Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Delavni gorski reševalci v Ratečah

Železar (1983): Preteklo leto je bilo za gorske reševalce iz Rateč delavno. Postaja GRS Rateče — Planica šteje trenutno devet aktivnih članov, dva izredna člana ter štiri pripravnike.

Čeprav je najmanjša postaja GRS v Sloveniji, zato nič manj učinkovita od drugih postaj. Tako so v letu 1982 veliko pozornosti namenili dodatnemu usposabljanju. V juniju so za člane organizirali tridnevni tečaj letne tehnike reševanja v Tamarju, poleg tega pa so pripravili tudi teoretično predavanje, ki je bilo štirikrat v sobi rateške GRS.
Zimskega tečaja še ni bilo, imeli pa so dve predavanji o zimskih pogojih reševanja. Dva pripravnika in inštruktor so se udeležili zimskega republiškega tečaja pod Storžičem, v mesecu marcu pa so se odzvali povabilu GRS Raibl v Italiji in se udeležili dvodnevnega zimskega tečaja v italijanskem Piancavallu. Oktobra so se trije člani udeležili tečaja za reševalce — letalce v Mojstrani. Trenutno pa pripravljajo pripravnike za izpite za članstvo GRS. Ko bodo ugodne zimske razmere, bodo pripravili zimski tečaj reševanja.
Poleg vzgojno izobraževalnega dela so dežurali kot reševalci na zaključni prireditvi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Planici. V preteklem letu so imeli pet samostojnih reševalnih akcij, štiri akcije pa skupaj s sosednjo postajo GRS v Kranjski gori.

Za nesreče so bili različni vzroki in to od krušenja kamenja do neizkušenosti alpinistov in planincev. V petih nesrečah so bile tri smrtne žrtve. Z razvojem alpinizma se je povečalo tudi število nesreč, pa naj bo to pozimi ali poleti. Dvakrat je v reševalnih akcijah sodeloval tudi helikopter. Skoraj ni akcije, da ne bi sodelovali skupaj s kranjskogorskimi gorskimi reševalci. Izredno dobro je sodelovanje z oddelkom milice v Kranjski gori in pri vseh akcijah z njimi sodelujejo.
Rateški reševalci so rešili tudi problem prevoza, saj jim Smučarsko društvo Rateče daje na razpolago kombi, če ga rabijo. Tudi opremljeni so dobro, vendar je opremo vedno potrebno obnavljati. Kritična je le oprema za reševanje v slabih vremenskih razmerah. To pa je tudi problem celotne GRS v Sloveniji.

Leta 1982 so bili ob 70-letnici GRS odlikovani tudi člani postaje GRS Rateče. Tako je en član prejel zlati častni znak PZS, štirje člani bronasti častni znak PZS, dva člana pa sta predlagana za državno odlikovanje.

A. Kerštan
Železar, 20. januar 1983
 

Jlib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti