Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.05.1996

Delo, Šport: ... Tekem v športnem plezanju tudi v sezoni '96 kar precej

Državno prvenstvo se bo začelo 18. in 19. maja s tekmo na umetni steni v Škofji Loki - Konec novembra pri nas najpomembnejša tekma za svetovni pokal
KRANJ - V soboto in nedeljo, 18. in 19. maja se bo na umetni steni v Škofji Loki začela tekmovalna sezona tudi za najboljše športne plezalce. Pravzaprav so člani leto 96 že začeli konec januarja z evropskim prvenstvom v Parizu, vendar je bil to praktično samo podaljšek svetovnega pokala 95.
Za najboljše plezalce na svetu so letos na sporedu spet samo Štiri tekme svetovnega pokala. Za najboljše med najboljšimi jih bo sicer nekaj več, saj imajo na svojih koledarjih zapisane Master tekme in še nekaj ostalih močnih mednarodnih preizkušenj. Prva taka bo zadnji junijski teden v Newportu v ZDA, kamor na povabilo organizatorjev Mastra ESPN Games odhajata Martina Čufar in Metka Lukančič.
Konec junija je na sporedu še Master v Serre Chevalierju, kamor lahko pridejo vsi, toda povabljenim ni treba skozi kvalifikacije. Kot že običajno, bo največji in najpomembnejši Master drugi septembrski vikend v Arcu v Italiji, kjer bo od naših najbrž na startni listi lansko sezono odlična Martina Čufar. Potem pride na vrsto že svetovni pokal s tekmo v Ekatrinburgu daleč na vzhodu Rusije in 22. - 24. novembra prva takšna tekma v Sloveniji in sicer v Kranju. V decembru sta potem še dve tekmi in sicer drugi vikend v Birminghamu in teden za njim še v Grazu.
V letošnjem državnem prvenstvu (generalni sponzor je tudi letos Innatal iz Petrovč) bo na sporedu za člane 6 tekem. Kako so pripravljeni naši najboljši, bomo lahko delno ocenili že na prvi tekmi, ki bo v soboto, 18. t.m. v Škofji Loki (kvalifikacije ob 10. uri, finale ob 18. uri). Naslednjič se bodo potem pomerili v Slovenski Bistrici na prvi junijski dan in končali prvo polovico 15. junija v Pivki. V drugi polovici so potem na sporedu še tekme v Slovenski Bistrici (oziroma Pirničah če bo stena pripravljena), še enkrat v Škofji Loki in zaključek v Ljubljani 9. novembra.
Seveda bo prvenstvo potekalo tudi za vse ostale kategorije in sicer 6 tekem za mlajše ter 5 tekem za srednje kategorije. Letos bosta za njih na sporedu tudi po dve »B« tekmi, ki ne bosta šteli za državno prvenstvo in kjer najboljši v posamezni kategoriji tudi ne bodo mogli nastopiti.
Na mednarodnem prizorišču je za mlade letos novost Evropski mladinski pokal (za kategorije 14-15 let, 16-17 in 18-19 let), kjer je zaenkrat na sporedu 5 tekem (Dortmund, Ravenna, Kranj, Bern in Praga). Prva tekma bo že 8. in 9. junija v Dortmundu v Nemčiji, kamor seveda odhaja tudi naša mladinska reprezentanca. Kot vemo so bili lansko leto naši mladi obetavni plezalci zelo uspešni in tudi letos bo za njih najpomembnejše svetovno prvenstvo, ki bo od 1. do 3. novembra v Moskvi.
Koledar v športnem plezanju je torej tudi letos natrpan in upamo, da se bo tudi letos sezona končala tako uspešno kot lani, ko je bila Martina Čufar 7. na svetu.

TOMO ČESEN

Židan preplezal X- na pogled
Športni plezalec Stane Židan (AO Matica) je z Alenko Slantar (AO Kamnik) mesec dni preživel v plezališču Phra Nang na Tajskem. Domov se je vrnil z odličnim rezultatom, saj je na pogled preplezal smer z oceno 8a+ (oz. X-). Vzpon na pogled v športnem plezanju pomeni, da plezalcu uspe preplezati smer, ki je ne pozna, v prvem poskusu. To je seveda dosti težje, kot splezati smer v drugem, tretjem,... poskusu.

PREVISI NA TAJSKEM - Stane Židan je v eksotičnem plezališču Phra Nang preplezal smer z oceno 8a+ na pogled, kar je med Slovenci uspelo le še Mateju Mejovšku. (Foto: Alenka Slantar)

Plezališče Phra Nang leži 800 km južno od Bangkoka. Stene, ki jih krasijo slikoviti kapniki, se dvigujejo iz peščenih tropskih plaž. Za njegovo mednarodno promocijo je poskrbel ameriški plezalec Todd Skinner. Sedaj to eksotično plezališče obiskuje veliko plezalcev iz Evrope in Amerike.
Židan je odpotoval na Tajsko z željo, da bi ponovil tamkajšnjo najtežjo smer z oceno 8b+ (X+). Ko pa je videl, koliko smeri ima na voljo, se je raje odločil za plezanje na pogled. Tako je preplezal dve smeri z oceno 7c+ in eno 50 metrov dolgo z oceno 8a.
Največji uspeh turneje je dosegel v smeri Violence is Golden (8a+), ki sta jo opremila in prva preplezala Američana Todd Skinner in Mike Tuper. Gre za 12 m dolgo smer, ki poteka iz luknje v levo po previsni steni. Najtežje mesto čaka plezalca na koncu smeri, kjer je potrebno narediti zaporedje petih zelo težkih gibov. Židan je povedal, da je moral za uspešen vzpon dati vse od sebe, k uspehu pa mu je pripomoglo tudi dejstvo, da mu odgovarja plezanje po luknjicah za dva prsta. To je drugi slovenski vzpon na pogled v smeri, ocenjeni z 8a+. Prvega je lani poleti v Kotečniku opravil Matej Mejovšek. Plezalno turnejo na Tajskem so omogočili sponzorji SKB banka Kamnik, Anapurna in Interlux.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Naši himalajci zdravi, trije Indijci umrli
Območje Mt. Everesta še vedno obvladujejo orkanski vetrovi in občasni snežni meteži. Zato je vsako delo na gori nemogoče, sporoča Tone Škarja iz baznega tabora pod Mt. Everestom. Pod vrhom Mt. Everesta so umrli trije Indijci, več alpinistov drugih odprav pa je staknilo ozebline. Celo v slovenskem baznem taboru hud mraz omogoča le bivanje v šotorih. 8. maja je našim alpinistom uspelo postaviti tabor 2 (T2) na višini 7.500 m, 9. maja pa so dosegli najvišjo točko na gori 8.200 m. Sicer pa so vsi člani slovenske alpinistično-smučarske odprave Everest '96 zdravi.

(T.Š.)

Nove smučarske smeri
Še preden so se v kratkem času pokvarile razmere za alpinistično smučanje, je Iztok Tomazin presmučal tri prvenstvene smeri. Začel je osmega aprila (še pred zadnjim obilnejšim sneženjem) in v SZ ostenju Velikega vrha (Košuta) opravil prvenstven spust levo od Tihotapske smeri. Zelene smučine, kot je smer imenoval, je ocenil s V, 300 m, pri smučanju pa ga je zaradi pomanjkanja snega še najbolj oviralo ruševje.
Naslednjo smer v S steni Velikega vrha je presmučal 17. aprila. Ime ji je Strahovka in nosi oceno V+, S6/S4-S5,480m. Smer se začenja prav na vrhu in poteka med Spiralo in smerjo normalnega pristopa s severa, konča pa se v vznožju stene, približno 100 metrov pod Hajnževim sedlom na avstrijski strani. Najtežji in najbolj izpostavljen je spodnji del smeri, ki poteka po rampi nad strmo skalno steno.
Tretjo novo smer pa je Tomazin presmučal v SZ steni Kalškega grebena. Smučati je začel po SV grebenu, nato zavil v steno in nadaljeval po značilni grapi in žlebovih v levem delu stene (tukaj spust poteka verjetno v območju Načelniške smeri). Snega je bilo še malo, pa tudi poledenel je bil, tako da je imel s turno opremo kar precej dela. Vstopna skoka sta bila kopna in ju je zato obsmučal - prvega desno, drugega levo. Vsa smer je visoka 640 metrov, ocena pa je V-,S5+/S4- S5.

(U. G.)

Vzponi v Paklenici
Med prvomajskimi prazniki je veliko slovenskih plezalcev in alpinistov plezalo v kanjonu Velike Paklenice pri Zadru. V klasičnih smereh v Aniča Kuku - Mosoraški, Velebitaški, Klinu, ... je bila prava gneča. Andrej Sotelšek je z Aleksandro Voglar (oba Posavski AK) prosto ponovil Domžalsko (6a) in Klin (6c+), s soplezalcem iz AO Kozjak pa Rajno (7a). V najtežjem raztežaju Rajne je skala poraščena z lišaji. Mateja Pate (AO Rašica) in Aleksandra Voglar sta prosto ponovili Velebitaško.

(M. P)

Na Kanarskih otokih
Pavle Kozjek ter Andrej in Jasna Pečjak so med počitnicami na Kanarskih otokih preplezali prvenstveno smer v skalni ostrici Roque Aganda na otoku Gomer. Smer so imenovali Vamos a la roca in jo ocenili s VI-/V. Po dvesto metrih plezanja v še nedotaknjeni skali so smer priključili normalnemu pristopu in po njem po 100 metrih prišli na vrh. Vrh je prava skalna igla, saj je celo pri normalnem pristopu potrebno preplezati raztežaj pete do šeste stopnje. Skala, ki je vulkanskega izvora, je na lažjih mestih precej poraščena.

(M. P.)

Osapske tehnike
Andrej Markovič je sam preplezal Žalostno Sovo (A3-A2, verjetno 2. solo ponovitev), Steber spominov (VI+, A0) in Letečo Meri (A0-A1, V+). Andraž Koren in Klemen Premrl sta ponovila Žalostno Sovo in Vražjega Roberta (A2). Boris Lorenčič in Armand Polegek sta v okviru priprav na odpravo v Yosemite opravila 3. ponovitev Slepega joka (A2,V+, 11 ur) in v njej naletela na zelo slabe svedrovce. Četrta ponovitev te tehnične smeri je konec aprila pripadla Andražu Korenu in Klemenu Premrlu (6 ur).
Dolge tehnične smeri v Severni Ameriki nameravata to poletje plezati tudi Urban Golob in Slavko Rožič, ki si je pozdravil hude poškodbe po lanski nesreči. V Ospu sta za trening preplezala Žalostno Sovo. Za konec pa še ena ženska ponovitev. Mateja Pate in Ana Svetlin, ki se tudi pripravljata na ameriško turnejo, sta preplezali Letečo Meri (A1).

(M. P.)

Ablanca
Gamsovo grapo IV-, S5-), vrh nad planino Konjščico, so presmučali Tadej Debevec, Borut Lukič in Matevž Kramer ter Žiga Jensterle in Peter Ramuš. Slednja dva sta na vrhu smučala desno od originala.

(M. P.)

Alojz Fon-Huljo
PD Kobarid in Kobariški muzej sta ob petletnici nesreče »poslednjega Martina Krpana Posočja« izdala lično brošuro z njegovim imenom v naslovu: Alojz Fon-Huljo. Že za čas življenja je bil legenda, najbolj znan in priljubljen mož Posočja. Čeprav je v brošuri le nekaj zgodbic (jih je pa za celo knjigo) pa nekaj spominov in fotografij ga dobro predstavlja. Plezati je začel v krnskem ostenju, z navadno vrvjo in brez prave obutve. Za alpinista se je prav usposobil šele pri vojakih, potem pa kmalu postal tudi reševalec. Bil je najvidnejši predstavnik »drežniških samorastnikov«, ki se ni ustrašil niti tehničnih problemov. Bil je tudi v tujih gorah, od Azije do Južne Amerike. Tovariši se ga spominjajo: kos je bil vsaki nalogi, ki se jo je lotil. Prenekaterikrat je presenetil ne le s svojo močjo temveč še posebej trdoživostjo: avgusta 1974 je npr. preživel nesrečo v gorah Mont Blanca, čeprav je bila njegova telesna temperatura le še 27 stopinj. Sodeloval je na vseh mogočih tekmovanjih, prenekatera je tudi organiziral. Živel je hitro in nevarno. Rodil se je 31. avgusta 1951 v Drežnici, življenjsko pot pa končal 25. marca 1991, ko je odpiral francosko bombardo.

(F. S.)

Andi '96
PD Radovljica je ob 100 letnici mdr. izdalo tudi lično knjižico Andi '96. Na 24 straneh je predstavljena njihova letošnja alpinistična odprava v Mendoško kordiljero. V mesecu dni se je četverica izkazala v skupini Mercedario in še na najvišji gori obeh Amerik Aconcagui. Tisk na kvalitetnem papirju, dobri odtisi fotografij in lična grafična oprema - vse za vzgled tovrstnim edicijam.

(F. S.)

Festival - Zanzara
Franci Jensterle in Sabina Sovinc (oba AO Žiri) sta prvomajske praznike preživela Arcu, znanem plezalnem centru na severu Gardskega jezera. Preplezala sta dobrih 200 m dolgo kombinacijo smeri Festival - Zanzara - Festival (7b) v steni Monte Colodri. Jensterle je smer preplezal prosto in ves čas kot prvi v navezi. Povedal je, da se mu zdi zahtevnejša od Gobe v Ospu, saj je daljša od nje, pa tudi varovanje je bližje hribom kot plezališčem. Večino dni pa sta preživela v plezališčih, kjer sta plezala predvsem na pogled. Na ta način je Jensterle preplezal smeri težke do 7c, Sovinčeva pa do 7a.

(M. P.)

Švercarska grapa
Gorazd Konc in Tomi Pilipovič sta 7. marca najprej preplezala, nato pa je Pilipovič še presmučal grapo v grebenu Visoke Rateške Ponce. Dolga je 200 m in se nahaja na S strani med Visoko Rateško ponco in sedlom, kjer poteka pot iz Planice na italijansko stran. Najverjetneje je že bila preplezana, vendar pa je to prvi smučarski spust po njej. Ocena je S4+, 200 m, smučarsko ime pa Švercarska grapa.

(M. P.)
 

  13.05.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti