Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.05.1996

Delo, Šport: ... Čufarjeva in Grom zmagala na prvi tekmi za DP v Škofji Loki

ŠKOFJA LOKA - Preteklo soboto se je začela tekmovalna sezona tudi za naše športne plezalce. Na prvi tekmi za državno prvenstvo so se pomerili naši najboljši plezalci in pokazali, da se razmerje moči ni bistveno spremenilo glede na prejšnje leto. Kvalifikacije so minile z enim presenečenjem Vili Guček se po sedmih letih tekmovanj zaradi majhne nepazljivosti prvič ni uvrstil v finale in potrdil pravilo, da se tudi najboljšim zgodijo spodrsljaji. Smer je do konca splezal samo Aljoša Grom. Mejovšek je bil z dotikom zadnjega oprimka takoj za njim Jensterle pa še malenkost za obema. Kar polovica finalistov je bila iz mladinskih vrst in morda je to znamenje, da njihov čas vse boj hitro prihaja.
Pri ženskah prvi vrhu nič novega. Martina Čufar je v izvrstni formi in odlično pripravljena in je tudi kot edina splezala smer do vrha. Skupaj z njo so Lukančičeva, Štremfljeva in Šuštarejva trenutno daleč pred ostalimi in tokrat se je v finale, poleg prej omenjenih, uspelo uvrstiti še dvema tržiškima plezalkama.
Večerni finalni nastop so začele ženske. Čufarjeva je še enkrat in tokrat kar suvereno opravila s celotno smerjo. Ostala mesta so se nekoliko pomešala, odločala sta dva oprimka in na koncu je drugo mesto osvojila Šuštarjeva pred Lukančičevo, enak rezultat kot Trboveljčanka je dosegla tudi Štremfljeva, vendar je bila na koncu zaradi slabših kvalifikacij na 4. mestu.

EDINI PREPLEZAL SMER - Zmagovalec prve tekme za DP je Škofji Loki postal Aljoša Grom. (Foto: Igor Zaplati!)

Fante je v finalu čakala zahtevna smer, kjer so bili sicer dobri oprimki, vendar je postavitev zahtevala veliko mero vzdržljivosti, predvsem pa ni dovoljevala veliko napak. Vrhničan Grom je še enkrat splezal najvišje, čeprav njegova prednost ni bila velika. Jensterle se je kot vedno boril do zadnjega atoma moči in brez napak bi morda lahko naredil še precej več. Z Golobom sta pravzaprav dosegla povsem isti rezultat, med njima so potem odločale kvalifikacije. Za malenkost je bil za obema še Mejovšek, ki si je tokrat za razliko od lanske sezone, ko je bil praviloma v kvalifikacijah slabši kot v finalu, svojo uvrstitev pokvaril. Takoj za »starimi mački« pa se je na peto mesto, kot eno izmed presenečenj, uvrstil najboljši mladinec Aleš Strojan. .
Rezultati, članice: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana), 2. Maja Šuštar (AO Matica), 3. Metka Lukančič (AO Trbovlje), 4. Katarina Štemfelj (PK Škofja Loka), 5. Saša Truden, 6. Lenča Gradišar (obe ŠPO Tržič); člani: 1. Aljoša Grom (AO Vrhnika), 2. Franci Jensterle (AO Žiri), 3. Jure Golob (AO Rašica), 4. Matej Mejovšek (AO Ša-leški), 5. Aleš Strojan (PK Škofja Loka), 6. Marko Lukič (AO Kozjak). 7. David Stepanjan (AO Kranj), 8. Urh Čehovin (AP Matica), 9. Peter Bračič (AO Šaleški), 10. Matej Sova (ŠPO Tržič) in 11. Matej Grinc (AO Matica).

TOMO ČESEN

Teden dni na Ama Dablamu
Vanja Furlan (AO Železničar) in Tomaž Humar (Servis Debevc Mengeš in AO Kamnik) sta 4. maja stopila na vrh Ama Dablama. Nanj sta priplezala v alpskem slogu po novi smeri v osrednjem delu 1600 metrov visoke severozahodne stene. Vzpon sta opravila v petih dneh, za sestop z vrha do baze pa sta porabila še dva dneva.
Vzpon jima je uspel v drugem poskusu. Pri prvem poskusu sta v steni prav tako preživela pet dni, vendar sta morala odnehati zaradi slabega vremena. Čeprav bi marsikdo po tako resnem poskusu vzpona z odpravo kar zaključil, sta po samo štirih dneh počitka vstopila še enkrat in tedaj steno tudi preplezala. Tomaž Humar:» Po drugem bivaku nama je po nesrečnem naključju iz stene padla skoraj vsa oprema in vrnitev ni bila več mogoča. Pot v dolino je vodila le še preko vrha.«
Smer sta posvetila Stanetu Belaku - Šraufu, ki je lani pred novim letom izginil nekje nad Vršičem.
Uspešno odpravo so podprli (po abecednem vrstnem redu): Abanka, AO Kamnik, Alpin Kogelnik, Annapurna, Banka Domžale, Berghaus, Kalcit Kamnik, Dolenjski list, Ekoprojekt, Goldi, GRS Kamnik, Hidrotehnik, Inte-reuropa, Jata meso, Kemofarmacija, KOTG, Krka, Mercator Grmada, Mercator Emba, Mestna občina Novo mesto, MM Šport, Mobitel, Napredek Domžale, Nova Kuverta, PUH Ljubljana, Nunar šport, 3S Šport Kamnik. Servis Debevc Mengeš, SKB Kamnik, Športna zveza Kamnik, Telekom PE Novo mesto, TMK Žalec, TMK Ljubljana, Univit, Venera, VGP Novo mesto, Zavarovalnica Tilia.

(U.G.)

Memorial VTK
Tradicionalno srečanje sedanjih in bivših članov Akademskega alpinističnega odseka v Tamarju - memorial VTK - bo v petek, 31.t.m. popoldne. V soboto, 1. junija ob 8. uri, bo start Dirke okrog kola iz Tamarja na Kotovo sedlo in nazaj, manj zagreti pa bodo opravili običajni turni smuk na Kotovo sedlo. Na Dirko okrog kola so vabljeni vsi alpinisti in turni smučarji, vendar morajo za spust s sedla uporabiti smuči.

(M. P.)

Vodnik za Paklenico
Boris Čujić je sporočil, da končuje nov vodniček po Paklenici. Manjkata mu še skici za Poročno smer in Zlatolasko, zato prosi morebitne ponavljalce, da mu jih pošljejo (Boris Čujić, Veslačka 4, 41000 Zagreb, Hrvaška, tel. 1 511344). Prav tako prosi vse, ki so čez praznike preplezali kakšno novo smer ali pa ponavljali katero od manj obiskanih smeri, da mu sporočijo podatke.

(M. P.)

ALPINISTČNE NOVICE

Tehnike v Paklenici
Boris Lorenčič in Armand Polegek sta v Paklenico odšla teden dni pred prazniki, ko je bilo vreme še zelo lepo. Tako jima je pred prazničnim deževjem uspelo preplezati dve težki tehnični smeri v Anida Kuku, Rumeni strah (VI+, A2-A3) in Tango vertical (VII, A3-A4).
V Rumenem strahu so jima edino oviro predstavljali zarjaveli navoji v pušah za svedrovce. Smer sta plezala dva dni, saj sta prvi dan izgubila ključ za ploščice. V steni sta pustila eno vrv in naslednji dan priplezala do nje po Velebitaški smeri. Če bi bile ploščice že nameščene, bi bilo po njunem mnenju možno smer preplezati tudi prosto.
Tango vertikal se jima je zdel napornejši od Rumenega strahu. Oba težka tehnična raztežaja sta dolga 45 metrov. Na ključnem mestu, kjer naj bi bila bakrena glavica, sta našla le njene ostanke. Uporabila sta svojo in jo za seboj tudi pobrala.

(M. P.)

Odprava Cordillera Blanca '96
12. maja je v Peru odpotovala alpinistična odprava PK Rifnik Šentjur. Njeni člani so Jože Cajzek, Dušan Debelak, Viktor Mlinar, Aleš Nežmah, Tomaž Žerovnik (vsi PK Rifnik) in Igor Oblak (PK Škofja Lokaj! Glavni cilj odprave je prvenstveni vzpon v deviški steni Chacraraja (6112 m), nameravajo pa ponoviti še več težkih smeri v drugih gorah Kordiljere Blance.
Fantje so se v Andih že izkazali (lani so preplezali novo smer v Huascaranu), letos pozimi pa so preplezali celo vrsto težkih slapov, tako da se lahko nadejamo dobrih vesti iz Peruja!
Odpravo so omogočili Facig, Alpos, Elektroinstalacije Selič, MAP trade, Občina Šentjur, Telkom, Constructa, Terra sport, Alp sport, Macrocom, Delo, klub Evergreen, Kemoplast. Avtoprevozništvo Rajh in Razvojni center IRC Celje.

(M. P.)

Stolp Debelega Kuka
Boris Čujić in Darko Dular sta v Stolpu Debelega Kuka v Paklenici, ki je bolj znan pod napačnim imenom Visoka Glavica, preplezala novo smer Karaoke (VII-, A2). Poteka med Tininim razom in Slovensko smerjo.
Plezala sta ves čas naravnost navzgor, tako da sta prekrižala Diagonalko in Tinin raz.
V Manita Kuku sta opravila 1. ponovitev smeri Rak (VII). Čeprav sta prva plezalca Praprotnik in Svetičič poročala, da gre za zelo lepo smer, se prvima ponavljalcema ni zdelo tako.

(M. P.)

Veleslalom pod Raduho
Na Grohatu pod Raduho je bil 11. maja alpinistični veleslalom. Tekmovale so dvočlanske ekipe, ki so se morale najprej spustiti po vrvi, nato pa v navezi presmučati progo. Rezultati: 1. Franc Oderlap - Jane Žalik 2:29,04, 2. Drejc Karničar -Luka Karničar 2:45.57,3. Janez Krč - Franc Zadnikar 2:47.39

(M. P.)

Nad Belopeškimi jezeri
Borut Črnivec, Tomaž Klinar in Andrej Terčelj so 20. aprila presmučali novo smer Krpica (V+, 750 m) s Srednje Rateške Ponce v dolino Belopeških jezer. Z vrha so 50 metrov smučali po grebenu na sever, nato pa po zahodnih vesinah in žlebovih do koče Zacchi. Spodnjo polovico spusta so opravili po stari smeri Liska. Ker je bilo snega malo, so morali izkoristiti zadnje snežne krpe.

(M. P.)

Aljaska 1996
V torek, 21.t.m. odhaja na Aljasko alpinistična odprava, ki jo sestavljajo Urša Poljanšek in Marko Čar (oba AO Žiri) in Iztok Tomazin (AO Tržič). Čarov in Tomazinov cilj je deskanje oziroma smučanje z Denalija, najvišjega vrha Severne Amerike, in sicer po približno 1800 metrov visoki Messnerjevi smeri, katere naklonina seže do 50 stopinj, Urša Poljanšek pa naj bi to smer z njima preplezala in njun spust posnela tudi na filmski trak. Sponzorji odprave, ki naj bi trajala en mesec so: Alpina, Red Buli, PD Žiri, AO Tržič, Breza, Fuga, Ključavničarstvo Poljanšek, Etiketa, SOU, Kmečka družba, Constructa, SRC, Cleanex, Klub žirovskih študentov. Materialno pa so pomagali ITU, Hooger, ABS, Planika, Elan, Montana, Obsession, Rodeo Trade, Fun Sports, Dumbo, Treking šport, Kavka, Di-dakta in Lek.

(U.G.)

V Grintovcu
Marko Čar (AO Žiri) je v okviru priprav na odpravo Aljaska 96 že na začetku aprila deskal z vrha Grintovčevega stebra v severni steni Grintovca. Spust je ocenjen s V, mesto S6, visok pa je 300 metrov.

(U.G.)

Matjaževo plezališče
V soboto, 11. maja je bila pod Kamnikom nad Žalcem otvoritev novega - Matjaževega plezališča. Odkod ime, postane hitro jasno, če si le ogledamo »vodniček« zanj. Napisal ga je Matjaž Lesjak v sodelovanju s Horvatom - Frenkom. Ta dva - po naključju sta sedaj oba že 40-letna - sta zadnji čas v njem tudi plezala (nista pa bila prva!). V tamkajšnji skali je že 14 smeri, predvsem lažjih. Nova smer, ki jo je kot zadnjo splezal Matic Jošt, pa ima že oceno IX-. Dostop: Žalec - Šempeter - Šešče -Matje do konca doline oziroma do sedla. Ali pa skozi Griže mimo cerkve do kažipota za Dom na Homu, po tej cesti ok. 3 km. Parkirati velja, ko se cesta odcepi strmo v hrib, potem pa še četrt ure po markirani stezi.

(F.S.)

Uspešno pisanje Dušana Jelinčiča
Ugotavljanje, da je Dušan Jelinčič - Duško eden izmed naših najplodovitejših zamejskih piscev, je spet dobila potrditev: zbirka devetih novel, ki jim je dal naslov Prazne sobe. Uveljavil pa se je pravzaprav s planinskim pisanjem! Začel je z Zgodovino SPD Trst, po potopisu »Srečanje nikjer« pa je kot soavtor sodeloval v zborniku Alpinistična misel. Po odpravi v Karakorum so 1990 izšle »Zvezdnate noči«; večkrat nagrajeno planinsko pisanje v slovenščini: ITAS v Trentu, Barcarella Šport, posebna izdaja italijanskega olimpijskega odbora... Njen prevod je še vedno velika uspešnica v Italiji z že tretjim natisom. Po odpravi na Everest je potem izšla še njegovo drugo planinsko delo Biseri pod snegom. Potem je s sestro uredil spomine očeta, znanega tržaškega alpinista in zagnanega planinskega delavca, sicer pa voditelja organizacije TIGR. Lani je pri založbi Devin v Trstu izšla Tema na pomolu, sedaj pa pri koprski Lipi še Prazne sobe.

Črnogorci so odnehali
Novice o odpravi, ki so jo pripravili v Nikšiču in so ji kljub nasprotovanjem (planinskega) Beograda dodali naziv jugoslovanska, niso vzbudile posebne pozornosti naših medijev. Beograjsko režimsko glasilo Večerne novosti pa so - za razliko od drugih - o njej pogosto poročale in vse doseženo kar pretirano kovalo v zvezde: »Naši hrabri fantje, premagujejo vse zapreke, čeprav so drugi tehnično bolje opremljeni ... To je zgodovinski podvig... Ko se bodo naši planinci povzpeli na Everest, bodo prišli v sam svetovni vrh alpinizma...«.
Odprava, ki je štela kar 17 članov (z vsaj nekaj alpinističnih izkušenj jih ni bilo med njimi niti polovico, proračun pa je bil menda 250.000 USD), je po zadnjih informacijah zaradi vremena odnehala pod Hillaryjevo stopnjo, nekako 8800 m visoko. (F. S.)

Nesreča Catherine Destivelle
Svetovno znani francoski alpinistki se je zgodila nenavadna nesreča. Na vrhu Elthworth Mountain na Antarktiki jo je soplezalec poprosil, da stopi korak nazaj zaradi boljše fotografije. Ko je to storila, se ji je vdrl sneg pod nogami in padla je v prepad. Rešila jo je vrv, na katero sta bila navezana s soplezalcem. Zaradi odprtega zloma noge se je s skrajnimi napori vrnila v bazni tabor.

(M. P.)

Planinstvo na Svetovnem spletu
Svetovni splet (Internet) se širi prek vseh pričakovanj in »domače strani« s planinsko tematiko danes niso nobena redkost, ne na tujem in ne pri nas. Izjemno uspela je zbirka dr. Franceta Sevška. Svojo stran ima že od lani Planinska zveza Slovenije, zanimiva pa je tudi »diplomska naloga« s predstavitvijo nekaj planinskih postojank. Tudi planinska društva so že prisotna, verjetno najbolj izdelano predstavitev so pripravili za PD Nova Gorica. Tudi planinske vodnike založbe Sidarta si od nedavno lahko ogledate (in tudi naročite) prek interneta. Če se podamo na »deskanje« po tujih naslovih, pa zanimivosti sploh ne zmanjka! Najnovejše (čeprav enostranske) so informacije za Everest. Tudi mednarodno združenje planinskih organizacij UIAA ima svoj naslov (obljubljajo, da bo njihova Ekspedicijska komisija na njem predstavljala vse pomembnejše odprave!) ... Tudi elektronskih konferenc je že nekaj, na primernega »koordinatorja« z seznamom naslovov žal še ni; povezave ki so sicer na skoraj vseh teh straneh žal ne nudijo popolnega pregleda.

(F. S.)

  20.05.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti