Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežni plaz in reševanje

Sierra avalanche center.org: Peterica smučarjev se je ob koncu preteklega leta spuščala z gore Echo Peak. Eden izmed njih si je izbral svojo smer in ko je prismučal na pobočje, kjer se je strmina povečala na 45°, se je sprožil snežni plaz.

Plaz je smučarja odnesel, ostali, ki so bili na varnem slemenu, pa so opazovali kam ga nese. Sneg je smučarja skoraj povsem zasul, le ... Vse se je srečno končalo.
Smučarji niso imeli vse potrebne opreme. Vsi niso bili opremljeni s plazovnimi žolnami, niso imeli sond, lopata brez ročaja ... o nahrbtnikih z napihljivimi blazinami (ob sproženju jih napolni mešanica zraka in plina iz bombice ...) pa najbrž niso razmišljali. Kot so zapisali v poročilu, se zavedajo (svojih) napak in so prav zaradi tega omogočili predvajanje posnetka, da bi se na napakah kaj naučili in jih ... poročilo o nesreči

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

2 komentarjev na članku "Snežni plaz in reševanje"

Heinrich Blagne,

Temu ne bi mogli reči reševanje, saj se celo z odkopavanjem zasutega ukvarja le eden od štirih, pa še ta malodane neuspešno.. Očitno je vseh pet popolnoma nesposobnih reševanja, da o pomanjkanju opreme ne govorimo.. Zasutega je takorekoč rešila velika sreča v nesreči, ker ni bil pokopan pregloboko, oz je bil blizu površja.


Tanja Plavec,

Take videe bi morali vključiti v seminarje/izobraževanja iskanja zasutih v plazu. Dejstvo je, da se ljudje na napakah dosti naučimo, v takem primeru je bolje, če se ne na svojih.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46089

Novosti