Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zdravilna vrednost planinskega mleka

Jutro (1933): Ravnatelj osrednje mlekarne v Davosu v Švici dr. Gabathuller je nedavno objavil zanimive izsledke o vplivu nadmorske višine na višino v taminov v mleku.

Pri svojih poizkusih s podganami je ugotovil dr. Gabathuller, da vsebuje mleko iz Davosa, ki je znan kot eno najznamenitejših svetovnih zdravilišč za bolne na pljučih, dvojno množino vitamina D (protirahitičnega) v primeri z mlekom z nižin. Tako je bilo na primer v Davosu dovolj 5 gr zimskega mleka, da so 12 tednov zaščitili podgane pred rahitičnim obolenjem. Vse te poizkusne živalce so hranili s takšno hrano, ki izziva rahitis. Prav ta poizkus so napravili v mestu Bernu, ki leži mnogo niže, in so morali porabiti dnevno po 10 gr mleka, da so zaščitili poizkusne živalce pred obolenjem. Pri poizkusih s poletnim mlekom so zadoščali že 3 do 4 gr planinskega mleka za preprečenje bolezni.

Večji obseg protirahitičnega vitamina je vsekakor povzročen po živahnejšem delovanju ultravioletnih žarkov, kakor so to že davno dognala opažanja. Pri preiskovanju različnih vrst mleka glede množine vitamina je bilo ugotovljeno, da zrase obseg vitaminov z a 6 do 8 odstotkov na 100 m višine. Odpornost tega vitamina proti višji toploti je nenavadno velika in se niti pri kuhanju pri 130 stopinjah C ne uniči popolnoma, kar je tudi dokazal poizkus s
podganami, katerim so kuhali mleko pri 130 stopinjah C eno celo uro.
Na temelju izsledkov teh poizkusov je prišel ravnatelj osrednje mlekarne v Davosu do naslednjega zaključka: Ker se smatra kot nosilec vitamina v mleku mlečna mast, je naravno, da imajo tudi sirovo maslo in razne vrste sirov s planin večji vitaminov D kakor mlečni proizvodi z nižin. Tako razlaga on tudi odlične uspehe zdravljenja s planinskim mlekom.

Razen vitamina D se nahaja v mleku tudi vitamin C (protiskorbutni), in sicer prav tako v znatno večjih množinah v mleku krav, ki se pasejo po planinah. Pri poizkusih, ki jih je napravil s kunci, je ugotovil dr. Gabathuller, da je za zaščita kuncev pred skorbutom zadostna količina 40 gr planinskega mleka. Za isti primer v dolini je bilo treba pri suhi hrani 60 gr, pri ansilaži pa 45 gr mleka.
Kaj povzroča večjo vsebino vitamina C v planinskem mleku, še niso mogli z vso gotovostjo dognati. Sodi se, da je med obema vitaminoma C in D neka vzajemna zveza. Tudi vitaminu C ne škoduje kuhanje.

Iz vsega tega se da za naše mlekarne in odjemalce mleka ugotoviti naslednje: Planinsko mleko je z zdravniškega stališča mnogo več vredno kakor mleko z nižine. Praktično izkoriščanje tega odkritja podpira možnost mnogo boljšega unovčevanja planinskega mleka zaradi rabe v zdravstvene svrhe. To bi prišlo zlasti za našo banovino v poštev, ko redimo tolike naše živine na planinah.

Jutro, 29. januar 1933
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti