Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Letošnji zimski pohod na Stol

Železar (1983): Letošnji 18. zimski spominski pohod na Stol bo v dneh od 18. do 20. februarja.

Številni planinci, borci, mladina in drugi ljubitelji gora bodo z udeležbo na pohodu počastili spomin na junaško borbo jeseniške čete 20. februarja leta 1942 na Stolu, ko se je spopadla z nemškim okupatorjem. Pohod je v zadnjih letih prerasel v množično planinsko in družbenopolitično manifestacijo.
Priprave za letošnji 18. pohod vodi posebni odbor, ki stalno deluje pri koordinacijskem odboru planinskih društev jeseniške občine in občinskem odboru Zveze združenj borcev NOV Jesenice. Na zadnji seji odbora, ki je bila prejšnjo sredo, so člani obravnavali dosedanje priprave ter naloge, ki jih še čakajo do izvedbe pohoda. Bistvenih sprememb na letošnjem pohodu ne bo.
V petek, 18. februarja, bo najprej pohod šolske mladine »po poteh Cankarjevega bataljona« iz Žirovnice in Koroške Bele do Valvasorjevega doma. V soboto, 19. in nedeljo, 20. februarja, bo pohod ostalih udeležencev na Stol. Tudi tokrat bo v primeru slabih vremenskih razmer pohod potekal po drugi varianti, in sicer po planinah pod Stolom.

Oba dneva bo pri Valvasorjevem domu spominska proslava, v soboto pa bo tudi komemoracija pri spominski plošči padlega borca Jožeta Kodra, ki je padel v februarski bilki leta 1942.
Tudi letos bo del tehničnih služb delal v gostilni Pod Stolom. Vsi udeleženci bodo kontrolni kupon dobili pri Valvasorjevem domu, pri Prešernovi kocina Stolu ga bodo zamenjali, ob povratku v Žirovnico pa bodo vpisali udeležbo in tudi prejeli ustrezno značko. Desetkratnim udeležencem bodo oba dneva podeljevali posebne spominske plakete na proslavi pri Valvasorjevem domu.
Letos je zaradi bencinske krize pričakovati, da se bodo pohodu udeležile predvsem organizirane skupine v okviru planinskih društev. Odbor za pohod ob tem poziva vodstva planinskih društev, da zagotovijo, da bodo med udeleženci tudi izkušeni planinci, ki bodo poskrbeli, da bo vzpon potekal varno in brez nevšečnosti. Zimski vzpon na Stol je zahtevna turu in zato naj vsak raje prej premisli, če bo zmogel pot. Alpinisti in gorski reševalci bodo utrdili pot in jo označili z zastavicami. Že sedaj odbor poziva vse ude­ležence, da se na pohodu držijo označene poti in upoštevajo vsa navodila alpinistov in gorskih reševalcev.

J. R.
Železar, 27. januar 1983
 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti