo trieba sodelovati s planinskimi organizacijami iz Italije in Slovenije. Saj breguovi in planinci muorejo biti element povezovanja med ljudi, ki živè blizu konfina.«

V torak 1. dičemberja 1992 so Planinsko družino Benečije ustanovali tudi formalno par notarju in izbrali parvo vodstvo. Ezio Gosgnach predsednik, Fabio Ciccone podpredsednik, Miha Coren tajnik in blagajnik, Igor Tull, Dante Cencig. Nadzorni odbor so sestavljali predsednik Fabiano Gosgnach, Alessandro Lizzi in Mario Gosgnach.

Hitro je družina rastla. Kàr so jo javnosti predstavili 12. marca 1993 v kamunski dvorani v Špietru je imela že čez petdeset članov. Parpravljala je pohode na gore, srečanja, planinske vičere, burnjake in druga praznovanja. ˘e na začetku se je rodila ideja, de bi zazidali svojo kočo. Projekt je ratu konkretan s finaciranjam Sveta slovenskih organizacij in Gorske skupnosti Nediških dolin.

»Naše življenje je bluo nomalo drugač do tistega lieta 1999, dok niesmo začeli zidat našo kočo na Matajure, V naših programih nieso bili samuo lahki al’ zahtevni pohodi po gorah, bluo je še puno druzih dierl skuoze vsako lieto. Po otvoritvi Doma na Matajure lieta 2000, smo imieli novo skarb. Naše dejavnosti so se zatuo spremenile. Skarbilei smo, de so bili naši programi nimar bogati: pohodi, izleti tečaji plavanja, smučanja, telovadbe, skarb za te stare, burnjaki, kulturni vičeri, srečanje planincu, slovenske svete maše ob sabotah vičer po raznih cierkvah naših dolin. Muorali pa smo tudi daržat’ odparto na[o kočo vsako nediejo, začela so dežurstva in kadar je bluo potriebno, smo muorli spejat’ delovne akcije,« je poudarila sedanja predsednica Luisa Battistig ob 20-lietnici.

Planinska družina Benečije je svoj okouni rojstni dan lepuo praznovala v saboto 26. ženarja. Velik senjam je biu v polifunkcionalni dvorani v Gorenji Miersi, kjer je šuolski center kamuna Sv. Lienart. Biu je lietni občni zbor, na katerim so predstavili program za lietos. Predstavili so tudi bukva, pruzapru fotoalbum o delovanju beneških planincu v telih dvajstih lietah. Planinska zveza Slovenije je dala priznanja narbuj zaslužnim beneškim planincam. Na koncu je bila veselica. Zbralo se je zaries puno ljudi.

La Planinska družina ha compiuto 20 anni. Soci e amici hanno festeggiato la «cifra tonda» il 26 gennaio nella sala polifunzionale di Merso Superiore. C’è stata l’assemblea dei soci ed è stato presentato un fotoalbum sulla storia e sulle attività della Pdb in questi vent’anni. È seguita una grande festa.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti