Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

KA: Ocena

slovenskega alpinizma v letu 2012 - Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem PZS

Začetek zime v 2012 ni prinesel tako želenih in opevanih snežnih razmer iz let 2010 in 2011. Resnejše slovenske stene so v večini samevale. Le nekaj redkih navez je bilo aktivnih na najvišji ravni. Njim gre vsa pohvala, saj so dokazali, da priljubljeni izgovor, »ni razmer«, enostavno ne velja. Vseeno je bilo opravljenih nekaj dobrih zimskih ponovitev, nekaj tudi težkih prostih zimskih ponovitev. Poleg omenjenega bo zima 2012 ostala v spominu tudi po preplezanih številnih težkih zaledenelih slapovih.
Nekaj dobrih zimskih vzponov je bilo opravljeno v Italiji, Švici, Franciji, na Škotskem in na Norveškem. Komisija za alpinizem (KA) PZS je tradicionalno organizirala plezalni tabor za mlade perspektivne alpiniste v Chamonixu.

V zimskem in pomladnem obdobju je bilo aktivnih kar nekaj slovenskih odprav. Naveza je preplezala lepo število kvalitetnih skalnih smeri na avanturistični odpravi v Venezueli. V Kanadi je bil preplezan eden najtežjih »slovenskih« zaledenelih slapov. Patagonsko vreme v 2012 ni bilo najbolj naklonjeno našim alpinistom. Na različnih področjih Aljaske so bile mnoge slovenske odprave z različnimi cilji. Preplezali so kar nekaj novih smeri.

V poletni skalni sezoni je bilo aktivnih veliko slovenskih alpinistov. V slovenskih stenah je bilo opravljeno veliko ponovitev smeri, nekaj tudi resnejših in prvih prostih ponovitev ter številne prvenstvene smeri, od lažjih do tistih najtežjih. KA je za mlade perspektivne alpiniste organizirala plezalni tabor pod Ojstrico.
Slovenski alpinisti so plezali na visoki ravni tudi na Norveškem, v Dolomitih in v Zahodnih Alpah. Opravljenih je bilo kar nekaj težkih prostih ponovitev, prvenstvenih smeri in hitrih vzponov čez zahtevne alpske smeri.
S poletnim ženskim alpinističnim taborom v Karnijskih Alpah je KA želela spodbuditi mlade slovenske alpinistke k večji aktivnosti.

Poleti so bile aktivne tri odprave v Pakistanu. Navezi je vreme preprečilo vzpon na Gasherbrum 1, na K7 pa je bila preplezana nova smer. Ponovno odličen dosežek. Koroška odprava je z uspešnim vzponom na vrh Broad Peaka pokazala kaj pomeni pravi moštveni duh. Mnogo slovenskih alpinistov je bilo aktivnih v Boliviji in Peruju. V Kirgiziji sta bili dve odpravi, ena na področju Kooshal-too ter druga na področju Pamir Alai (Ak-Su). Člani slednje odprave so opravili nekaj kvalitetnih vzponov. Uspešna je bila tudi naveza v Bagaboo, Kanada.

Skalna plezalna sezona se je potegnila tudi v jesen. Slovenski alpinisti so nadaljevali s plezanjem na visoki ravni tako doma kot v tujini. Vzponi so bili opravljeni v Zahodnih Alpah, Dolomitih, Iranu in na Norveškem.
Prav tako pod okriljem KA je potekal jesenski tabor v Chamonixu za mlade perspektivne alpiniste. Slednji se je izkazal kot zelo uspešen in bo v prihodnje postal stalnica aktivnosti KA.

Jesenski odpravarski izkupiček je zaznamovala uspešna odprava na Janak, kjer je naveza preplezala novo smer v še nedotaknjeni steni in opravila drugi pristop na vrh. Pred koncem leta je prišla še dobra vest s Patagonije, kjer je naveza preplezala na vrh Cerro Torreja.

Nekaj je značilno za leto 2012. Glavno vlogo alpinistične aktivnosti je dokončno prevzela nova generacija mladih slovenskih alpinistov, ki so povsem v toku sodobnih svetovnih alpinističnih trendov. Pravzaprav ga soustvarjajo in tudi spreminjajo. Logično in spodbudno.
Leto 2012 sta zaznamovala še dva dogodka. Dve nominaciji in kasneje podelitev prestižne nagrade Zlati cepin slovenski navezi za enega najvidnejših svetovnih alpinističnih dosežkov v preteklem letu ter ustanovitev slovenske mladinske alpinistične reprezentance s katero KA začenja nov pristop pri podpori mladih perspektivnih alpinistov.
Rezultati v alpinizmu ne pridejo sami od sebe. So odraz več letnega učenja, nabiranja izkušenj, treninga in predanosti alpinistični aktivnosti. Zato so zaslužni tako odseki ali klubi, krovna organizacija (PZS s komisijama KA in KOTG - komisija za odprave v tuja gorstva) ter jasno predani in ambiciozni alpinisti.
V prihodnosti bi si želeli več zanimanja za najvišja gorstva sveta, še več pravega avanturističnega in raziskovalnega alpinizma (doma in po svetu), večji krog alpinistov, ki plezajo na najvišji ravni ter večjo aktivnost slovenskih odsekov ali klubov.
Navkljub ravno napisanemu smo z alpinističnim letom 2012 lahko zadovoljni.

Miha Habjan,
načelnik Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije
 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti