Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bela smrt na črni ponedeljek

Nedeljski dnevnik - Tomaž Bukovec: Snežni plaz je na Voglu vzel dve življenji - letos že pet mrtvih v plazovih - Brataničeve in Šraufa še vedno niso našli

Razen nesreče na Voglu ta ponedeljek še eno dramatično nočno iskanje pod Komno - Tudi hitri reševalci niso mogli pomagati - Nekateri podcenjujejo zimo v gorah

Letošnje razmere v gorah so izjemno zahtevne, očitno pa alpiniste in planince spremlja tudi smola. Od letošnjega božiča je bilo že več nesreč, kar šest gornikov pa je svojo planinsko pot končalo za vedno: Jasna Bratanič in Stane Belak - Šrauf, Boris Šutar iz Mengša, reševalec Janez Plevel in minuli ponedeljek še Andrej Tomšič in Goran Kajin. Plazovi so letos resnično kruti: vzeli so pet življenj.

V ponedeljek je na Voglu snežilo in je pihal veter, žičnice, razen nihalke pa so mirovale. Tri planince je skrb za otroke, ki so na počitnicah v koči na Zadnjem Voglu, primorala, da so se kljub nemogočim razmeram odpravili proti koči.
Počitnikarjem v kočije zmanjkovalo plina, žičničarji z Vogla pa so tako kot že velikokrat priskočili na pomoč in s spodnje postaje gondolske žičnice odpeljali plin s teptalcem skozi Žagarjev graben. Anton Odar je oddal plin in nadaljeval pot.
Andrej Tomšič, Goran Kajin in Anton Avsenek pa so se okoli 11. ure odpravili z Vogla proti koči po poletni poti.

Nenadoma je počilo
V dolini, pod strmim pobočjem, pa je nenadoma počilo in vse tri je zasul plaz sipkega snega, dolg 150 metrov in širok 20. Iz tovrstnih plazov se je mogoče rešiti s plavanjem, žal pa so vsi trije imeli na nogah smuči in sneg jih je potegnil v svojo globino, najstarejšega Antona Avseneka pa je pustil na površini, tako da se je lahko sam izkopal.
Anton je pregledal plaz, vendar sledu za izginulima prijateljema ni našel, zato je pohitel proti koči na Zadnjem Voglu. Na poti pa je naletel na teptalec in Antona Odarja, ki je takoj poklical na pomoč še ostale žičničarje. Nadaljevala sta z iskanjem in kmalu odkrila Gorana Kajina. Poskušala sta z oživljanjem, vendar neuspešno.
Vtem so prihiteli tudi ostali žičničarji pod vodstvom Pavla Odarja in kmalu našli še drugega ponesrečenca, tako da so oba rešili iz snežnega objema prej kot v uri in pol. Več kot poldrugo uro so ju oživljali, vendar so bili vsi njihovi napori zaman. Sipki sneg je planinca zadušil.

Nevarnost izven urejenih prog
Iz sipkih plazov se reši največ planincev, poleg tega pa je tudi možnost preživetja zasutih v takem plazu dokaj velika, vendar je bil ta sneg očitno tako sipek, da dihanje ni bilo mogoče. Največja možnost preživetja je nekaj ur po zasutju, potem pa se možnost preživetja strmo manjša.
Kljub izjemni hitrosti vogelskih žičničarjev, ki so, zanimivo, namesto sond uporabili kar palice za označevanje višine snega, zasuta nesreče nista preživela.
Lovro Sodja, direktor Žičnic Vogel, pa je vse obiskovalce tega najlepšega smučišča v Triglavskem narodnem parku opozoril pred nevarnostmi smučanja izven urejenih smučišč. »Na urejenih progah ni nobene nevarnosti, ta nesreča se je pripetila izven urejenih delov Vogla, smučarje pa opozarjam, da ne tvegajo smučanja izven prog. Predvsem ne ob slabih razmerah in v megli!«

Vodniki kot reševalci
V ponedeljek zvečer je steklo tudi reševanje na Komni. Okoli 7. ure zvečer je Rudi Polak iz okolice Bleda poklical na Komno in sporočil, da prihaja. Franc Obelšer, oskrbnik koče, je vedel, da so razmere težavne, nekaj ure prej se je tudi sam povzpel iz doline do koče in je tako čakal planinca, ki ga sicer pozna in ve, da je sposoben priti na Komno tudi v slabih razmerah.
Vendar Rudija ni bilo iz doline.
Okoli pol desete zvečer se je s skupino Zveze gorskih vodnikov, ki imajo na Komni tečaj, odpravil planincu naproti do previsa, vendar ga niso našli; sklepali so, da je še na poti, in se zato vrnili. Obelšer pa je čakal vse do ene zjutraj, ko je spet aktiviral vodnike, hkrati pa je na pomoč poklical še GRS Bohinj.

Rudija od nikoder
Gorski vodniki so pod vodstvom Romana Robasa krenili proti dolini, se menjavali v gaženju snega in upali, da se je pogrešani kam zatekel. Robas, Janez Duhovnik in še trojica so se počasi, meter za metrom, prebijali proti dolini, pregledovali, vendar pogrešanega ni bilo nikjer. S Komarče so odmevali plazovi, pokalo je kot ob sodnem dnevu, Rudija pa ni bilo nikjer. Niti v dolini. Pregledali so vse kotičke okoli spodnje postaje tovorne žičnice in v njeni notranjosti našli prezeblega Rudija.
Oskrbnik koče na Komni pa je naslednjega dne sijal od zadovoljstva, da se je vse srečno končalo, in navdušeno pripovedoval o dobro organizirani akciji svojih gostov ter dodal:
»Že dolgo ni bilo takih zim, kot je letošnja, in ljudje snežne nevarnosti zaradi milih minulih zim podcenjujejo. Na Komni je padlo snega do sredine pritličnih oken, kar okoli 2 metra. Naša koča je ena redkih odprtih celo leto in na naši planini so se v turni smuki in zimskih alpinističnih veščinah izurili že številni alpinisti in planinci. Naša naloga je tudi vzdrževanje poti do doma, ki je prehodna celo zimo, razen ob izjemnih razmerah, kot so bile minuli ponedeljek.«

Zasute v plazovih ta teden so odkrili, še vedno pa niso našli Jasne Bratanič in Staneta Belaka - Šraufa, ki sta izginila na božični dan. Njuni prijatelji so vse od njunega izginotja že neštetokrat prehodili steze okoli Vršiča, vendar žal doslej neuspešno.
Vogel je vzel dve življenji, iz svojih belih nedrij pa je izpustil vsaj trupli pokojnikov. Vršič pa je še vedno neusmiljen!

Smrtne žrtve plazov v Sloveniji od leta 1700

Leto, kraj, število, dejavnost

1700-1783, Črna prst, 13, spravilo sena
1777, Srednji vrh nad Martuljkom, 8, krmljenje ovac
1800, Srednjica, 3, hoja na delo
1820, Prodi pri Ratečah, 3, kmečka dela
1830, Nad Županjimi Njivami, 1, hoja po stezi
1845, izvir Soče, 1. neznano
1852, Rateče-Planica, Marjanine Njive, Velika planina, 6, gozdna dela, v stanovanjski hiši 1887, Dovška Baba, 2, gozdna dela 1895, Brdo v Koritnici, 1, lovec 1897, Krvavec, 1. gozdna dela 1905, Storžič, 3, gozdna dela 1909, Porezen, Mojstrana, Kepa, 4, hoja po poti, v stanovanjski hiši, gozdna dela
1915, Lepena, Krn, več kot 66 italijanskih in avstro-ogrskih vojakov
1916, Planina pod Šmohorjem, Krn, Velika planina, Vršič, 589, ujetniki in vojaki
1914-1918, Vršič, 400, ujetniki, Ruska kapela
1916, Plaz nad Rutami, Posočje, Krnica, 200 in več avstro-ogrskih vojakov
1917, Rombon, 150 avstro-ogrskih vojakov 1921, Dolina Planice, 2, lov
1924, Črna prst, 2, ilegalni prehod meje
1926, Prisojnik. 1, gornik
1927, Lom nad Ljubinjem, 2, kmečko delo
1929, Kneške Ravne, Sora, 4, gozdna dela in pluženje ceste
1933, Zahodna stena Planjave, 1, alpinist
1935, Uršlja gora, Trupejevo poldne, 4, planinec, ilegalni prehod meje
1937, Storžič, Okrešelj, 10, smučarsko tekmovanje, turno smučanje
1939, Podbrdo, Baska grapa, 3. hoja po stezi, zasut v čuvajnici, pešec na cesti
1940, Sveti Urban, Ožbolt nad Hrastnico, Golo brdo, Sovpat, 6, pluženje, gozdno delo
1941, Krnsko gorovje, 9, italijanski vojaki, obmejna straža
1942, Horjul, severna stena Rigljice, 3, pešec na poti, reševanje ponesrečenih
1944, Belšekova planina, 4, partizanski pohod 1942-43, neznan, l, ilegalni prehod meje
1945, Bistra nad Črno, južno pobočje Komna, Smrekovec, 7, partizani na poti
1948, Boč, 1, domačin na poti
1950, Veža, Pokljuka, Vršič, 4, delavec v domu, turno smučanje, oskrbnik
1951, Planjava, 2, gornika
1952, Soča, Borjana pod Stolom, Krn, Rombon, Žaga pri Bovcu, Polovnik, 15, na poti. zasuti v hiši
1956, severno pobočje Brane, 2, gornika
1957, Veža, 1, alpinist
1959, severno pobočje Brane, 2, gornika
1960, Kokrsko sedlo, Ojstrica, 2, alpinista
1961, Krvavec, 1, turno smučanje
1962, Kotliški graben, 1, alpinist
1963, Zelenica, 2, graničarja 1966, južno pobočje Stola, 1, lovec 1968, pod Mojstrovko, 4, turni smučarji 1970, Veliki Slap pri Poreznu, 1, na poti
1976, Bohinj, 1, sneg s strehe
1977, Grintovec, smučišče pod Begunjščico, Tamar, 8, gornik, smučanje na zaprtem smučišču, gornica
1978, Prisojnik, 3, alpinisti
1979, pot na Kokrsko sedlo, vzpon na Stenar, 2, alpinista
1980, Severna stena Triglava, 1, alpinist 1983, Južna stena Brane, 1, alpinist
1985, Otalež, Sopotnica, Klobuk nad Ravnami, Haloze, 4, pluženje ceste, osip s strehe, smučanje, v stanovanjski hiši
1986, Jezersko, 1, alpinistka
1987, Ljubljana, 1, led s hotela Union 1990, Kanin, 1, turno smučanje
1993, Raduha, 2, gornika
1994, Studorski preval. Rimske Toplice, 2, turno smučanje, na poti
1995, Kredarica, Vršič (?), 1 (+2?), planinec, alpinista

TOMAŽ BUKOVEC
 

25.02.1996


Arhiv planID

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti