Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrhunski alpinist omahnil v severni steni Mojstrovke

Delo - Mirko Kunšič: Na tečaju za gorske vodnike se je smrtno ponesrečil 30-letni Vanja Furlan iz Novega mesta - Popustil je stari, slabo zabiti klin - Padec na ličnico

VRŠIČ, 16. avgusta - Ropot motorjev policijskega helikopterja v severni steni Velike Mojstrovke (2386 m) je zunanje znamenje, ki, žal, vedno pomeni, da se je v gorah nekaj hudega zgodilo. Tokrat se je tragično končalo včerajšnjega plezanja Kovinarske smeri v severni steni gore nad dolino Tamarja. V zadnjih dveh raztežajih smeri, ocenjene s peto težavnostno stopnjo, je 20 metrov globoko omahnil, padel in umrl vrhunski alpinist, 30-letni Vanja Furlan iz Novega mesta.

Dežurni policist postaje mejne policijske postaje Kranjska Gora je ob 15.40 uri dobil obvestilo iz Tamarja, da sta dva planinca iz Kopra, ko sta šla čez Sleme v Tamar, slišala klice na pomoč. Vmes je minila dobra ura in medtem se je 120 metrov pod robom stene dogajala tragedija.
»Padel je. V ključnih, zadnjih dveh lepih raztežajih se je zgodilo. Bilo je pet metrov prečke. Na koncu je bil klin. Vanja je šel še osem do deset metrov više in takrat se je zgodilo. Padel je. Stari klin je popustil in se izpulil. Vzel sem ga s seboj. Zabit je bil tako hinavsko, da je držal v skali le nekaj centimetrov. Če bi padel naravnost, ne bi bilo tako hudo. Ker je zanihal, je omahnil 20 metrov niže, naravnost na ličnico. Dobri dve uri je še živel. Spustil sem se k njemu na polico. Težko je dihal. Naredil sem vse, kar sem mogel. Potem je bilo konec. Imela sva čeladi, plezalna pasova. Vso potrebno opremo. Čevlje sva dala v nahrbtnik in si obula plezalke.

Enajst gorskih reševalcev s postaje GRS Jezersko pa je sinoči odšlo najprej do Češke koče in od tam naprej proti Grintovcu. Obvestili so jih, da nekdo kliče na pomoč. Okrog polnoči so prišli do 31-letnega Alojše L. iz Solkana. Skupaj z ravno toliko starim Dejanom B. iz istega kraja, sta bila okrog 15 ure na vrhu Grintovca, kjer se je razbesnela nevihta. Ena od strel je udarila nedaleč stran od obeh planincev. Razelektritev je onesvestila Dejana, Alojša pa se je očitno tako ustrašil, da je zbežal in se znašel v brezizhodnem brezpotju. Medtem je Dejan prišel k sebi in se mu je samemu posrečilo priti do Češke koče. Gorski reševalci pa so Aljoš danes, do dveh zjutraj, prav tako spravili do koče. Tam je oba pregledala zdravnica dr. Erženova in ugotovila, da sta imela oba izredno srečo.

Bila je šolska naveza gorskih vodnikov. Plezala sva tako samo zato, ker smo se dan pred tem učili, kako se postavljajo »štanti« - varovališča. Vanja ni imel sreče. Je bil pa naš najboljši,« je okrog polnoči na Vršiču še ves prizadet povedal pet let starejši Bojan Pograjc, alpinist, gorski reševalec in od leta 1993 tudi gorski vodnik.
Združenje gorskih vodnikov Slovenije je ta teden povabilo na usposabljanje šest kandidatov za bodoče gorske vodnike. V Erjavčevi koči so bili Vanja Furlan, Janez Jeglič, Alojz Novak, Tomaž Klinar, Tone Golnar, Janez Slokan in vodstvo Bojan Pollak, Rado Nadvešnik in Bojan Pograjc, ki je vodil tečaj. Za gorske vodnike je potrebno petletno pripravništvo, določena količina plezalnih smeri različnih težavnostnih stopenj, turnih smukov, plezanja v kopni skali, ledu in še mnoga druga znanja, preden kandidat pred mednarodno komisijo dokaže, da je zrel za gorskega vodnika. Kot nam je povedal gorski vodnik in reševalec iz Dovjega Dušan Polajnar so v vsej slovenski gorniški zgodovini podelili samo 143 značk gorskih vodnikov.
Akcija reševanja je takoj stekla. Toda slabo vreme je že na Brniku ustavilo pilota Miloša Kokotoviča in Rajka Zupaniča z mehanikom Žagarjem, da bi lahko takoj poleteli proti Mojstrovki, kjer se je nevihta že umaknila. Toda, ko sta se lahko dvignila v zrak, se je vreme okrog Vršiča spet začelo slabšati. Vlekel je močan severni veter. Zelo sta se morala pilota potruditi, da sta v treh poletih na višino 2000 metrov zvozila tri skupine gorskih reševalcev. V prvi sta bila vodja reševanja Aleš Robič in zdravnik dr. Jani Kokalj. Hiteli so do grebena, tam naredili sidrišče in po vrvi spustili v severno steno zdravnika in vodjo reševanja. Žal je bil ves trud zaman. Vanji niso mogli več pomagati.
Do zaustavljene naveze so reševalci prišli še pred deveto zvečer in nato potegnili iz stene najprej Pograjca in oba reševalca, malo pred polnočjo so ob siju čelnih svetilk po grušču južne strani gore sestopili na Vršič.
Aleš Robič je bil, tako kot vseh njegovih deset gorskih reševalcev utrujenih, izčrpanih. Tudi njih, vsega vajenih, se je dotaknila alpinistova smrt.
Vanja Furlan je v devetih letih plezanja dosegel vrhunec v športu, za katerega je živel. Nazadnje je opozoril nase, ko je konec marca z Zvonetom Požgajem in Tomažem Humarjem odpotoval senci smučarske odprave Everest v Himalajo. Tam sta s Humarje: v osrednjem delu severozahodne stene Ama dablama (6828 m) v alpskem slogu v petih dnevih preplezala prvenstveno smer. Tudi po ocenah iz tujine sodi njuna smer med najboljše slovenske himalajske dosežke vseh časov. Vsi trije člani mini odprave so jo posvetili velikemu vzorniku in himalajcu Stanetu Belaku - Šraufu.
Kakšna igra usode. Vanja je umrl nedaleč proč, kjer so po več mesecih našli Šraufa in Jasno Bratanič, ki ju je zasul plaz. Tudi Brataničeva bi morala biti na tem tečaju za gorske vodnike. Šrauf pa je bil vodja tehnične komisije združenja...
Kovinarsko smer sta leta 1958 prva preplezala Marko Butinar in Pavle Dimitrov. Visoka je 450 metrov, spodnji del je četrte, zgornji, nad kotlom, pa pete težavnostne stopnje. Pri dobrem plezanju je naveza čez steno v šestih urah.
V četrtek so bile v smereh Mojstrovke še dve navezi bodočih gorskih vodnikov. In obe sta se vrnili nazaj v Erjavčevo kočo, ne da bi kdo pomislil, da se kaj lahko pripeti prav prvi navezi v Kovinarski smeri. Okrog enih popoldne je začelo deževati, privršela je še nevihta in kmalu nato se je zgodilo.
Pilota helikopterja MNZ sta dopoldne z jeklenico dvignila s police nesrečnega alpinista in ga pripeljala na Vršič.


IZČRPANI - Bojan Pograjc ob prihodu na Vršič, na spodnji sliki pa je v sredini zdravnik dr. Jani Kokalj še s tremi reševalci postaje GRS Kranjska Gora (Foto: Mirko Kunšič)


KOVINARSKA SMER - Začetek 450 metrov dolge plezalske smeri je označen s krožcem, v katerem je številka 6, puščica pa kaže kraj, kjer je omahnil Vanja Furlan

MIRKO KUNŠIČ (Delo-Kronika, 17. 8. 1996)
 

  17.08.1996


Arhiv planID

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti