Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pozor pred plazovi!

Jutro (1942): Ko se po malem bliža pomlad in nastopa po odjuga, se začnejo trgati plazovi.

To je neizbežen proces proti koncu vsake zime, še prav posebno pa je treba na nevarnost plazov opozoriti letos, ko imamo toliko snega, kakor ga že leta nismo imeli. Napačno je misliti, da so plazovi nevarni samo v planinah. Ubije te lahko tudi plaz z visoke strehe in ponesrečiš se lahko tudi na nedolžnem pobočju. V listih čitamo zadnje čase pogosta poročila o takih nesrečah. Zlasti na Koroškem se je zadnji čas primerilo več nezgod.

Iz Črne v Mežiški dolini poročajo: 17 letni rudarjev sin Lovro Kotnik je šel 10. Februarja okrog 16. ure z doma po strmem pobočju v bližnji gozd, da nabere smrečja. Naenkrat se mu je pod nogami sprožil sneg. Plaz ga je nesel kakih 100 metrov globoko in ga popolnoma zasul. K sreči so prav tisti čas šli otroci iz šole in so videli nesrečo. Hiteli so po orožnike, s katerimi so prišli na kraj nesreče še nekateri drugi reševalci. Naglo so razgrebali plaz, vendar se jim je šele po dveh urah posrečilo rešiti Kotnika iz snežnega objema. Prestal je smrtni strah, v ostalem pa si je kmalu opomogel in se nepoškodovan vrnil domov.

V Malnici na Koroškem so šli 18 letni Gvido Pacher, 17 letni Jurij Reitmaver in 17 letni Henrik Oppeneiger na izlet na Pohartovo področje. Nenadno se je nad njimi utrgal plaz in vse tri zasul. Gvido in Jurij sta bila zasuta tik skupaj in sta si medsebojno pomagala ter se rešila. Nato sta naglo reševala še Henrika. Ko sta ga spravila na varno, ni mogel hoditi, ker se mu je pri padcu zdrobila noga nad kolenom. Prepeljali so ga v bolnišnico v Gasteinu.

V Lavantinski dolini je bil 18 letni po možni delavec Tomaž Knap na delu v kamnolomu. Nenadno se je utrgal plaz snega in kamenja, ki je Knapa zasul precej visoko. Kamenje mu je hudo polomilo obe nogi. Pripeljali so ga v bolnišnico v Volšperku.

Tudi na Spodnjem štajerskem je plaz ugrabil človeško življenje. Neki delavec iz pivovarne v Laškem je imel skromno hišico v okolici Laškega. Ko je nehalo snežiti, je šel čistit sneg na poti. vodeči k njegovi hišici. Naenkrat se je više nad njim utrgal plaz, ki je delavca odnesel kakih 250 metrov daleč in ga zasul z velikimi kopami snega. Sosed je videl nesrečo in je hitel po orožnike. Takoj so začeli zasutega odkopavati. Ko so po poldrugi uri prišli do njega, je bil že ves trd. Več kakor dve uri so ga skušali obuditi v življenje, toda zaman.
Vsi ti primeri nas zadostno prepričujejo, da je pozornost pred plazovi vedno na mestu.

Jutro, 19. februar 1942
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti