Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od 16. do 18. februarja

Železar (1979) - Janko Rabič: ... zimski spominski pohod na Stol

Zimski spominski pohod na Stol je vsakoletna množična manifestacija v spomin na junaško borbo jeseniške čete, 20. Februarja leta 1942, ko se je na Stolu spopadla s številčno močnejšim okupatorjem. V tej borbi je padel tudi partizan Jože Koder. Jeseniška četa je takrat štela 38 borcev, vodil pa jo je Polde Stražišar. Danes je živih še pet borcev, in sicer štirje Jeseničani Ivan Vovk-2ivan, Franc Konobelj- Slovenko, Ivanka Kožar in Ciril Triler- Čiro ter Anton Matoh-Štepse) iz Ljubljane.
Januarja, leta 1962 je alpinistični odsek Planinskega društva Jesenice dal pobudo, da bi v počastitev 20-letnice bitke na Stolu izvedli zimski spominski pohod na najvišji vrh v Karavankah, ki naj bi_ postal tradicionalen.
Prvi pohod je bil 25. januarja leta 1962, udeležilo pa se ga je 51 alpinistov, planincev in preživelih borcev bitke na Stolu. Malokdo je takrat pričakoval, da se bo pohod čez nekaj let spremenil v vseslovensko planinsko manifestacijo. Drugi pohod je bil leta 1967 s 84 udeleženci, od tega leta dalje pa je pohod vsako leto v februarju. Leta 1974 je bilo prvič več kot 1000 udeležencev, rekordno Število pa je bilo leta 1977, in sicer 4005 planincev in drugih delovnih ljudi in občanov iz Slovenije, drugih republik in tudi iz zamejstva. Pri tem velja omeniti, da je bilo na lanskem 13. Pohodu Še več udeležencev, in sicer 4468, vendar so všteti tudi učenci iz jeseniških osnovnih šol, ki so lani imeli prvič pohod do Valvasorjevega doma.
Ta pohod bo odslej tradicionalen, udeleževali pa se ga bodo učenci osnovnih šol iz jeseniške in radovljiške občine. Vsekakor bodo mladi lahko tako najbolj neposredno spoznavali dogodke iz NOB s tega območja. Na vseh dosedanjih trinajstih pohodih na Stol je sodelovalo natanko 16.982 alpinistov, planincev, članov najrazličnejših društev in organizacij, delovnih kolektitov, lovcev, tabornikov, graničarjev, pripadnikov teritorialne obrambe in drugih. Letošnji, tokrat že Štirinajsti zimski spominski pohod na Stol, bo od 16. do 18. februarja.
Glavna organizacija bo tudi tokrat v rokah posebnega pripravljalnega odbora, ki deluje v okviru koordinacijskega odbora planinskih društev občine Jesenice in občinskega odbora ZZB NOV Jesenice. Pokroviteljstvo pa sta tudi letos prevzela ČGP Delo iz Ljubljane in Ljubljanska banka — temeljna banka za Gorenjsko.
V petek, 16. februarja, bo najprej pohod šolske mladine iz jeseniške in radovljiške občine do Valvasorjevega doma. Učenci bodo krenili na pot iz dveh smeri, in sicer izpred spomenika talcev v Mostah pri Žirovnici in izpred osnovne šole Karavanških kurirjev na Koroški Beli. Učenci bodo prejeli tudi spominsko značko.
V soboto, 17. in nedeljo, 18. Februarja pa bo pohod ostalih udeležencev na vrh Stola. Tudi letos bo enak postopek s kontrolnimi kuponi. Vsak udeleženec bo pri vodstvu pohoda prejel rdeč karton, ki ga bo moral pri Prešernovi koči na Stolu zamenjati za modrega. Vodstvo pohoda opozarja večkratne udeležence, da naj nikar ne pozabijo vzeti s seboj posebne izkaznice, v katero bodo vpisali udeležbo na pohodu. Za enkratno udeležbo na pohodu bo vsak udeleženec dobil izkaznico in bronasto značko, tisti, ki so bili na pohodu že trikrat, bodo dobili srebrno značko, petkratni udeleženci pa zlato. Desetkratni udeleženci pa bodo prejeli posebno častno diplomo in plaketo.
Organizatorji bodo tudi za letošnji zimski spominski pohod na Stol pripravili več proslav s kulturnim programom. V petek, 16. februarja, bo ob 11. Uri proslava za šolsko mladino pri Valvasorjevem domu. Zbranim bo spregovoril udeleženec februarske bitke Ivan Vovk-Živan, v kulturnem programu pa bo sodeloval mladinski pevski zbor osnovne Šole Prežihov Voranc in recitatorji osnovne šole Tone Čufar Jesenice. Drugi del proslave bo pri graničarski karavli, kjer bo učencem spregovoril predstavnik graničarskih enot.
17. in 18. februarja bo proslava oba dneva ob 13.30 pred Valvasorjevim domom, komemorativna svečanost pa bo v soboto in nedeljo ob 10. uri pri Prešernovi koči na Stolu. Pri Valvasorjevem domu bo v soboto govoril predsednik Planinske zveze Slovenije Miha Potočnik, v nedeljo pa predsednik OK ZSMS Jesenice Slavko Mežek. Pri Prešernovi koči na Stolu bo oba dneva govoril predstavnik Planinskega društva Jesenice Stojan Velodi. Na proslavah bodo v kulturnem programu nastopili mladi igralci skupine Izvir Jesenice, recitatorji DPD Svoboda Javornik — Koroška Bela in dekliški oktet DPD Svoboda Žirovnica — Breznica.
V slučaju slabih vremenskih snežnih razmer bo pohod od Valvasorjevega doma preko planin pod Stolom, proslava pa bo po povratku pred Valvasorjevim domom. Organizatorji še posebej opozarjajo pohodnike iz oddaljenih krajev, da v dneh pohoda ne bo mogoče v Valvasorjevem domu dobiti prenočišča.

JANKO RABIČ

Planinci Javornika in Koroške Bele v Dražgošah
V počastitev obletnice dražgoške bitke smo se planinci udeležili proslave v Dražgošah. Z vlakom smo prispeli do postaje Soteska. Bilo nas je okoli sto. Kar na začetku smo se že pričeli vzpenjati. Hodili smo po globokem snegu, ki pa je bil na srečo še dosti trd. Vojaki so nam že prejšnji dan narodih gaz, zato smo lahko hitro napredovali. Kmalu smo se ogreli, kajti pot je bila dosti strma. Po enourni hoji smo prispeli na vrh grebena. Vzpenjanja je bilo konec, pred nami se je pokazala ravnina. Ob poti je tekel potok in z bližnjih skal so visele ledene sveče. Pomagali smo si s palicami, kljub temu pa smo hodili počasi. Končno se je ozka gaz končala in prispeli smo na spluženo cesto. Kar oddahnili smo si. V ozadju smo zagledali ožarjene okoliške hribe, kajti sonce je pravkar vzšlo.
Včasih smo se malo ustavili in oddahnili, vodnica pa je slikala naravo, ki nas je obkrožala.
Kmalu je bilo konec naporne hoje. Prispeli smo na planino, kjer so nas postregli s čajem in klobasami. Po krajšem počitku smo nadaljevali pot. Kmalu smo se odcepili od ceste. Naprej smo morali gaziti. Sneg je bil mehak. Čez nekaj časa so se nam pridružili tudi vojaki. Kdaj pa kdaj so mimo nas prismučali tudi tekmovalci. Že smo pred sabo zagledali Dražgoše. Še malo in zbrali smo se ob spomeniku, kjer je bila proslava. Nastopajoči so recitirali pesmi iz NOB, poslušali pa smo tudi sestavek o dražgoški bitki. Po končani proslavi smo odšli v vas Rudno, ki leži pod Dražgošami. Tu so nas že čakali avtobusi in nas odpeljali proti domu. Sklenil sem, da ne bom nikoli zamudil nobene priložnosti, da bi spoznal požrtvovalno borbo naših partizanov, ki so pretrepeli nečloveške napore za osvoboditev.
Posebno mladi, ki nismo doživeli vojne, bi se morali učiti ob dejanjih teh hrabrih ljudi, ki jim je bila svoboda najdragocenejši cilj, vreden vsake Žrtve.

Igor Razinger
Železar, 18. januar 1979

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti