Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.09.1996

Delo, Šport: ... Dobri plezalni vzponi mladih

Družina Štremfelj, Andrej in Marija ter otroka Anže (13 let, PK Škofja Loka) in Katarina (16 let, PK Škofja Loka - Papi sport) je med počitnicami obiskala plezališča v okolici Briancona in Annecyja v Franciji.
Anže in Katarina sta se posvetila samo plezanju na pogled, kar pomeni, da smeri nista študirala, ampak sta jih skušala preplezati v prvem poskusu. Anže je tako preplezal smer Parfum d'Orient (7c oz. IX), poleg tega pa še dve smeri z oceno 7b+, štiri 7b in devet smeri, ocenjenih 7a in 7a+. Pred odhodom v Francijo je na pogled preplezal tudi Tortugo (7b) v Mišji peči. Katarina je v Franciji na pogled preplezala tri smeri z oceno 7b ter šest z ocenami 7a in 7a+.
Sicer pa sta zaradi tekem in slabega vremena do poletja oba le malo plezala v skali. Rezultate na tekmah pa že poznamo - Anže je bil vedno med prvimi v svoji kategoriji, Katarina pa je zmagala na obeh tekmah za evropski pokal mladih plezalcev.
Dobri plezalci pa rastejo tudi na Primorskem. Stanko Gruden (ŠPO Sežana) je star 161et, vendar se s plezanjem ukvarja šele leto in pol. Nadarjenost dokazuje njegov zadnji uspeh, ko je naštudiral in 27. avgusta tudi preplezal Čaj ob petih (8a+ oz. X-) v Vipavski Beli.

(M. P.)

Duatlon nad Tržičem
AO Tržič prireja v sodelovanju s Koren sports v soboto, 7. t. m. Duatlon extrem Salewa '96. Start tekmovanja bo ob 9. uri pri gostišču Koren v Podljubelju. Proga bo vodila preko Hajneževega sedla po zavarovani plezalni poti na Veliki vrh, nato po grebenu na Kladivo, s katerega bodo tekmovalci sestopili do planine Zali potok. Od Zalega potoka do motela TGT bodo kolesarili, nato pa spet tekli po stari cesti do cilja na prelazu Ljubelj. Prireditelji predvidevajo, da bo tekmovanje trajalo 6 do 8 ur. Po tekmovanju bo v gostišču Koren zabavni program. Prijave bodo zbirali na startu do 8. ure, prve prijave pa so možne na tel. (064) 50 925 (Andraž Koren) oziroma po faksu (064) 53 070.

(M. P.)

Tabor v Zadnjici
Od 6. do 8. t. m. bo v Zadnjici spominski plezalni tabor. Organizatorji bodo priskrbeli vodniško literaturo za stene nad to dolino - Vršac, južna stena Planje ... Zbor udeležencev je v petek 6.t. m. zvečer pri rampi na koncu ceste v Zadnjici.

(M. P.)

Prvenstvo Južne Tirolske
21. in 22.t. m. bo v Boznu (Bolzano) tretje odprto prvenstvo Južne Tirolske v športnem plezanju. Vsi, ki jih zanima udeležba na tem mednarodnem tekmovanju, lahko dobijo podrobnejše informacije na telefonu (061) 50 062 (Bojan Leskošek).

(M. P.)

AO Črnuče na Kusum Kangguru
Alpinistični odsek PD Črnuče pripravlja to jesen (21. oktobra do 22. novembra) himalajsko alpinistično odpravo, združeno s trekingom. Ob dveh alpinističnih navezah, ki si bosta cilj poiskali v južni ali vzhodni steni Kusum Kangguruja (6369 m), bodo svoje načrte skušali uresničiti tudi trije alpinistični smučarji, udeleženci trekinga (nekaj mest je še prostih), pa naj bi se po vzhodnih pobočjih povzpeli na Mera (6421 m). Vodja odprave je Gašper Košir, zdravnik Borut Geršak, trekinško skupino pa bo vodil Primož Lajevec

(F.S.)

Velebitska novost
Severni in srednji Velebit, ki sta pogosta cilja tudi slovenskih planincev, sta povsem sigurna za obisk, poroča hrvaška planinska organizacija. Poročajo o »Velebitski obilaznici«, ki povezuje 40 najlepših točk tega predela; obisk teh točk daje pravico do posebnega priznanja Komisije za planinske poti PSH. Tiskali so že poseben vodnik, nedavno pa je izšla še planinska karta tega območja. Če ne drugje, je oboje mogoče dobiti v planinskem domu na Zavižanu.

(F.S.)

Ivan Bogataj
V Šaleški dolini je boleče odjeknila novica, da se je 15. avgusta letos, pri sestopu z vrha Mt. Blanca (4.807 m), smrtno ponesrečil naš znan občan in vsestranski športnik, 43-letni ing. rudarstva Ivan Bogataj iz Velenja. A še zjutraj istega dne je v skupini 11 ljubiteljev gora iz Premogovnika srečen dosegel vrh Evrope, tudi svoj planinski cilj, zrl v daljave in snoval nove načrte.
Bil je zelo priljubljen med sodelavci. Dolgoletni jamski reševalec. Dosti svojega prostega časa in energije je zadnjega četrt stoletja posvetil trem klubom oziroma društvom v Šaleški dolini: košarkarskemu klubu Elektra v Šoštanju (za katerega je tudi sam dolgo nastopal), smučarskemu klubu Velenje in planinskemu društvu Velenje.
Goram se je zapisal že kot deček v rojstni Idriji. V Velenju je veljal za odličnega hodca in izkušenega vodnika izletov, ki je tudi dobro poznal lepote in pasti gora. Za Mt. Blanc se je vse leto vestno pripravljal in opravil vrsto zimskih in visokogorskih vzponov. Še konec julija je prizadevno vodil izlet Nevejsko sedlo-Kanin-Rombon-Bovec. Tik pred odhodom v Francijo pa je še popeljal skupino sodelavcev iz podjetja na Triglav. Ta slovenski simbol se mu je najbolj priljubil, sam je najraje uporabljal najtežjo pot Luknja-Zaplanja, nad severno steno. Tudi pri posodobitvi Kredarice je bil eden izmed glavnih individualnih darovalcev iz Šaleške doline; o tem priča društvena evidenca.
Od našega Ivana Bogataja, velikega človeka po postavi in dejanjih, smo se zaprepadeni poslovili 24. avgusta v zaselku Jošt na Paškem Kozjaku. Na to goro v bližini Velenja je zadnja leta pogosto zahajal, saj si je v Paki zgradil prijazen dom. Tudi na Paškem Kozjaku je imel svojo pot in svoj pohod. Velika množica pretresenih ljudi na pogrebu iz vseh koncev Slovenije je pokazala, da so ga poznali in spoštovali. Za njim ostaja nenadomestljiva vrzel.

Njegovi prijatelji iz Šaleške doline

  02.09.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti