Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Občni zbor Postaje GRS Tolmin

V petek, 11. januarja 2013, so se zbrali reševalci Postaje GRS Tolmin. Zboru so prisostvovali tudi nekateri vidni zunanji udeleženci, ki tako ali drugače spremljajo, podpirajo njihovo delo ali z njimi sodelujejo

...  župan Občine Tolmin (Uroš Brežan), predsednik GRZS (Igor Potočnik), poveljnik štaba CZ za Severno Primorsko (Samo Kosmač), poveljnik Občinskega štaba CZ Tolmin (Jože Dakskobler), komandirja policijske postaje Tolmin in Bovec (Danijel Vračun in Sead Jušič), predstavniki PD Tolmin, pod okriljem katerega samostojno deluje postaja (podpredsednica Cvetka Jug, Slavica Brešan in podpisani) ter člana Društva za prosto letenje "Posočje" Tolmin (Milan Leban in Ivan Brovč). Vsi so sodelovali tudi v razpravi.
Prijetno kulturno dopolnitev druženja reševalcev je pripravila trojica amaterskih igralcev iz gorske vasice Čadrg nad Tolminom, ki je po uradnem delu zbrane razveselila s hudomušnimi skeči iz vsakdanjega življenja.

Podatki iz poročil načelnika Žarka Trušnovca in nekaterih njegovih najožjih sodelavcev odstirajo obsežno delo reševalcev Postaje GRS Tolmin, ki po številu posredovanj sodi med najbolj obremenjene v okviru Gorske reševalne zveze Slovenije. Predsednik Nadzornega odbora, Franci Koren, je v svojem poročilu poudaril, da vsa dokumentacija in spremljanje dela kažejo, da gre za odlično amatersko društvo, z vsemi odlikami dobre prakse profesionalnih organizacij, ki bi jim lahko zavidalo marsikatero dobro podjetje. Delo postaje v Tolminu, ki pokriva širok teritorij severne Primorske, opravlja skupaj 86 reševalcev. Ti delujejo po skupinah: v Tolminu 27, Kobaridu 20, Podbrdu 13, Cerknem z Idrijo 9 in v Ajdovščini 17. Vodstvo si stalno prizadeva za samostojno delo lokalnih skupin, saj je glavni cilj čim hitrejša odzivnost v slučaju nesreče. Brez stalnega pomlajevanja moštva in izobraževanja tudi ne gre. V lanskem letu sta dva pripravnika opravila še zadnji izpit za gorskega reševalca, eden reševalec 80-urni tečaj iz nujne medicinske pomoči, eden pa izpit za reševalca letalca. Sprejeli pa so tudi več pripravnikov.

Statistika dela postaje GRS Tolmin je lahko tudi suhoparna, a prav njene številke so zgovorne, neusmiljene in opominjajoče, saj povedo skoraj vse. Poročevalci na zboru pa so določene probleme še dodatno predstavili ali jih poudarili, nekateri tudi s pomočjo nazornih grafikonov. Reševalci so v letu 2012 posredovali 101-krat (88 reševalnih in 13 iskalnih akcij, 11 jih je potekalo ponoči), kar je največ doslej (v letu 2011 je bilo 91 intervencij). Od 110 oseb, zaradi katerih so bile sprožene akcije, je bilo 30 hudo in 15 lažje poškodovanih, 8 mrtvih in ena pogrešana. Število mrtvih v letu 2012 glede na pretekla leta izstopa. V 24% akcij so imeli reševalci na voljo pomoč posadk helikopterja. V reševalnih akcijah, ki predstavljajo 4440 ur ali 34% celotnega dela, je sodelovalo skupaj 71 članov (Devetkrat so imeli po dve, štirikrat po tri, po enkrat pa celo štiri in šest intervencij v istem dnevu). Med nesrečami v katerih so se odzvali v letu 2012 jih je bilo 56% povezanih s padalskim ali zmajarskim športom. Tudi v prihodnje je pričakovati povečane aktivnosti prostega letenja in z njimi žal tudi povezane nesreče, saj ta, najbolj obremenjen prostor Gornjega Posočja (vzletišče Kobala nad Tolminom in Kobariški Stol), poznavalci uvrščajo med 25 najboljših lokacij na svetu. Med 110 reševanimi ali iskanimi osebami je bilo 56 tujcev iz 14, predvsem evropskih držav. Največ nesreč je bilo v mesecu avgustu (33), juliju (14) ter maju in juniju (po 10), sicer pa so brez izjeme posredovali vsak mesec.

Ob taki obremenjenosti ostaja reševalcem vse manj časa, pa tudi razpoložljive energije, za druge nujne in spremljajoče aktivnosti. Kljub temu so v sklopu letnega programa izvedli 71 različnih vaj in usposabljanj v obsegu 2638 ur. Na področju preventive so sodelovali v predavanjih za planince, učence in alpiniste s predstavitvami dela postaje (874 ur). Dežurali so kar na 72 različnih pohodih, tekmovanjih in drugih prireditvah v gorah (1688 ur) in se udeležili treh tekmovanj v okviru GRZS. Organizacijskemu delu (udeležba na sestankih UO GRZS, UO PD Tolmin, štaba CZ Tolmin in zborih reševalcev) so posvetili 1188 ur. Pet članov (reševalci, zdravniki, policisti) je sodelovalo tudi pri delu dežurne reševalne ekipe na letališču Brnik.

V preteklem letu so uspešno zaključili nabavo dveh sodobnih vozil, ki sta opravičili široko izpeljano akcijo zbiranja dodatnih sredstev in sta že dobro vpreženi v vsakdanje delo postaje GRS Tolmin (O tem smo že poročali ob zaključku akcije in predaji vozil namenu). Ob vsem rednem delu so organizirali še tabor za nadarjene osnovnošolce in turnokolesarski tabor za družine gorskih reševalcev na Mostu na Nadiži. Sodelovali so pri organizaciji in zavarovanju gorskega maratona v Podbrdu in teku na Črno prst. Obnovili so tudi pristajališče za helikopterje v Tolminu.

Seveda se, tako kot pri drugem delu, pojavljajo tudi problemi. Zadnje čase povzroča nezadovoljstvo zlasti dokaj nelogična želja po novi razmejitvi delovnega področja med postajami GRS. Postaja GRS Ljubljana namreč želi enostransko premakniti nekdanjo mejo s tolminsko postajo na sredino Vipavske doline, v bližnji Ajdovščini pa je slednja ob pomoči tamkajšnje občine že pred leti organizirala operativno skupino, ki ima danes 17 članov, inštruktorja, letalca reševalca, zdravnika - pripravnika GRS, lastne prostore z dvema voziloma in vso opremo za klasično in helikoptersko reševanje. Nelogično bi bilo, da bi se v primeru nesreče na tem področju odzivala veliko bolj oddaljena ljubljanska postaja. Vse to bi bilo na škodo ponesrečencev, ki težko čakajo na pomoč, zato terja čimprejšnji dogovor znotraj krovne organizacije, da ne bo težav na terenu.

Za tolminske reševalce pa ni miru. Že prvo nedeljo po občnem zboru so izkoristili za vajo v zimskem reševanju v snegu Soriške planine.

Žarko Rovšček
Foto: Miljko Lesjak

  ...01.2013

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti