Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.08.1996

Delo, Šport: ... Grega Lačen soliral v Grand Capucinu

Preplezal je zahtevno tehnično smer Flagrant Delire - Verjetno gre za prvo solo ponovitev
Mladi alpinist iz AO Črna Grega Lačen je v Grand Capucinu 3838 m), eni izmed najbolj znanih granitnih igel nad Chamonixom, sam preplezal smer Flagrant Delire. Težave v njej so ocenjene s tehnično oceno A4 in sodi med težje tehnične smeri v gorah okrog Mont Blanca. Prva sta jo preplezala znana francoska alpinista Jean-Marc Boivin in Michel Piola.

GRAND CAPUCIN - V 400 metrov visoki steni je Grega opravil drzen solo vzpon. (Foto: Grega Lačen)

Grega Lačen je v Franciji nameraval preplezati eno izmed težavnejših smeri v slavni steni Grandes Jorasses. Vendar pa sta s soplezalcem zaradi poslabšanja vremena, ki je letošnje poletje v Chamonixu zares neugodno, obrnila že pred vstopom. Med vrnitvijo v dolino si je Lačnov soplezalec poškodoval roko, zato se je naslednjič sam odpravil pod Grand Capucin.
26. julija je vstopil v smer Flagrant Delire (ED+, A4, 6a/ A2 -A3,400 m). S seboj je imel nahrbtnik z opremo za bivak ter vso potrebno tehnično plezalno opremo. Na začetku smeri ga je oviral požled, ko pa je v steno posijalo sonce, se je tanka plast ledu na skali hitro stopila.
Najtežji raztežaj (A4) poteka po zelo tanki poči sredi previsne in kompaktne plošče. V smeri so še štirje tehnični raztežaji, dva z oceno A3 in dva ocenjena A2. Veliko raztežajev je treba preplezati tudi prosto. Obvezna prosta mesta, v katerih si plezalec ne more pomagali s tehniko, so ocenjena 6a+. V vseh težjih raztežajih se je Lačen varoval, kar pa je za samohodca precej zamudno opravilo. Najprej mora raztežaj preplezati, nato se po vrvi spustiti do stojišča, tam sprostiti vrv in se z njeno pomočjo vrniti na zgornje stojišče. Pri vseh manevrih ga je dodatno oviral še težak nahrbtnik.
Slabe tri raztežaje pod vrhom se Flagrant Delire priključi smeri Guliverjeva potovanja. Tu je Lačen svoj vzpon zaključil. Začel se je spuščati po vrvi in zvečer je bil zopet pod steno. Za vse skupaj je namesto načrtovanih dveh dni porabil le enega. Oceno smeri je komentiral takole: »Plezal sem že težje, pa tudi veliko lažjih raztežajev z oceno A4«. Najverjetneje je opravil prvo solo ponovitev te težke smeri.
Ko se je naslednji dan vračal k zgornji postaji žičnice na Aiguille du Midi, ga je že pral dež.

MIHA PETERNEL

ALPINISTIČNE NOVICE

Jure Golob in Aljoša Grom uspešna v ZDA
Člana naše plezalne reprezentance Jure Golob in Aljoša Grom sta sredi julija odšla na mesec dni in pol trajajočo plezalno turnejo po Združenih državah Amerike. Po dobrih desetih dneh sta se že oglasila z dobrimi novicami.
Najboljši vzpon je opravil Jure Golob, ki je v Yosemitih preplezal smer Midnight Lighting, ki sodi med najtežje balvanske probleme na svetu. Potem sta se premaknila v Cave Rock in tam oba preplezala smer Slayer (5.14 a oz. 8b+). Po dobrih dosežkih v Kaliforniji sta se odpravila proti vzhodu, kjer imata prav gotovo resne plezalne načrte.
Za pomoč pri izvedbi turneje se zahvaljujeta sponzorjem SLED d.o.o., Občini Vrhnika, Treking športu in Montani Tržič.

(M. P.)

Štiri krušljive prvenstvene
Na začetku poletne plezalne sezone so bile preplezane štiri nove smeri v precej krušljivi skali.

Janko Oprešnik je z Milkom Kropejem plezal v Rjavčkem vrhu. Grdobo sta ocenila V+, Hongkong pa VI-VII. Obe potekata po počeh in zajedah in imata slabo varovanje.
Janko Meglič in Slavko Rožič sta v SZ steni Velikega vrha med Stebrom vzhajajočega sonca in Smerjo Jožice Dolinar potegnila novo smer Slon med porcelanom (VI-/V-IV, 7 raztežajev). Smer poteka po strmi in izpostavljeni steni, tako da se jima je navkljub slabi skali zdela zanimiva.
Viktor Relja in Primož Umek pa sta v SZ steni Križa preplezala lažjo smer Bolečina (V/III-IV, 350 m).

(M. P.)

Novice iz Paklenice
Boris Čujič in Miha Kajzelj sta v okviru priprav na alpinistično odpravo na Grenlandijo plezala v Paklenici, kjer sta opravila prvo ponovitev smeri Vino, žene i kamen (VII-/VII+, VI+, 290 m). Med Kačo in Brahmovo smerjo so jo leta 1990 potegnili nemški plezalci. V opisu so zapisali, da potrebujejo ponavljalci le še nekaj zatičev in metuljev, iz česar sta Čujič in Kajzelj sklepala, da gre najverjetneje za opremljeno smer. Med vzponom pa sta bila neprijetno presenečena, saj sta našla le šest svedrovcev in nekaj klinov. Za dodatno varovanje bi jima najbolj prav prišli ravno klini, ki pa jih nista imela s seboj. Poskusila sta tudi prosto ponoviti tehnično smer Rumeni strah. Preplezala sta prve štiri raztežaje (VII, VII, VI+, VIII+/IX-), v najtežjem pa sta obrnila, saj v zarjavele puše nista mogla priviti ploščic. Po njunem mnenju bi bilo najbolje poleg slabih zarjavelih puš prvih plezalcev zavrtati dobre svedrovce s ploščicami, saj bi potem to smer lahko plezali prosto (težave bi bile verjetno okrog IX).

(M. P.)

Razpis za leto 1997
Planinska zveza Slovenije je objavila razpis za akcije slovenskega alpinizma v letu 1997. Predmet razpisa niso samo odprave, ampak tudi druge akcije s področja alpinizma. Na osnovi prijav bosta KA in KOTG sestavila plan za leto 1997. Akcije, ki ne bodo zajete v planu, ne bodo mogle kandidirati za sredstva PZS. Rok za oddajo je 15. september 1996.

(M. P.)

Srečanje v Meteori
Grška planinska organizacija prireja mednarodno srečanje alpinistov v Meteori, ki bo od 12. do 16. 9.1996. Prireditelj bo pokril stroške prehrane in nastanitve, KA pri PZS pa bo organizacijsko pomagala eni naši navezi. Podrobnejše informacije na tel. (061) 312-553 ali 315 493 (ga. Meta Vukič).

(M.P.)

Črn led v Paliaviciniju
Frenk Horvat in Marjan Vitenšek sta preplezala Pallavicinijev ozebnik v Grossglocknerju. V spodnji tretjini so bile razmere odlične, zgoraj pa sta plezala v trdem črnem ledu.
Horvat odhaja v drugi polovici septembra v Himalajo. Opraviti namerava treking okrog Anapurn in pristopa na Pisang Peak (6092 m) ter Chulu East (6558 m). Sopotnike še vedno išče, zato prosi vse, ki imajo podobne načrte, da ga pokličejo na tel. (063) 702 - 211 (int. 315).

(M. P.)

Kraljevska poč
Borut Čadež in Viktor Relja sta v SZ steni Zvoha preplezala prvenstveno smer Fissurae Rex (VI-, A2/IV-V, 230 m). Obe tehnični mesti je drugi v navezi preplezal prosto (VI+).

S kolesom v hribe
V zadnjih desetih letih se je rekreacija v gorskem svetu močno razmahnila. Ena od novejših dejavnosti je tudi gorsko kolesarjenje. Med 72 izleti, predstavljenimi v knjigi Igorja Maherja Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji, je večina namenjena prav gorskim kolesarjem.
Kolesarski vodnik, ki ga je izdala založba Sidarta, izzveni kot povabilo planincem, naj z gorskim kolesom obiščejo kraje, kamor ponavadi pridejo peš in kolesarjem, da se z asfaltiranih cest podajo na bolj ali manj strme makadamske ceste in kolovoze.
Avtorje vsak izlet predstavil z daljšim opisom poti, dobrimi fotografijami, zemljevidom, višinskim diagramom in tehničnim opisom. Opis je dodana tudi ocena težavnosti poti, tako da si vsakdo lahko hitro najde sebi primerno kolesarsko turo. H knjigi spadajo še tehnični opisi in zemljevidi natisnjeni na samostojnih listih, ki jih v plastičnem ovitku lahko vzamemo s seboj na pot.
Najlepše pri knjigi je, da bi se, ko jo prvič prelistaš, najraje usedel na kolo in šel na izlet.

(M. P.)

Po Dolomitih
Tržičani Miran Godnov, Janko Meglič, Željko Perko in Slavko Rožič so v začetku junija preplezali lepo in izpostavljeno dolomitsko klasiko Stroblov raz (VII/VI, 6 h) v Roccheti Alti.
Dušan Košir in Silvo Mauri sta v Mali Cini v. Dolomitih ponovila smeri Vecchio - Zadeo (VI, 330 m) in Rumeni raz (VI, 330 m), v Najmanjši Cini pa Cassinovo smer (VII-, 280 m).

(M. P.)

Prosto plezanje v Kleku
Boris Čujič je ponovil tri smeri v Kleku. Z Darkom Dularjem sta preplezali Knezovi smeri Banana (VII+, VI+, V) in Bolečina (VIII. IX-, V+). Obe sta dobro opremljen: s klini in svedrovci. Pri ponavljanju smeri Niva se jima je pridružil še Vladimir Pavšič. Smer, ki je opremljena s klini, so poskušali preplezati prosto, vendar jim to v najtežjem raztežaju zaradi neočiščene skale ni uspelo. Ocene po raztežajih VII+, VI+, VII-, VII+ A0, VII-, V-.

(M.P.)

Graško pogorje
V stenah nad Gradcem sta Miri in Zdenko Zorič ponovila smer Bunter Hund (VI, A0, 350 m) in Michelangelo (VI-, 300 m), Blaž Pišek in Viki Matičič pa Aprilski steber (VI+, 200 m).

(M. P.)

Primorska plezališča
Novogoričan Marko Šturm (11. let) je v Lijaku preplezal Pierrot (6c+), v plezališču Sesljan v Italiji pa Pesce d'aprile (7a).
Vasja Kolavčič je v Lijaku v enem dnevu preplezal Iluzije (7c) Voice of Freedom (7b). V Vipavski Beli je bil uspešen v Džuli Šviga (7b).

(N P.)

  05.08.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti