Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.08.1992

Delo, Šport: ... Algebra v Travniku in Črni biser prosto

Marko Prezelj in Matjaž Wiegele sta 17. avgusta preplezala znano Algebro v Travniku. Prezelj prosto na pogled, Wiegele pa je v najtežjem raztežaju dvakrat počival. Smer sta leta 1985 preplezala Franček Knez in Silvo Karo in jo v času, ko se je športno plezanje pri nas komaj začelo dobro širiti in so bile devetke še zelo redke, ocenila IX-, A0. Zaradi ocene in govoric o ekstremnih težavah je ostala smer do letos neponovljena.
Ponavljalca sta se vzpenjala enajst ur, najtežje mesto pa ocenila VII/ VII+. Lažji raztežaji so, kot ponavadi, prenizko ocenjeni, težki pa zaradi slabega varovanja precenjeni. Več od ocene pa pove komentar Marka Prezlja, da spada Algebra med njegovih deset psihično najzahtevnejših smeri; to je izredno resna, velika tura. Skala je precej krušliva, varovanje slabo, razdalje med možnimi dobrimi klini so pet do deset metrov, obvezno je obvladanje spodnje sedme stopnje, bi se pa čas pri eventuelnem tehničnem plezanju zelo podaljšal.
Še beseda o Bergantovi: po obisku Italije in v primerjavi z našimi plezališči predlaga Prezelj za ključni raztezaj (IX-) oceno 7b.
Janez Cerar in Rok Kralj (AO Domžale) sta 9. avgusta opravila prvo prosto ponovitev Črnega bisera v Travniku. Ključni raztežaj sta plezala desno od rumenega odloma, oba na pogled in smer ocenila VII+/VII-.
V Triglavu sta prosto ponovila še eno znano Kenzovo smer, Jubilejno (VII+), v Vežici pa Lahovo.

ALEŠ BJELČEVIČ

V Julijcih, Kamniško-Savinjskih in Dolomitih
Darko Podgornik in Daniel Mekltoetter sta v Planji prosto ponovila Ogledalo (VII-/VI-VII+). Smer je sedaj že dovolj opremljena, tako da klini in kladivo niso potrebni, prav pa pridejo frendi in zatiči. Izstopila sta levo od originala, tako kot večina ponavljalcev, kjer so težave okoli VII-, Pred tem sta v Velikem Skednju ponovila ZSZ, v Krnu pa prosto Žagar-Likarjevo (2. P in 1. PP, VI/V) z Zajedo v Levu. Pri Žagar-Likarjevi gre za zahtevno plezanje po poraščenih ploščah in navpičnih travah. Danijel Mekltoetter in Peter Mežnar sta v Planji splezala Spominsko Grošljevo (VII+/V-VII-), v Veliki Cini Comicijevo, v Zahodni in v Picilissimi Cassinovo, v Vršacu pa Smer mladosti, vse prosto. Darko Podgornik in Miro Fon sta splezala Rumeni raz v Mali Cini, Fon in Ivan Rejc Aschenbrennerja, Fon s soplezalcem pa ZSZ.
13. avgusta sta Dare Juhant in Matjaž Wiegele v dobrih osmih urah ponovila Svečo v Travniku (VI+), 9. avgusta pa Peternelovo in Srp (VII—, 1. PP), ki teče levo od Čopa. Štiri dni kasneje sta Srp prosto ponovila še Miha Vreča in Uroš Kepic.
Janez Kešnar in Marjan Kopač sta v Rjavini preplezala vstopno in izstopno varianto Miljarde (VI). Za Megleno zaveso in Diarejo, ki sta ju splezala pred kratkim, pa sporočata popravek: smeri sta v Luknji peči in ne v Rjavini.
Janko Meglič in Slavko Rožič sta ponovila Serenado v Triglavu (VII-/ VI).
Miha Vreča in Miha Peternel sta v Mangartu ponovila kombinaciji Malega močvirskega duha in Mihelič-Žumrove, Vreča prosto (VII), Igor Puhan in Mare Vrevc pa sta preplezala Meč. Pred tedni sta Aleš Bjelčevič in Tomaž Jakofčič ponovila Severni steber v Mangartu in predlagata oceno VI namesto nekdanje VI+ ali celo , VII-. Smer se zdi ena lepših v Julijcih. Igor Puhan, Tomaž Klinar, Tomaž Jakofčič in Aleš Bjelčevič so v Tofani preplezali Constantini-Apollonijevo, Bjelčevič in Jakofčič pa v Rochetti Alti di Bosconero Strobla (VII/VI).

(A. B.)

Prvenstvo v Andih
Andrej Gaspari (AO Rašica) in Štefan Mlinaric (AO Železničar) sta 8. junija v jugozahodni steni Artesonraja (6028 m) preplezala novo smer v vpadnici vrha in preko seraka na sredini stene. V spodnjem delu je bilo strmine od 50° do 70° v dobrem, pa tudi zelo slabem snegu, serak je imel 85° in odličen led, vršni del sten pa je imel sprva do 70°, snega pa je bilo skoraj do pasu, proti vrhu pa je strmina pojenjala do 60°. Smer sta posvetila Mariji Frantar. Ocena je TD, 85° /50-70°, 12 ur. Naslednji dan sta sestopila po Avstrijski smeri v južni steni. (AD, 70°/50°, 700 m, 3). Nameravane naslednje vzpone jima je preprečilo slabo vreme.
Vsem, ki so jima kakor koli pomagali pri odpravi, se zahvaljujeta, še posebej DSO Moste za njihovo razumevanje.

(A. B.)

Črni baron
Matjaž Jamnik in Danijel Čemas sta v Glavi Planje 10. avgusta prva ponovila najnovejšo smer v tej steni, Črnega barona, ki ga je pred tedni preplezal Slavko Svetičič. Plezala sta osem ur, Jamnik prosto, Čemas do VII, A0. Po težavah je primerljiva z Bodečo nežo, po zahtevnosti pa zaostaja; varovanje je namreč dobro, klinov se skoraj ne rabi, pač pa zatiče in frende. Na najtežjih mestih so klini na pet metrov, sicer redkeje, zadnji raztežaj (VI+) pa je brez. Smer je zelo lepa, kot večina smeri v tej steni, obvezna mesta so do VII+. Večina navez sestopa ob vrvi, saj so stojišča v vseh treh smereh urejena. Pod samo steno, levo od vstopa v Ogledalo, pa je luknja-bivak, kjer je prostor za dva.

(A. B.).

Društvene novice
AO Domžale: Janez Cerar in Danijel Čemas sta ponovila Šimenc-Škarjevo, Cerar na pogled. Rok Kralj in Aleš Janžekovič pa sta v Nad Šitom glavi ponovila Ognjeni krst (VI+, 1. P).
AO Matica: V Malem Višu v Italiji so 16. julija Zoran Radetič, Primož Kunaver, Urban Kune in Nejc Šavs preplezali prvenstvenega Črnega gada (IV-V, 250 m, 3 ure), levo od nje 18. julija Zoran Radetič in Primož Kunaver Malega modrasa (IV+, 120 m, 1,5 ure), 17. julija pa Primož Kunaver in Urban Kune Naočnika in očalnika v Srednji devici (IV+/II-III, 350 m, 3,5 ure).
Mojstrana in Jesenice: 30. julija sta Benjanim Ravnik in Peter Ramuš ponovila Levi steber Rakove špice (PrV Knez-Cajzek 1983, ocena III-IV, A0). V smeri sta pustila sedem dobrin klinov, ocena pa je, kakor je pričakovati, precej višja od prvotne: VI+, VII-IV-V+; to je bila verjetno druga ponovitev in prva prosta. Plezala sta šest ur. 22. julija sta ponovila še Grapo med Škrlatico in Rakovo špico (VI+/V), 18. julija pa z Dušanom Polajnarjem še Skalaški steber s prvenstveno vstopno varianto, ker so zgrešili vstop. Variante je za dva raztežaja po poči nad rogljem (V—VI), ki se lepo vidi iz bivaka. Ravnik in Polajnar sta ponovila še Helbo s Čopom. Benjamin Ravnik je v skalah ponovil še Ekosistem (8a) in Toplo solzo (7b) v Bohinjski Beli, v Finkensteinu Ango Kango (IX—), na Kuplenku pa The Show Must Go On (VIII+/IX-). Bohnec in Oblak sta v Travniku ponovila Varianto, Uršej in Kemprle pa Direktno na Črni graben.
AO Kranj: Tanja Rajgelj in Janez Triler sta v Triglavu ponovila Wissiakovo, Tanja Rajgelj in Tomaž Strupi pa Direktno v Špiku; Aleš Ekar in Franci Markič sta bila v Zajedi Travnika, Franci Markič in Primož Švigelj v Trikotu, Andrej Kecman in Alenka Jerala v Jubilejni v Dolgem hrbtu, Joža Jagodic in Robi Čermelj ter Andrej Prinčič in Janka Likosar pa v Krušičevi v Špiku.
AO Nova Gorica: Slavica in Peter Podgornik sta 26. julija v Skednju ponovila ZSZ, Ipavec Iztok, Adrijan Cingerle, Peter Štefančič in Martin Vuk so 26. 6. ponovili Desno Ceklinovo v Vršacu, naslednji dan pa nad Vršičem Trmaste kamine. Milan Velikonja in Miloš Bric sta preplezala Postno v Rušici desno od Vršaca (V+, A1), Martin Vuk in Peter Štefančič pa Steber revežev.
PK Škofja Loka: Damjan Vidmar in Tomaž Žerovnik (Štore) sta ponovila Helbo s Čopom, Zdenka in Boštjan Kekec Zajedo Šit, Blanka Avguštin in Boštjan Kekec G-G v Vežici, Kekec in Uroš Rupar pa prosto Kunaver—Drašlerjevo.

Bambergova nevarna
Planincem in plezalcem odsvetujemo hojo po Bambergovi poti na Triglav ali pa vsaj opozarjamo na veliko previdnost, ker so varovalne naprave že močno dotrajane. Pot bo drugo leto popravljena.

A. B.

Popravek
Vzpon Albina Simoniča in Tončka Jesenka po Črni mački, ki je bil pred tedni navaden kot drugi prosti, je potrebno preimenovati v tretjega. Drugo prosto ponovitev sta pred letom opravila Janez Jeglič (NP) in Miha Praprotnik.

A. B.

Športno plezanje
Športni plezalci, člani alpinističnega odseka Kamnik so v zadnjih tednih opravili nekaj odličnih vzponov v naših plezalnih centrih. Najbolj uspešen je bil Uroš Perko, ki je v Mišji peči preplezal Twin Peaks (7 c+), v Bohinjski Beli smeri Fatman (7 c), Ekosistem (8a) in Ženska za nagrado (8a), v Retovju pa je ponovil Pokraculjo (8a) ter v Libojah Katarzo (7c) in Črnobeli blues (7c). Klemen Mali je v Kotečniku pri Libojah preplezal Guernico (8a) in Katarzo (7c), Damjan Kočar pa je bil prav tako uspešen v Guernici, v Mišji peči pa je ponovil Twin Peaks. Pa še dva vzpona Marka Prezlja: V Bohinjski Beli je preplezal smer Štefani (7 c), v Dolžanovi soteski pa Bogovi so padli na glavo (7 bc).

(N. R.)

Spominski tabor pod Mangartom bo zadnji vikend v avgustu (28. - 30. 8.), taborilo se bo, kot ponavadi, pod steno, vodniška literatura pa je in bo na voljo pri organizatorju Petru Podgorniku.

(A. B.)

Tretjič na Vzhodno Kumbakarno
Odprava PD Železar in KOTG bo skušala na vrh po nepreplezani smeri

LJUBLJANA - Na pot v Himalajo odhaja odprava, ki sta jo organizirala PD Železar Store in KOTG, preplezati pa namerava vzhodno steno Vzhodnega vrha Kumbakarne (7468 m), kjer sta že dvakrat poskušala Bojan Počkar in Vanja Furlan. V odpravi so Dušan Debelak in Tomaž Žerovnik (AO Železar Štore) ter Damjan Vidmar (PK Škofja Loka), ki nameravajo dokončati Počkar-Furlanovo smer. Z njimi sta tudi Anton Pavlič in Rudi Podgoršek, ki nameravata plezati v isti steni, vendar po svoji smeri nekoliko bolj levo. V bazi bo po opravljeni aklimatizaciji deloval bolničar Dani Bedrač.
Kot načrtujejo, bodo začeli plezati v začetku oktobra, za vzpon računajo okoli sedem dni in dva za sestop.
Vzhodna stena Vzhodnega vrha Kumbakarne, ki je obenem eden najvišjih še neosvojenih vrhov, je po dveh poskusih Bojana Počkarja in Vanje Furlana postala v alpinističnih medijih odprt problem in zaželen cilj.

(A. B.)

Odprava PD SCT na Čo Oju
Danes je v Tibet odpotovala šestčlanska odprava alpinistov PD SCT, ki jo vodi Franc Urh, v njej pa so še Aleš Cvahte, Peter Dobnik, Marjan Gregoričič, Štefan Lagoja in Matija Urh. Cilj odprave, ki jo je društvo ob svoji 20-letnici in 45-letnici matičnega podjetja SCT pripravilo s Planinsko zvezo Slovenije, je 8201 m visoki vrh Čo Oju v Himalaji.
PD SCT je organiziralo že več odprav v visokogorstva, na letošnjo pa so se pripravljali dobri dve leti. Člani so opravili številne vzpone v domačih gorah, zlasti velikopotezna prečenja v zimskem času, veliko pozornosti pašo posvetili tudi kondicijskim pripravam. Odprava bo na poti približno poldrugi mesec.

Naši na EP
Naša sedemčlanska ekipa se že pripravlja na nastop v Frankfurtu, kjer bo od 17. do 20. septembra evropsko prvenstvo v športnem plezanju. Udeležba popolne ekipe je zaradi finančnih težav še vprašljiva.
Druge športno-plezalne prireditve v tujini bodo sledile šele oktobra, ko se bo nadaljevalo tekmovanje za svetovni pokal. Prva tekma SP v jesenskem delu bo na Japonskem, in sicer od 9. do 11. oktobra. Slovenski plezalci so dobili tudi vabilo na madžarsko športno-plezalno prvenstvo, ki bo od 6. do 8. novembra v mestu Miskolc.

(N. R.)

  24.08.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti