Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jalovec, ozebnik - 05.01.13

TK Gora - Metod Škarja: Zadnjih 10 cm snega je kar solidno popravilo razmere spodaj na cesti in kasneje v gozdu. Še vedno so tu in tam skale, a se da peljati relativno nemoteno.

Tudi višje na meliščih, ki so bila snežno najbolj prizadeta, je zdaj kar (beri- v glavnem brez škrtanja) vozljivo. Konec problemov s snegom ob primerni izbiri terena je nekako od 1300 m naprej. Danes je bil sneg vlažen nekako do 1500 m (bilo je zgodnjepomladansko, vsaj spodaj), potem pa postopoma suh-razne vrste napihanca, tudi kak pršičast del. V ozebniku je napihan sneg, bolj ali manj gosta kloža. A tam, kjer je zvoženo, je še posebej dobro za vijugat. Poročali so o ledenem izstopu, a je bil dejansko le bolj trd sneg (oz. so ga z abručanjem pretvorili v kar vozljivo obliko), so pa tudi pasovi ledu. Nad izstopom je rob levo živ led oz. zelo trdo; večina gre kar naravnost in tudi najbolje se smuča po dnu, kjer je dovolj napihanca.

Pozor na rob levo, greben zgoraj, na eni strani je lahko mehko, na drugi pa 2 cm ledena plošča od zadnjega dežja, ki se lahko tudi razlomi na ponekod mehki podlagi spodaj.

Zaradi takih stvari je pot naprej na Jalovec bolj zahtevna kot navadno in so se nekateri, ki smo jih opazovali v prečnici, kar ukvarjali z zanesljivim korakom in prijemom cepina.

Sicer pa sva hodila najprej na smučeh, nato z derezami in nato smučala z Janezom P. Smuka kot celota pa zasluži oceno: zelo solidno. Sneg je suh do 1500 m, spodaj pa se ni toliko ojužil, da bi zmrznil, ampak se je pozno popoldne pretvoril v neko gosto suho kar dobro smučljivo obliko.

Metod Škarja 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Jalovec, ozebnik - 05.01.13"

Nejc Kuhar,

V dveh dneh so se razmere kar precej spremenile...je veter naredil svoje! O pršiču ni ne duha ne sluha več, je v glavnem vse v trdi kloži, ponekod spihano do zelo zoprne ledene podlage. Nekaj pršiča oz. mehke klože se najde še levo nad Kotovim sedlom. Prerez snežne odeje pa zgleda res čudno, čudno...dobro da so količine bolj majhne sicer...

Še vedno se pripelje do Planice, kritično je v gozdiču nad domom v Tamarju, kjer se da smučati le še s precej akrobacije oz. če vam smuč ni povsem nič škoda.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti