Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski planinec na Visokem Atlasu

Jutro (1933): Ljubljana, 6. februarja 1933

TK »Skala« je nocoj priredil v dvorani Delavske zbornice predavanje znanega alpinista dr. Oskarja Reye, o njegovem izletu na Visoki Atlas v Afriki, ki ga je z neko nemško turistovsko družbo priredil preteklo poletje. Ta turistovska predavanja, ki jih vsak mesec izmenoma prirejata Skala in SPD, so polagoma postala že prava pravcata kulturna potreba našega občinstva in so zmerom prav lepo obiskana.

Po seriji predavanj, ki so jih pod tem okriljem zadnji čas priredili znameniti inozemski in domači predavatelji, je tudi to nocojšnje predavanje vzbudilo v širokih krogih občinstva tako med planinci kakor med laiki živahno zanimanje.
V spremstvu skioptičnih slik, ki so živo posredovale učinkovito afriško pokrajino in izredne zanimive prigode, kakršne doživi srednjeevropski, slovenski turist na svojem pohodu v visoko gorovje v Afriki, je predavatelj z živo besedo naslikal izlet na Visoki Atlas. V svojih uvodnih izvajanjih je naslikal geološki in geografski sestav Visokega Atlasa, nato pa je z živo besedo opisal ekspedicijo planinske družbe na njega največji vrh Tupkal, ki je visok 4170 m. Ob sliki in besedi je občinstvo dobilo poučen vpogled v dejanje in nehanje berberskega naroda, ki živi po teh krajih, ki je bil še do nedavna surovo afriško pleme in ki mu je francoska okupacija
prinesla prva znamenja kulture. Življenje primitivnega berberskega človeka nam je s tem predavanjem živahno stopilo pred oči. Vse zanimivosti, ki se takšni planinski ekspediciji utegnejo pripetiti od bivakiranja ob cesti pa do srečanja z zadnjim človekom izmed domačinov, je nazorno prikazal predavatelj.

Predavanje, kakor ga je to pot priredila Skala, so redkost za Ljubljano. Malo je med našimi planinci tako podjetnih ljudi, da bi se odpravili na tako oddaljene in tako neznane ture, kakor je izlet na Visoki Atlas. Zato pa je občinstvo s predavanja dr. Reve odšlo s toliko večjo hvaležnostjo.

Jutro, 8. februar 1933
 

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti