Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.11.1996

Delo, Šport: ... Martina Čufar šesta med svetovno elito

Trije dnevi vrhunskega plezanja v Kranju -Najuspešnejša je bila francoska reprezentanca
KRANJ - Minuli konec tedna so se najboljši športni plezalci na svetu pomerili v Kranju na drugi letošnji tekmi za svetovni pokal. Vrhunec tekmovanja je bil nedeljski finale, v katerega se je uvrstilo po osem najboljših plezalcev in plezalk. Tako kot zadnja leta, so bili tudi na tej tekmi najuspešnejši Francozi. Lep uspeh pa je dosegla tudi naša Martina Čufar, ki je zasedla šesto mesto.
Tekmovanje je potekalo v novi športni dvorani na Zlatem polju v Kranju. 12 metrov visoka stena se od vznožja do vrha prevesi za 8 metrov! Več kot 150 plezalcev iz 24 držav je skušalo po smereh, ki jih od prej niso poznali, priplezati čim višje. Varovanje jim je zagotavljalo popolno varnost, tako da so s padci le popestrili svoje nastope. Kvalifikacije so se začele v petek popoldne, četrtfinalne smeri so plezali v soboto dopoldne. V polfinale so se med našimi uvrstili Martina Čufar, Katarina Štremfelj, Metka Lukančič, Jure Golob, Franci Jensterle in Vili Guček, žal pa je spodletelo Aljoši Gromu, ki se je na prvi letošnji tekmi v Ekaterinburgu uvrstil na odlično 9. mesto.
V ženskem polfinalu je cela vrsta plezalk padla na težkem mestu v strehi. Martina Čufar je s sedmim mestom še ujela finale.
Metka Lukančič, ki je za njo zaostala le 60 cm, pa je končala na 10. mestu. Katarina Štremfelj je za Metko zaostala še 70 cm in se uvrstila na 12. mesto ter zaokrožila lep ekipni uspeh naše ženske reprezentance. Pri moških se je najbolje odrezal Jure Golob in s 14. mestom dosegel enega izmed večjih uspehov na svoji plezalni poti. Vili Guček in Franci Jensterle sta s svojima nastopoma upravičila pričakovanja.
Nedeljski finale je spremljalo tisoč gledalcev, ki so s športnim spodbujanjem ustvarili pravo tekmovalno vzdušje, na parkirišču pred dvorano pa hudo gnečo. Martina Čufar je svojo uvrstitev iz polfinala izboljšala za eno mesto in tako dosegla enega večjih uspehov slovenskega športnega plezanja sploh. Zmagala je Francozinja Laurence Guyon, lani drugouvrščena v svetovnem pokalu, z borbenostjo pa je dvorano navdušila Belgijka Muriel Sarkany. Tretje mesto je osvojila svetovna mladinska prvakinja Liv Sansoz.
Pri moških so Francozi, ki zadnja leta obvladujejo vrh svetovnega športnega plezanja, slavili trojno zmago. Edini, ki je priplezal do vrha, je bil 25-letni Arnaud Petit iz Albertvilla, sledil mu je štiri leta mlajši brat Francois, tretje mesto pa je osvojil David Caude.
Minister dr. Slavko Gaber je najboljšim podelil umetniške vitraže. Predsednik PZS Andrej Brvar je v zaključni besedi izrazi željo, da bi tekmovanje ponovno priredil naslednje leto. Prav gotovo pa bo nova stena prispevala k še večjemu razmahu športnega plezanja pri nas in, upajmo, tudi preboju obetavnih mladih plezalcev v svetovni vrh.
Vsi nastopajoči bodo imeli naslednjo priložnost za uveljavitev čez štirinajst dni v Gradcu na tretji letošnji tekmi za svetovni pokal.
Rezultati, ženske: 1. Laurence Guyon (Fra), 2. Muriel Sarkany (Bel), 3. Liv Sansoz (Fra), 6. Martina Čufar, 10. Metka Lukančič, 12. Katarina Štremfelj, 27. Romana Savič, 31. Blaža Klemenčič (vse Slo); moški: 1. Arnaud Petit, 2. Francois Petit, 3. David Caude (vsi Fsa), 14. Jure Golob, 22. Vili Guček, 26. Franci Jensterle, 43 Marko Lukič, 49. Matej Sova, 55 Aljoša Grom

MIHA PETERNEL

Odprava treh vrhov 96 je uresničila vse načrte
Tomaž Humar sam priplezal na deviški Bobaye (6808 m) - Teden dni za novo smer v JV steni Apija (7132 m) - Preplezana tudi J stena Nampe (6755 m)
Iz Himalaje se je vrnila glavnina uspešne alpinistične odprave, treh vrhov. Odpravo si je zamislil pokojni Stane Belak - Šrauf, ki je z Jasno Bratanič in Boštjanom Slatenškom področje raziskal lani pomladi. Odprava treh vrhov, ki jo je organizirala KA pri PZS, je Šraufove načrte v teh gorah je popolnoma uresničila.

BOBAYE (6808 m)
Tomaž Humar (Servis Debevc Mengeš) je SZ steno Bobaya sam preplezal v dveh dneh. Prvi dan je postavil šotor 5500 metrov visoko. 2. 11. ob pol štirih zjutraj je Humar začel z odločilnim vzponom. Na vrh je v močnem vetru stopil minuto pred eno popoldne. Sestopal je nekoliko desno od smeri vzpona in se ob 16.30 vrnil k šotoru. Naslednji dan je sestopil v dolino. Da bi se izognil grozečim serakom, je sestopal po tehnično težji, vendar varnejši varianti. Smer na Bobaye je Humar poimenoval Zlato srce (V, 85 st./ 50 - 70 st.) in jo posvetil ženi, ki ga med odpravami čaka doma, sestop (mestoma V+, 90 st.) pa pokojnemu Vanji Furlanu, s katerim sta spomladi preplezala SZ steno Ama Dablama. Udeležbo na odpravi so mu omogočili Servis Debevc Mengeš, Elektro Lj., Marcator, Map Trade, Jata, MK Lj.,MK Žalec, Univit, Šport market, Annapurna, KOTG in Titan.

API (7132 m)
Dušan Debelak, Janko Meglič in Tomaž Žerovnik so odšli iz baze 31. 10., vrnili pa so se 5. 11. V tem času so še čez nepreplezano JV steno Apija potegnili smer Alpos Facig - Solza za Jasno (2600 m).
Debelaka, Meglič in Žerovnik so med vzponom naleteli na več zahtevnih skalnih in lednih pregrad. Tretji dan so postavili šotor 6050 metrov visoko. Ker se je zjutraj Žerovnik slabo počutil, sta nadaljevala samo Debelak in Meglič. Na višini 6800 metrov ju je čakal ključ smeri - skoraj navpične požlejene plošče, ki so zaustavile že dve angleški odpravi. Navkljub težavnemu plezanju sta ob 15.32 stopila na vrh. kjer pa sta zaradi zelo močnega vetra (čez 120 km/h) ostala le nekaj minut. Do večera sta sestopila do šotora, kjer ju je čakal Žerovnik in naslednji dan so se vsi trije vrnili v bazo.
Uspešnen vzpon so jim omogočili tudi sponzorji Alpos, Facig, Selič, Ahac. Rajh, Telcom, Constructa, Philips, Terra šport, Agi. IBI, SGP Tržič, Biosan, TGT, Melom, Rendulič, Občina in AO Tržič, Kontakt P, Ivnik, Vrh, Montana, Meglič in Romatex.

NAMPA (6755 m)
Matic Jošt in Peter Mežnar sta po sredi južne stene potegnila smer Jagodna polja (TD, 85 - 60 st.). Posvetila sta jo velikemu alpinistu Slavcu Svetičiču.
Krajno poč sta prekoračila ob desetih zvečer, saj spodnji del smeri poteka po žlebu, v katerega podnevi letijo ogromni kosi snega in ledu. Varovala sta 8 raztežajev in ob svitu sta bila že v nekoliko položnejšem svetu. Tega dne sta splezala do višine 5600 metrov, naslednji dan pa do seraka 6300 metrov visoko. Bivak pod serakom je bil precej nemiren, saj je le-ta celo noč pokal. 3.11. sta začela plezati ob 6. uri in čez štiri ure v idealnem vremenu stopila na vrh. Sestop po Japonski smeri do baze je trajal še dan in pol.
Udeležbo na odpravi so jima omogočili PD in ŠZ Tolmin, Klub tolminskih študentov. Tehnomat Treking šport, Alpkomerc, PD Celje, Glažar. Občina Žalec in ŠOU.

MIHA PETERNEL

ALPINISTIČNE NOVICE

Grif
Potem, ko se je uredništvo Grifa vrnilo z odprav, na katerih so preživeli dobršen del jeseni, so spet pljunili v roke in izdali novo številko. Mejovšek v njej opozarja, da plezanje poči v Ameriki sploh ni od muh, kar je spoznal še vsak, ki je obiskal tamkajšnje stene. Sicer pa ne manjka pisanja o takšnem in drugačnem plezanju, na straneh za kajakaše pa je predstavljena neka nova disciplina, pri kateri je (po slikah sodeč) bistveno, da imaš čoln čimbolj pod vodo.

(M. P.)

Jesen v Kamniški Bistrici
Jesensko sonce lahko prav prijetno ogreje jugovzhodno steno Kogla, tako da jo vsak lep vikend obišče nekaj navez. Mirko Kranjc in Matjaž Wiegele sta prosto ponovila Rumeno zajedo in Kamniško. Slednjo sta preplezala tudi Ivo Bauman in Špela Hleb. Andrej Markovič je z Maretom Tatičem preplezal Kamniško in Rumeno zajedo (obe prosto na pogled).
Kranjc in Wiegele sta že poleti ponovila Centralno v Vežici (VI+) in Smer čez ploščo (VII+/VIII-) v Skuti. Wiegele je v plezališču Vipavska Bela z rdečo piko preplezal Rosinanda (8a).
Na Vse svete sta Matjaž Ferjančič in Marko Jurič preplezala novo smer (V+/IV, 150 m) v levem delu Čmaževskega turna.

(M. P.)

Klice na pomoč slišali v Ospu
Kamničana in Ljubljančanko v steni nad Ospom prehitela tema - Srečen konec

OSP. 24. novembra - Nekaj pred 18. uro v soboto zvečer je domačinka iz Ospa poklicala številko 92 in policiste obvestila, da se je v steni nad vasjo po vsej verjetnosti zgodila nesreča. Koprski policisti so kmalu zatem ugotovili, da sta se okoli 15. ure spravila v steno nad Ospom 18-letni Denis S. iz Kamnika in 24-letna Stanislava P. iz Ljubljane, oba člani planinskega društva. Ker sta se začela vračati prepozno, jima je pot preprečila tema. Kmalu je steno odšlo deset individualnih reševalcev, kmalu po obvestilu pa še deset reševalcev Jamarske reševalne službe Slovenije, zdravnik in gasilec koprske gasilski brigade. Plezalcema se je potem posrečilo, da sta se s pomočjo žarometov in prenosnih luči sama spustila do vznožja stene, do vasi pa so jima pomagali priti reševalci. Nočna pustolovščina v steni se je tokrat srečno izšla zahvaljujoč hitremu odzivu vseh, ki so s odzvali klicu na pomoč.

(B.Š.)

Francosko slavje na steni v Kranju
KRANJ - Na umetni steni dvorane na Zlatem polju so najboljši športni plezalci in plezalke s finalnimi nastopi sklenili drugo tekmo svetovnega pokala. Med osmimi finalistkami je bilo kar 5 Francozinj, Belgijka, Nemka in naša Martina Čufar, ki se je na koncu uvrstila na odlično šesto mesto, kar je eden boljših dosežkov slovenskega športnega plezanja sploh. Metka Lukančič in Katarina Štremfelj sta nastop zaključili v sobotnem polfinalu z 10. oziroma 12. mestom. Romana Savič in Staša Klemenčič pa v četrtfinalu. V finalu je zmagala Francozinja Laurence Guyon, lanska druga v svetovnem pokalu, več kot 1000 gledalcev pa je z borbenim nastopom navdušila drugo-uvrščena Belgijka Sarkany. Rezultati finala: 1. Guyin (Fra) 20.50, 2. Sarkany (Bel) 19.90, 3. Sansoz 16.50,4. Richer 15.00, 5. Bodet (vse Fra) 14.00, 6. Čufar (Slo) 13.50, 7. Uhden (Nem) 13.50, 8. Guillet (Fra) 8.40.

FRANCOZI MOJSTRI - Večkratni svetovni prvak v športnem plezanji Francoz Francois Legrand je navdušil tudi v Kranju. (Foto: Tomi Lombar)

V moškem finalu nismo imeli predstavnikov. Zmaga je pripadla Arnaudu Petitu, ki je edini priplezal do vrha. Naša najbolje uvrščena sta bila v soboto Jure Golob (14) in Vili Guček (22). Rezultati finala: 1. A. Petit (vrh), 2. F. Petit 23.00, 3. Caude (vsi Fra) 17.50,4. Brenna (Ita) 16.50,5. Legrand (Fra) 16.50, 6. Hirayama (Jap) 13.50,7. Zardini (Ita) 11.50,8. Bindhammer (Nem) 8.50. (H. Ü., M.P.)

  25.11.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti