Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Alpinistična šola TK Skale

Slovenski narod (1935): Ljubljana, 19. januarja.
Niti največji optimisti niso pričakovali tolikega odziva, kot je bil snoči pri otvoritvenem predavanju alpinistične šole TK Skale.

Kakor v panju je vršalo v sicer prostorni veliki učilnici na Ledini, ki je bila pa to pot skoraj premajhna. Glava pri glavi so se tiščali poslušalci skupaj, največ seve mladine, pa tudi več sivih glav vmes. Radosten jih je pozdravil predsednik Skale dr. Mirko Kajzelj, prav posebej pa še nekatere predstavnike našega alpinizma. Nato je podal besedo predavatelju samemu.

Dr. Rajko Ložar je podal ideologijo alpinizma tako živo in zanimivo, da je res škoda, da ni bilo prirejeno predavanje za širšo javnost. Odbor TK Skale je takoj razmišljal o tem in sklenil g. predavatelja naprositi za drugo predavanje, ki pa naj bo namenjeno širši javnosti. V prvem delu svojega predavanja o ideologiji je predavatelj govoril o vrednotah alpinizma, o doživetjih, ki jih ima alpinist, o pravilnem pojmovanju alpinizma itd., v drugem delu pa o tvorbi Alp. Povedal je tudi zanimivo primerjavo o žitju in bitju alpskega človeka z onimi v nižini in prav plastično opisal hišice pri nas in na Tirolskem, v Švici in – Makedoniji. Večkrat je sredi predavanja poslušalce opozoril, naj hodijo z odprtimi očmi v planine. Kdor se udejstvuje samo plezalno, pa prezre vso lepoto in umetnost božje narave in se ne zna uživeti v njo tudi duhovno, je zgrešil pomen alpinizma in hodi mimo cilja. Vsakdo naj opazuje naravo, jo slika, fotografira in pošilja prispevke organizacijam in klubom, ki skrbe za racionalno ter sistematično izobrazbo mladine. Še mnogo lepega in zanimivega je povedal predavatelj in ko je končal, je bil deležen toplega priznanja.

Predavanje je bilo izpopolnjeno s številnimi diapozitivi, ki so jih dali iz prijaznosti na razpolago ljubljanski muzej, profesor Brodar, Muzejsko društvo, SPD in TK Skala. Čeprav ima Skala s šolo precejšnje stroške in zlasti z diapozitivi, so vendar vsa predavanja vstopnine prosta. Zato upamo, da bo naša javnost znala ceniti delo Skalašev ter jih bo tudi moralno in gmotno podpirala.

Slovenski narod, št. 16, sobota, 19. januar 1935, str. 1, Alpinist. šola TK Skala, po 1. pred. Rajka Ložarja, Ideologija alpinizma


Pripravil: France Malešič

dLib.si


Naša alpinistična misel - Rajko Ložar: Več alpinizma

Rajko Ložar (1904 - 1985)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti