Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.06.1996

Delo, Šport: ... Smeri osme stopnje

Albin Simonič ponovil dve zahtevni smeri, katerih avtorje Franček Knez - Rumeni pas je splezal s Kodretom, Nebeške zvonove pa z Mejovškom

USPEŠEN ZAČETEK SEZONE - Albin Simonič v Martin Turnu.
Foto: Matej Mejovšek

Konec letošnje pomladi je prinesel nekaj dobrih prostih ponovitev v nižje ležečih stenah Kamniških Alp. Albin Simonič je z Rokom Kodretom 1. junija opravil prvo ponovitev Rumenega pasu (VIII) v Križevniku, z Matejem Mejovškom pa 6. junija prav tako prvo ponovitev Nebeških zvonov (VIII+/IX-, A0) v Golarjevi peči.
Križevnik je dobrih 200 metrov visoka stena nad Robanovim kotom, v kateri je našel svoj plezalni raj veliki mojster Franček Knez. Rumeni pas je preplezal skupaj s Simoničem leta 1986. Knez je že tedaj smer preplezal prosto in takole ocenil posamezne raztežaje: VII-, VIII-, VII+, VII, VI+, VIII, VI. Skala v drugem, tretjem in četrtem raztežaju je krušljiva in drobljiva, vendar je možno urediti varovanje. V predzadnjem raztežaju, ki je najtežji, pa je skala odlična, vendar ne ponuja možnosti za nameščanje varovanja. Kodre in Simonič sta 2. in 3. raztežaj najprej opremila in ju nato preplezala prosto. Najtežji raztežaj je Simonič preplezal s sprotnim nameščanjem varovanja, vendar pa mu le-to ni vzelo preveč energije, saj je šele po petnajstih metrih lahko zataknil prvega metulja. Za prvo ponovitev sta porabila 10 ur plezanja.
V smeri, ki se lahko primerja z najtežjimi Knezovimi smermi, je od prvega vzpona ostalo pet svedrovcev, prva ponavljalca pa sta v njej pustila še dva klina.
Golarjeva peč ima za naše stene izjemno dobro skalo. Zaenkrat so v njej samo tri smeri: Orlovska, Nebeški zvonovi in Mali princ. Vse tri je prvi preplezal Franček Knez s soplezalci. Nebeške zvonove je Knez preplezal pred štirimi leti. Raztežaje je ocenil VIII+, VII, VII, VIII+, VI A0, IV. Prvo ponovitev je Simonič opravil z Matejem Mejovškom, ki sodi v sam vrh slovenskega športnega plezanja, z dolgimi hribovskimi smermi pa še nima dosti izkušenj. Vzpon sta opravila v osmih urah. Prvi in četrti raztežaj sta preplezala z rdečo piko in četrtemu tudi dvignila oceno na VIII+/IX-. Drugi in tretji raztežaj sta zmogla na pogled, v petem pa sta si morala, prav tako kot Knez, pomagati s klini. Smer je za hribovske razmere dobro opremljena, vendar pa je potrebno zabiti še nekaj klinov in zatakniti kakšnega metulja. Prva ponavljalca sta povedala, da gre za zelo lepo, a težko smer v odlični skali.
Orlovsko smer (VIII-) v isti steni sta prosto ponovili dve navezi. Mejovšek in Simonič sta smer preplezala na pogled, Tadeju Golobu in Dušanu Poleniku pa je prosta ponovitev uspela v drugem poskusu.
Na koncu poglejmo še v Matin Turn, kratko steno nad Kamniško Bistrico, v kateri so v zadnjem času nastale štiri športne smeri. Zadnjo je desno od Bose noge opremil Matjaž Ocepek. Prvo prosto ponovitev je opravil Golob s Polenikom, prvo prosto ponovitev na pogled pa Albin Simonič. Težavnost smeri je po raztežajih ocenjena s 6a, 6c in 7a (oz. VIII).
Po uspešnih vzponih se fantje zahvaljujejo sponzorjem Iglu športu, Bealu, Salewi, Grifu in Campu.

MIHA PETERNEL

Zelo uspešna odprava Aljaska 1996
Razveseljive vesti so prišle izpod Denalija, najvišjega vrha Severne Amerike. Kljub slabemu vremenu so bili člani odprave Aljaska 1996 (Urška Poljanšek, Marko Čar in Iztok Tomazin) zelo uspešni. Ker imajo dame prednost, najprej omenimo, da je Urška Poljanšek kot prva Slovenka dosegla vrh Denalija, ki slovi predvsem po neugodnem mrazu in spremenljivem vremenu. Moški del odprave je prispeval alpinistično smučarske dosežke, saj je Marko Čar opravil redka spusta s snežno desko po dveh smereh, Iztok Tomazin pa se je na vrh povzpel trikrat in z njega po treh različnih smereh tudi smučal. Tako sta Čar in Tomazin opravila spuste s smučmi ali s snežno desko po kombinaciji Orient Express-Wick-Weir, kombinaciji Zahodni steber-Reševalni ozebnik in po Messnerjevi smeri, katere so vse visoke med 1700 in 1900 metri. Člani odprave so se vrnili domov v nedeljo 23. junija, podrobneje pa bomo o dosežkih odprave še poročali.

(U. G.)


Naši najboljši plezalki na tekmo v ZDA
Naši najboljši športni plezalki, Martina Čutar in Metka Lukančič, sta v spremstvu Toma Česna v petek odpotovali v Newport v ZDA. Tam se bosta udeležili master tekmovanja, na katerem bodo nastopili samo povabljeni plezalci, ki so trenutno najbolje uvrščeni na svetovni računalniški lestvici.
Metka Lukančič si je pred mesecem dni v prometni nesreči poškodovala roko, zato ni nastopila na zadnjih dveh tekmah državnega prvenstva. Vendar pa se je kljub poškodbi uspela pripraviti za tekmovanje v Ameriki. Martina Čufar je letos v izredni formi. Suvereno je zmagala na vseh treh tekmah za državno prvenstvo in na prvi tekmi Evropskega mladinskega pokala. Čeprav je v skali letos plezala bolj malo, saj je večinoma trenirala na umetnih stenah, ji je uspelo nekaj zelo dobrih vzponov. V Arcu je v enem dnevu na pogled preplezala smer II Vizietto (7c oz. IX). S tem je izenačila doslej najboljši slovenski dosežek, ki ga je lani v enako ocenjeni smeri postavila Metka Lukančič. Isti dan kot II Vizietto je Čufarjeva na pogled uspela preplezati še dve smeri z oceno 7b+ in eno z oceno 7b. Z rdečo piko je letos preplezala Sonce v očeh (8a+ oz. X-) v Mišji peči in Brdavsa (8a/a+. v drugem dnevu) v Retovju.

(M. P.)

ALPINITIČNE NOVICE

Tečaj športnega plezanja
Rudi Lončarič, ki je že 6 let trener in vodja športnih plezalcev AO IMPOL, organizira med poletnimi počitnicami začetne in nadaljevalne tečaje športnega plezanja v Bohinju. Namenjeni so otrokom, starejšim od 9 let in trajajo 3 do 6 dni. Podrobnejše informacije dobite pri Rudiju Lončariču, tel. (062) 837 247.

(M. P.)

Dirka okrog kola
Letošnji memorial VTK v Tamarju, ki ga vsako leto organizira Akademski alpinistični odsek, je bil 1. junija. Udeležilo se ga je precej starejših in mlajših članov AAO. V okviru memoriala je bila tudi Tekma okrog kola iz Tamarja na Kotovo sedlo in nazaj. Rezultati tekme: Moški: 1. Jože Marinko, 2. Luka Lenart, 3. Aleš Stojan. Ženske: 1. Slavka Poje.

(M. P.)

Pallavicinijev ozebnik
Pallavicinijev ozebnik (40 - 60 st., 560 m) v severni steni Grossglocknerja so 2. junija preplezali Miro Pogačar, Grega Vida, Uroš Vrhunc (vsi AO Radovljica) in Sebastjan Jančič (AO Trbovlje). Naleteli so na dobre razmere, vseeno pa so vzpon zaradi nevarnosti padajočega kamenja opravili ponoči.

(M. P.)

Presmučala S steno Sonnblicka
Marko Paternu in Andrej Zorčič sta v začetku junija presmučala smer Ples v megli (V1-, 700 m) v severni steni Sonnblicka (3105 m). Zaradi skal in globokih jarkov v grapi sta začela smučati 50 metrov pod grebenom, čeprav so prvi smučarji po tej smeri (Marko Čar, Simon Čopi, Urban Golob in Iztok Tomazin lansko leto) spust začeli le 15 metrov pod grebenom.

(M. P.)

Meddruštvena odprava v Ande
V kordiljero Blanco v Peruju bodo 19. junija odpotovali Dragi Baloh, Franc Gričar, Metod Kovačič, Matej Zorko in Marjan Zver (vsi PAK Krško), Andrej Markovič (AO Novo mesto), Silvo Babič (AO TAM), Špela Hleb (AAO Kozjak) in Vili Bauer (AO Kranj). V načrtu imajo pristope na več vrhov v tej gorski verigi, med njimi tudi na najvišjega - Huascaran in več smeri v Alpamayu. Domov se bodo vrnili sredi julija. Odpravo so podprli Bogo šport, Jutranjka, Montana in Foto Amida, Ludix-avtotrgovina, STTC in Alp Šport Novo mesto.

(M. P.)

Ozebnik Saše Kamenjeva
V soboto, 8. junija, sta Silvo Babič in Špela Hleb preplezala Ozebnik Saše Kamenjeva (VI-, 55 st., 400 m) med Dolgim hrbtom in Štruco. Snežne razmere na začetku smeri so bile idealne. Med vzponom sta naletela na staro zarjavelo konzervo, v kateri je bil listek s podpisi prvih plezalcev. To sta bila Edo Pišler in Tone Škarja 5. junija 1960.

(M. P.)

Ples v črnem
Urban Golob in Slavko Rožič sta ponovila tehnično smer Ples v črnem (VI, A3) v Vežici. Med vzponom nista našla nobenega svedrovca, prav tako pa nista opazila sidrišč za spust po vrvi, čeprav opis obljublja oboje. Opozarjata še na napako v plezalnem vodničku, kjer piše, da je smer že bila prosto ponovljena. To v resnici velja za sosednjo smer Črna lepotica.

(M. P.)

Združenje gorskih vodnikov Slovenije
Združenje gorskih vodnikov Slovenije, ki deluje pri Planinski zvezi Slovenije je izdalo Učen prospekt žepnega formata za 1996/97. Uvodni članek ima naslov "Varno v gore z gorskim vodnikom", razdeljen pa je na tri dele: Zakaj v gore z GV, Kje vam še lahko pomaga GV in Kdo so GV. Preveden je seveda tudi v angleški jezik. Sledi seznam vseh aktivnih (!) registriranih GV, z letnico rojstva, naslovi in telefonsko številko. In tokrat so dodali še seznam vseh doslej registriranih GV in podatke o edinem častnem GV Janezu Krušiču. Na manjka tudi Pra-vilnik o vodniških tarifah in kratek opis šolanja, oboje v obeh jezikih.

(F.S.)

Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Planinska zveza Slovenije je spet izdala novo karto in sicer Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000 (na naslovni strani je fotografija Franceta Sevška: pogled na gorstvo od zahoda). Geodetski zavod Slovenije jo je izdelal (Miroslav Črnivec s sodelavci Kartografskega oddelka) v novi maniri, na osnovi Atlasa Slovenije (1992), najnovejših aeroposnetkov in tujih kart za ozemlje prek meje. Toda - tudi pri tej karti bo naslov marsikoga zavedel, saj je prikazan tudi precejšen del Karavank (Obir, Peca, Uršlja), ni pa na njej zahodnega dela naslovnega gorovja (Storžič, Dobrča) in južnih pobočij Menine. Je že tako, da si bo potrebno nabaviti kar pet kart: oba dela Julijcev, Karavank, najnovejšo za Kamniške in Savinjske Alpe ter Pohorje (še ni natisnjena, bo pa upajmo do srede sezone) - če bomo hoteli imeti prikaz (skoraj) vseh Alp na našem ozemlju v merilu 1:50.000. K sreči jena hrbtni strani novih planinskih kart vedno tudi grafični prikaz prekrivanja kart s seznamom!
Poti so tudi na tej karti v dveh barvah, ob prevladujoči rdeči še v "oranžni", ki je namenjena prikazu zelo zahtevnih (zahtevnih poti na kartah še ne moremo ločiti). Tiskarno (Delo, Ljubljana) in korektorje lahko pohvalimo, ker je tisk dovolj kvaliteten, vsaj na ravni doslej najboljših. Le izohipse so nekoliko presvetle (zato pa skalovje bolj izstopa). Ne manjka osnovna koordinatna mreža (natisnjene linije so na pet, na robu pa so še oznake na eno minuto).
Na hrbtni strani je novost "razgled z Grintovca"; identifikacija gora na obzorju bo poslej še lažja. 23 planinskih postojank je predstavljenih še z dodatnimi podatki: dodano je PD ki z objektom upravlja (zato je posebej tudi njih seznam z naslovom in telefonom).

FRANCI SAVENC

 

  24.06.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti