Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.09.1996

Delo, Šport: ... Uroš Perko preplezal več smeri desete stopnje

Uroš Perko (AO Kamnik) nadaljuje s serijo dobrih vzponov v skali. V Vipavski Beli je preplezal dve sicer kratki, a težki smeri, saj je bil v istem dnevu uspešen v Hčeri naslade (8b oz. X) in v Otroku oslade (8a oz. IX+/X-). Slednja smer poteka levo od Hčere in je bila že dolgo časa opremljena. Prvi vzpon je dočakala šele letos, ko jo je preplezal Stane Židan. Drugi vzpon je opravil Perko in sicer v tretjem poskusu.
Tako kot vsi ostali vrhunski plezalci tudi Perko veliko pleza v stenah okoli Ospa. Na pogled je preplezal Gobo (7c oz. IX), najtežjo od dolgih smeri na tem območju. Vse raztežaje je preplezal kot prvi in tako opravil drugo slovensko ponovitev na pogled. V Mišji peči je v enem dnevu preplezal kar dve smeri zgornje desete, stopnje. Najprej je ponovil Marioneto (8b/b+, prvi vzpon Igor Jamnikar). potem pa še Missing Link (8b+, prvi vzpon Tadej Slabe). V Podpeči je v tretjem poskusu preplezal smer J. C. Kid (8a). Za vse tri poskuse je porabil le deset minut.
Perko je letos preplezal že tri smeri, ki so ocenjene z zgornjo deseto stopnjo težavnosti (X+).

(M. P)

Nogomet na najvišji ravni
V nedeljo 6. oktobra bo na Korošici spet »nogomet na najvišji ravni«. Zgodovina te akcije sega že 18 let nazaj, čeprav je bilo tekem nekaj manj. V začetku so bile to tekme med alpinist(kam)i Kranjske in Štajerske, a so zadnji sčasoma, nehali sodelovati. Alpinisti PD Kamnik bodo prinesli žogo in piščalko, dogovor o »pravilih« pa bo na mestu samem. Za tekmo je sicer značilno, da ni autov, gol pa velja le, če pride vanj žoga s prave strani. Kdor bi rad tekmoval, naj se javi organizatorjem v nedeljo do 11.45 in naj ima igralne copate. Pričetek bo točno opoldne. Seveda če bo primerno vreme!

(F. S.)

Alpinistične šole
V sredo 2. oktobra ob 18. uri bo v prostorih PD Kamnik na Šutni uvodni sestanek za vse, ki jih zanima udeležba na v alpinistični šoli. Vodila jo bosta Marko Prezelj (kopni del) in Rado Nadvešnik (snežni del). Znan je tudi že datum prve ture, ki bo v nedeljo 6. oktobra na Korošico. Za vse ostalo se bodo dogovorili na sestanku.
Alpinistična šola AO Kranj pa se bo začela v četrtek 3.10. ob 18. uri v kletnih prostorih stavbe PD Kranj (Koroška 27). Šolo bo vodil Robi Čermelj.
Šola športnega plezanja AO Lj.-Matica se bo začela v sredo 2.
10. ob 18. uri v društvenih prostorih na Trdinovi 8/1. Šola bo obsegala teoretična predavanja ter plezanje na naravnih in umetnih stenah.

(M. P)

Novi publikaciji
Izšla je sedma številka revije Grif. Prinaša obilo zanimivega branja za vsakogar, ki ga zanimajo plezanje, gore in trekingi. Pri člankih o Dolomitih se lahko spomnimo, da je plezanje po tamkajšnjih stenah ob lepih(!) septembrskih dneh lahko čisti užitek. V intervjuju govori Matjaž Fištravec, ki snema novi slovenski film o Čopovem stebru. Predstavljeno je še novo plezališče v Zagorju, vzpon na Matterhorn, pomembne lastnosti plezalnih vrvi ...
Druga publikacija, ki je končno zagledala luč sveta, je posebna številka Alpinističnih razgledov Slovenski alpinizem 1. 12. 1994 - 30. 11. 1995. V njej so zbrane vse prvenstvene smeri, pomembnejše ponovitve in odprave iz lanskega leta. Reprodukcije fotografij so dobre, datum izida pa neverjetno pozen.

(M. P.)

Novice iz Kanade
Urban Golob in Slavko Rožič sta sredi avgusta odšla na dvomesečno plezalno turnejo po Kanadi in ZDA. Oglasila sta se iz Kanade, kjer sta plezala v področju Bugaboose, ki ponuja velike in odmaknjene granitne stene. Vreme je bilo bolj ali manj slabo, tri lepe, a hladne dni pa sta izkoristila za dve prvenstveni smeri. V južni steni Eastpost Spirea sta 2.9. preplezala Gorsko pravljico (5.9, A3, 300 m). Smer sta posvetila nedavno preminulemu alpinistu Vanji Furlanu. Naslednji dan sta v Crescent Towerjih preplezala še Westside Story (III, 5.l0 a, 270 m).Tu sta naletela na boljšo skalo kot v prvi smeri.

(M. P.)
 

  30.09.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti