Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.07.1992

Delo, Šport: ... Lukič in Praprotnik v Pakistan

Njun cilj je neosvojena jugovzhodna stena v granitnem stolpu v Karakorumu
LJUBLJANA - Po lanski uspešni odpravi v Patagonijo, kjer sta prva preplezala 1200 m visoko vzhodno steno Fortalezze, sta se Marko Lukič (AO Kozjak) in Miha Praprotnik (AO Matica) odpravila v granitni stolp v Karakorumu z imenom Lady's Finger (imenujejo ga tudi Bubli Mo Thing), visok 5985 m. Na poti ju bo spremljal Miha Jensterle z Jesenic. Njun cilj je še neosvojena jugovzhodna stena, ki je visoka okoli 1000 metrov. Vrh so prvič dosegli Francozi leta 1982. Njim sta sledili še švedska in angleška odprava, JV stena pa še ni bila preplezana. Leta 1988 so v njej brez uspeha poskušali tudi Matjaž Ivnik, Igor Jamnikar, Marko Lukič in Miha Praprotnik. Lukič in Praprotnik načrtujeta vzpon v alpskem stilu, v steni pa naj bi ostala največ sedem dni. Vrniti se nameravata konec avgusta.

BORIS STRMŠEK

V Dolomitih in Avstriji
Od 25. do 28. junija so bili člani AO Tržič v stenah okoli Cortine D'Ampezzo. Janko Meglič in Slavko Rožič sta splezala Constantini-Gedinovo (VI-, 450 m) in Constantini-Apolonijevo (VI, A2,450 m) V Tofani di Rozes ter zahodno steno Punte Ane v Tofani di Mezzo s prvenstvenim izstopom (VI/V, 250 m). Andrej Rožič in Primož Soklič ter Alenka Jamnik (AO Rašica) in Andrej Primožič so preplezali Prvi južni raz (V+, 400 m) in Constantini-Gedinovo ter Južni raz in Stroblovo v stolpu Falzarego (V, 200 m). Potem so odšli še v Tri Cine. Meglič in Rožič sta v Mali Cini ponovila smer Egger- Sauscheck (V+, 300 m), drugi štirje pa Rumeni raz.
Na avstrijskem Štajerskem so člani AO Kozjak ponovili te smeri: Boris Lorenčič in Peter Ferk Land des Lächelns v Röthelsteinu (VI, 200 m), Boris Strmšek in Sašo Puhmajer Bunter Hund v isti steni (VI+, 350 m), Boris Lorenčič in Boris Strmšek Flugsandpfeiler (VI+, 100 m) in Widderchen (VII, 100 m, Lorenčič enkrat A0) v Rote Wandu, v Burgstallu sta Strmšek in Tomaž Skerlovnik ponovila Drachentöter (V-, 100 m), Andrej Jeler in Vlado Fras ( AO Tam) pa Mini Philipp-Fiamma (VI, A2, 200 m).

ALEŠ BJELČEVIČ

ALPINISTIČNE NOVICE

V Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alpah
Urban Golob in Boštjan Ložar sta 9. t. m. ponovila Serenado v zahodnem delu Triglavske stene (VI+, A0, 500 m). Na polovici stene ju je zajelo neurje s sodro, ki ju je ogrožalo vse do vrha, saj sta morala v megli in vetru ter precejšnjem mrazu včasih plezati skozi prave vodne slapove. Na rob stene sta prišla prav na začetku noči. Teden dni prej pa sta to smer preplezala tudi Tomaž Petač in Uroš Kepic, kar je bila verjetno druga ponovitev.
Ničo Kregar in Pavle Kozjek sta 4. t. m. v Triglavu ponovila redko plezano Pandorino skrinjico (VI/V). Krušljivemu izstopu sta se ognila z raztežaj in pol dolgo premičnico čez lepe bele plošče (III-IV) v Ljubljansko smer. Smer je zelo lepa, v njej pa je le nekaj klinov. Pavle Kozjek je nato sestopil po Wisiakovi, ki jo je ta dan plezalo več navez.
Andrej Rožič in Primož Soklič ter Janez Primožič (vsi AO Tržič) in Simona Miklavčič (PK Škofja Loka) so ponovili Zajedo Šit.
Boris Strmšek in Boris Lorenčič sta ponovila Resnikovo (Janezovo) v Križevniku, nato pa še Smer humanosti. Slednjo sta preplezala prosto (prvi raztežaj VI, drugi VII-); domnevata, daje to prva prosta ponovitev (= 2. P?).
V smeri je 16 klinov, uporabni pa so frendi in zatiči, V celoti je smer nekoliko lažja od Resnikove. Je pa Križevnik zadnji dve leti malo obiskan, kakor je soditi po vpisni knjigi v votlini. Od izida vodnika l. 1984 je v njem petnajst novih smeri, veliko novega je tudi v Predostenju Križevnika, največ po zaslugi Frančka Kneza, dobrega poznavalca teh sten.
Boštjan Ložar je s Tadejo Križnar 3. t. m. v Vežici ponovil kombinacijo Pasje s Kramar-Močnikovo (VIII in VII). Aleš Bjelčevič in Boštjan Ložar pa sta 8. 7. preplezala Rojstni dan v Kalški gori (VII-, A3/V, A1-2, 5 R).

ALEŠ BJELČEVIČ

Iz serije — Tomo Česen predstavlja
Deveta oddaja iz serije, ki jo predstavljata Tomo Česen in Matjaž Fistravec (Studio ALP), za studio Maribor, bo na sporedu v sredo, 18. t. m., na drugem programu TV Slovenija (približno ob 19.10). Ustvarjalca bosta tokrat predstavila solo plezanje kot eno najbolj kompleksnih pa-nog v plezalnem športu.

Treking v Nepalu
Organizacija VMD iz Zagreba pripravlja od 26. 9. do 26. 10. 1992 štiri trekinške programe v Nepalu. Prvi je treking okoli Anapurn, drugi predvideva še vzpon na Pisang Peak, tretji in četrti pa sta za turiste, ki želijo združiti bivanja v Nepalu in Tajski. Cena posameznega trekinga je od 2200 do 4300 DEM (?), prijavljenih pa mora biti vsaj petnajst udeležencev. Informacije: VMD, Nehajska 61, 41000 Zagreb, tel. 38-41/338-840.

(A. B.)

Novopristopni hribi v Nepalu
V Nepalu so gornikom odprli pristope še na teh šest hribov »Jugal Himal«: Ganchempo 6367 m, Urkinmang 6151 m, Gurkapo Ri 6891 m; »Langtag Himal«: Bhundag Ri (prej Morimoto Peak) 6150 m; Annapurna Himal: Gandarva Čhuli (prej Gabelhorn) 6248 in »Khumbu Himal«: Shanti Shikar (prej Pk. 38 oz. Shartse 2) 7590 m.

(A. B.)

Športno plezanje
Metka Lukančič (AO Trbovlje) je v Mišni peči preplezala Runota (7 b), v Kotečniku pa Jogananda (7 c) in Zmajčkov butik (6 c+, na pogled).

(A. B.)

Nov dopisnik Alpinističnih novic
Alpinistične novice imajo novega dopisnika - Bjelčeviča, Šmarnogorska pot 18, 61211 Ljubljana - Šmartno, tel. 061/ 59-327. Novice sproti sporočajte njemu ali pa na Planinsko zvezo Slovenije - za Alpinistične novice, Dvoržakova 9,61000 Ljubljana, fax. 061/122-140.

  13.07.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti