Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.10.1996

Delo, Šport: ... Preplezala Auroro - A5

Na začetku septembra sta se v ZDA odpravila Boris Lorenčič in Armand Polegek, oba člana alpinističnega odseka Akademskega planinskega društva Kozjak. Njun poglavitni cilj je bil nacionalni park Yosemiti v Kaliforniji in tamkajšnje granitne stene, natančneje smer Aurora v steni El Capitana. Smer ima oceno VI, 5.8, A5 in je dolga 16 raztežajev (pribl. 800 m), pred časom pa je že doživela poskus slovenskih plezalcev, ki pa se je končal neuspešno.
Lorenčič in Polegek sta najprej preplezala dve lažji smeri v Yosemitski dolini. West Face v Leaning Towru in Steck - Salathe v Sentinel Rocku, kjer sta preizkusila tehniko tovorjenja opreme in zložljivo posteljo, nato pa je prišla na vrsto Aurora.
Najprej sta preplezala prve štiri raztežaje, ki so ocenjeni A1, A3, A3 in A3+, v njih napela vrvi in se spustila nazaj pod steno. Sledil je počitek, 15. septembra pa sta dokončno vstopila. Že šesti raztežaj je bil z oceno A4, sledil je najtežji raztežaj z oceno A5, za njim pa še kar šest raztežajev A4. Dva raztežaja sta še A3+, zadnji pa je lažji. V najtežjem raztežaju je treba večino plezati po krempeljcih in bakrenih glavicah. Možen je precej dolg padec (do 50 metrov), še posebej pa je nerodno, ker je v najtežjem raztežaju tudi prečnica po krempeljcih. Sicer pa je v smeri pogosto treba plezati po krempeljcih tudi do 10 metrov daleč, po bakrenih glavicah pa ponekod kar po 20 metrov.
Imela sta dokaj dobro vreme za plezanje, saj je ves čas pihal veter in ni bilo vroče. Nekaj težav sta imela zaradi tega na mestih, kjer je treba plezati po krempeljcih, saj jima je veter dvigoval stremena in včasih je bilo zelo težko obdržati ravnotežje. Aurora je šele osma smer z oceno A5, ki so jo preplezali slovenski plezalci, vse razen ene pa se nahajajo v steni El Capitana. Mariborčana sta stopila na rob stene 20. septembra opoldne, pravita pa, da je smer kar težka, še posebej, ker sta pred odhodom preplezala le malo tehničnih smeri. Med drugim sta skupaj ponovila Desnega Piusija (VI, 800 m) v Malem Koritniškem Mangartu, Ali Babo (VII+/VIII-, Lorenčič na pogled) in Smer za prijatelje (VIII-) v Rušici, Puntarsko (VII-/V+, 800 m) v Vršacu, Lorenčič pa je z Matejo Pate prosto preplezal še Kunaver - Drašler (VII+) v Sfingi in Steber jutranje zvezde (VIII) v Ospu, z Matjažem Ocepkom pa Das ist nicht kar tako (VIII-,A0) v Šitah.
Boris Lorenčič in Armand Polegek s smerjo Aurora še nista zaključila svojega plezalskega popotovanja po ZDA. Po počitku bosta poskusila preplezati še kakšno težjo daljšo smer, poleg tega pa obiskati še več drugih ameriških plezališč. Domov se vračata v teh dneh.

BORIS STRMŠEK

Alpinistična šola
Alpinistična šola Obalnega AO se bo začela v četrtek, 8.11. ob 19. uri v društvenih prostorih na Gortanovem trgu 15 v Kopru. Prijave sprejemajo na istem naslovu vsak torek in četrtek od 16. do 18. ure.

(M. P.)

Ama Dablam (6828 m)
Meddruštvena odprava, ki jo sestavljajo Andrej Kecman (AO Kranj, vodja), Senad Halilovič (AO Mojstrana), Dušan Košir (AO Trbovlje), Silvo Mavri (AO Cerkno) in zdravnica Andreja Svete, je 13. oktobra, odpotovala v Nepal. Njihov cilj je Japonska smer, ki poteka po desnem robu SZ stene Ama Dablama. Preplezati jo nameravajo v alpskem slogu. Spomladi sta Tomaž Humar in pokojni Vanja Furlan v osrednjem delu iste stene potegnila težko prvenstveno smer, ki sodi med najboljše himalajske vzpone letošnje predmonsunske sezone.

(M.P.)

Za vas, prijatelji
Dušan Košir in Jože Raspotnik sta v severni steni Ut nad Logarsko dolino preplezala prvenstveno smer Za vas, prijatelji (VI-I/V, A2,120 m, 5 ur) in jo posvetila spominu na trboveljskega alpinista Bojana Pajka. Na ključnem mestu sta v gladki plošči zavrtala svedrovec.

(M. P.)

Ponudba treh stenskih koledarjev
V ekonomatu Planinske zveze Slovenije (Ljubljana, Dvoržakova 9, 061/312-553) je za prihodnje leto že nekaj časa mogoče kupiti kar troje lepih stenskih koledarjev s planinskimi motivi. Za koledar Gremo v gore je posnetke prispevalo več avtorjev, dopolnjujejo pa jih izrezi iz planinskih zemljevidov. Velikost 32 cm x 48 cm, cena pa 560 SIT. Avtor fotografij drugega koledarja Planinske zveze Slovenije (Okameneli zanos domovine) je Peter Janežič. Razprt meri 45 cm x 63 cm, stane pa 680 SIT. Za naročilo večjih količin velja 10-20 % popusta. Koledar Iztoka Tomazina Sijoče gore pa je prikazuje doživetja in dogajanja med Slovensko himalajsko smučarsko odpravo SKI 8000, katere člana sta opravila doslej najzahtevnejši smuk z osemtisočaka Gašerbruma. Ob naročilu večjih količin (fax 064/242 471) je tudi na te mogoč dotisk logotipa ali pa dostava po pošti. Velikost 48 cm x 33 cm, cena brez popustov za večji nakup pa 730 SIT.

(F. S.)

Prve ponovitve tehničnih smeri v Ospu
Grega Lačen in Dani Vezovnik (oba AO Črna) sta opravila prvo ponovitev originalne variante smeri Pustite upanje, ki vstopate (A3+, VII/A2, VI+, 150 m) v Ospu. Smer, ki sodi med najtežje tehnične smeri v tej steni, so prvi preplezali Humar, Kresal in Oprešnik. Težka tudi nad gredino v zgornjem delu stene, kjer večina smeri izkoristi enega od lažjih prehodov, ki so jih poiskale že prve smeri v Ospu. Prvi plezalci so smer preplezali v šestih raztežajih, Korošca pa sta vlekla daljše in tako vse skupaj opravila v štirih raztežajih. Prvi dan (12. 10.) sta preplezala tri do gredine, naslednji dan pa sta se vrnila v steno potegnila še dolg raztezaj z gredine do roba stene. Vzpon sta opravila v 12. urah efektivnega plezanja. V smeri sta našla 7 svedrovcev, notri pa pustila eno ploščico in jeseničana.
Konec septembra je Lačen opravil tudi prvo ponovitev Buhtlja (A3+, 40 m, 2.30 h). Celo smer je splezal v enem raztežaju. Prijatelj, ki gaje varoval, mu ni sledil, zato se je spustil po vrvi čez smer in spotoma izbil kline.
Lačen in Vezovnik sta ponovila še Žalostno Sovo (A3, A2/V, 4.30 h).

(M. P.)

  21.10.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti