Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.09.1987

Delo, Šport: ... Tomo Česen sam plezal v Sveči in Skarabeju

Prvi solo ponovitvi obeh smeri mladega, alpinista zadnjega avgustovskega dne - Lep dosežek v Dolžanovi Soteski
KRANJ - Kmalu bo deset let, odkar je bila v severni steni Travnika preplezana znana Sveča (Knez - Zupan), ena najdaljših smeri v tej steni. Toda glede na to ima zelo malo ponovitev. Najprej sta jo ponovila brata Štremfelj, potem Benkovič in Škarja, nato pa še Rehberger in Romihova, in to je bila hkrati tudi prva prosta ponovitev. Četrto ponovitev in prvo solo je zadnjega avgustovskega dne opravil Tomo Česen, ki je vso smer splezal tudi prosto (2. PP).
Smer je zahtevnejša od Aschenbrennerja, v njej je seveda glede na število ponovitev tudi zelo malo klinov, ocena za prosto ponovitev je VI, en raztežaj sredi stene pa po njegovem mnenju zasluži oceno VI+. Sestopil je po Tschadovem stebru in v Šitah vstopil v Skarabej. Opravil je 2. ponovitev (tudi 2.PP in 1.SP). Prva sta smer v celoti splezala Rehberger in Romihova, čeprav je res da sta leta 1982 smer ponovila tudi že Rihter in Veberič, toda v dveh delih. Najprej spodnji del z izstopom po Zupanovi, zatem pa še zgornji del z vstopom po Zupanovi. Ocena za prosto ponovitev je VI+, toda to še ne pove vsega. Zlasti v spodnjem delu je smer precej zahtevna zaradi ne prav najboljše skale; ni dobrega varovanja.
Prvega septembra pa je v Dolžanovi soteski dosegel še en pomemben dosežek. V drugem poskusu je z rdečo piko preplezal Mozartove kroglice (IX-). Plezalcev, ki bi ob velikih uspehih v visokih gorah, lednih stenah, zimskem plezanju in visokih stenah dosegali podobne rezultate tudi v športnem plezanju, pa zares ni veliko.

F.S.

Polž v Velikem vrhu
Silvo Babič (AO TAM) in Vid Preložnik (Šaleški AO) sta 29. avgusta splezala novo smer v severni steni Velikega vrha. Imenuje se Polž in je posvečena Jožefu Povšnarju, ki se je ponesrečil julija 1985 v Široki peči. Nova smer je visoka 350 metrov, ocena VI-/IV-V, čas plezanja pa 6 ur.


Opravičilo bralcem
V ponedeljkovi številki športne priloge Dela smo morali zaradi nesporazuma med uredništvom in tiskarno o številu strani izpustiti stran z alpinističnimi, jamarskimi in taborniškimi novicami ter telesnokulturno problematiko. Bralcem se opravičujemo.

DELO 9. september 1987

  08.09.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti