Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Med Kanderstegom, Chamonixom in Fournelom

Dejan Koren - DeKo (AO Vipava) in Nejc Kurinčič (Soški AO) sva pretekli teden zaokrožila med Kanderstegom, Chamonixom in Fournelom. - Zmaga v superfinalu Fournela


Kandersteg

Nad Kanderstegom sva preplezala čudovito smer Mach 3 (M9/WI6, 150 m).
Spodnji raztežaji, ki so zaradi pomanjkanja ledu zahtevali nekaj nežnosti in elegance, so naju pripeljali do norega prehoda preko strehe do lednih zaves. Dejan je ključni raztežaj zmogel prosto v drugem poizkusu. Sam o prosti ponovitvi nisem razmišljal, saj podobne "horizontalne vertikale" še nisem plezal. Sem pa zato užival v elegantnem in nadvse zračnem prehodu iz strehe po viseči sveči v zgornji del smeri, kjer sta naju čakala še dva ledna raztežaja.
Naslednji dan sva nameravala preplezati slap Metro. Po prvem raztežaju sva obrnila, saj slap zaradi visokih temperatur žal ni bil plezljiv. Vseeno je bil vreden obiska, saj gre za nenavaden, stometrski slap, ki poteka po votlini v osrčju gore. Oba sva se strinjala, da je že zaradi čarobnega ambienta vreden ponovnega obiska.
Zvečer sva se priključila veseli druščini in malo je manjkalo, da bi z njimi preživela še kakšen dan, a sva se raje odločila, da greva pogledat razmere nad Chamonixom.

Chamonix

Nisva se mogla upreti številnim novicam o odličnih razmerah v legendarni smeri Beyond Good and Evil (V/5+/M6, 600 m). Smer je res postregla z navdušujoče plezljivim ledom in snegom nalepljenim na granitne plošče. Le v ključnem delu je nekaj suhih metrov granita nekoliko zabelilo sicer uživaško plezanje, ki sva ga zaključila z originalnim izstopom in si po šestih urah segla v roke. Slaba vremenska napoved nama je prekrižala načrte o še eni smeri, zato sva se naslednji dan odpravila proti Briançonu.

Fournel

Glavni razlog za obisk Briançona je bil festival lednega plezanja z mednarodno tekmo v drytoolanju.
Dan pred tekmo sva v dolini Fournel za ogrevanje preplezala lažji slap Capitaine courageux (WI4+, 200 m). Naslednji dan sva plezala v okviru kvalifikacij v lokalnem plezališču. Dejan je svojo izvrstno formo potrdil z uvrstitvijo v finale, ki je potekalo v večernih urah na umetni steni. Skupaj z Lukom Lindičem in francoskim tekmovalcem se je nato prebil še v superfinale in na koncu zmagal.
Sledilo je druženje na festivalu z zasluženo zabavo in dolga vožnja domov.

Nejc Kurinčič

Nejc in Dejan


Dejan Koren, ...01.2013
Med Kanderstegom, Chamonixom in Fournelom
Mach 3, Breitwangfluea, Kandersteg, M9, WI6, 150 m, 6 h - 6. 1.
Beyond Good and Evil, Aig. des Pelerins, V, M6+, 600 m, 6 h - 9. 1.
Capitaine courageux, Fournel, WI 4+, 200 m, 2 h - 11. 1. 2013
Drytooling tekma Ecrins 2013 - 1. mesto - rezultati



Prehod iz strehe v viseče sveče


V Beyond Good and Evil

 

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti