Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.08.1987

Delo, Šport: ... Nova smer Kara in Jegliča v severni steni Travnika

Znana alpinista sta ji dala ime Tuhinjska - Novost tudi v triglavski steni - Prva prosta ponovitev Grošljeve v Planji
KRANJ - Čeprav so nekatere naše velike stene v Julijcih ali pa v Kamniških Alpah že precej preprežene z najrazličnejšimi smermi, seveda še vedno ostaja precej možnosti za nove. Prav gotovo pa je prostora bolj ali manj le za zares ekstremne vzpone. Prestaviti dosežke športnega prostega plezanja iz plezalnih vrtcev, ob primerni izkušenosti seveda, v velike dolge stene, to je ena izmed oblik prihodnosti alpinizma.
Janez Jeglič in Silvo Karo (sodelavec San Marca, Ferromota in Papi Športa) sta 16. avgusta vstopila v severno steno Travnika, in sicer še bolj levo od Črnega bisera, v vpadnici črnih in krušljivih streh. Prvi trije raztežaji so precej krušljivi, značilno pa je zelo težko tehnično plezanje (A3). Naslednjih šest raztežajev sta preplezala ravno do noči in bivakirala v votlini, od katere se proti desni loči drugi del Zajede Travnika. Težave v tem delu so v enem raztežaju VII-, v dveh VI+, eden ima oceno VI, A2.
Prvi dan sta plezala 12 ur. Naslednji dan pa sta potem po petih urah dosegla rob stene. Dva raztežaja sta še precej težka (VI+ in VI), proti vrhu pa je potem vse lažje. Smer je visoka 800 metrov, ocena VII-, A3, plezala sta 17 ur in v steni pustila 4 kline. Gre za enega izmed najtežjih vzponov v Julijskih Alpah. Skala je različne kvalitete. Od čisto krušljive do dobre. Od 6 do 9 raztežaja je malo težav z orientacijo, za ponavljalce pa priporočata predvsem jeseničane, profilne kline in tudi friendi pridejo prav. Nova smer se imenuje Tuhinjska.
Sedaj so tudi Jegliču priskočili na pomoč. Njegovo podjetje PAP Ljubljana, TOZD Proizvodnja mu je s prostim časom in finančno podporo omogočilo kar najboljše priprave za letošnji Cerro Torre.
20. avgusta pa sta oba odšla v triglavsko steno. Po Prusik - Szalayevi smeri sta splezala po Barieri in tam začelo novo smer desno od smeri Johan - Silvo, ki je prav tako njuna. Pričakovala sta precej tehničnega plezanja, vendar sta bila presenečena, da je razen na enem mestu šlo v glavnem brez pomoči klinov, razen za varovanje seveda. 200 metrov visoka smer, ki sta jo posvetila Jakobu Aljažu, ima težave VI+,VI, A1, zanjo pa sta potrebovala 5 ur. Skala je malce krušljiva, uporabni pa so jeseničani, debeli profilni klini in friendi.
Poglejmo zdaj še v severno steno Planje. Tam sta 17. avgusta Aleš Bjelčevič in Bojan Počkar opravila ponovitev Spominske smeri Metoda Grošlja, ki ima oceno V+, A2, visoka je 500 metrov in je po besedah ponavljalcev težja od drugih klasičnih kot so npr. JLA, Helba, Varianta v Travniku ali pa Cozzolino v Mangrtu. Še pomembneje je, da je smer Počkar plezal prosto in to je 1. PP. Ocenil jo je VII/VII-. En raztežaj je ocenil VI+, enega VII, oceno VII pa ima potem še eno mesto. Tako predlaga kompleksno oceno VII-. Najtežja mesta so dolga skoraj po ves raztežaj, skala tudi ni ravno najboljša, klini so že stari, pa še ni jih ravno na pretek. Prosto ponovitev je opravil z rdečim krogom. Za konec še nekaj pomembnejših solo vzponov. Beno Ravnik je 14. avgusta opravil drugo solo ponovitev Kočevarjeve smeri v Stenarju, dva dni za tem pa je opravil še solo prosto ponovitev (dve uri in pol) Aschenbrennerjeve smeri v Travniku.
Filip Bence je plezal v Triglavu. Soliral je Helbo v povezavi s Čopovim stebrom, sestopil pa po Skalaški. Dva dni za tem (16. avgusta) je plezal v navezi z Željkom Perkom še Steber Šit.

TOMO ČESEN

Spet stenski koledar Gore sveta 88
Tradicionalna izdaja PZS in Komisije za odprave v tuja gorstva.
Planinska zveza Slovenije in Komisija za odprave v tuja gorstva sta tudi letošnje leto pripravili že tradicionalni stenski koledar na temo Gore sveta, v katerem so predstavljena najpomembnejša svetovna gorstva, kjer so zadnja leta naši alpinisti dosegli vrhunske uspehe.
Format 38x40, predlist, 12 koledarskih listov z 32 barvnimi posnetki, podložni karton ter spremno besedilo v slovenščini, srbohrvaščini in angleščini, to so poglavitne značilnosti novega koledarja. Maloprodajna cena za en izvod je 2600 dinarjev. Pri količini od 20 do 200 izvodov je popust 10%, od 200 do 1000 izvodov 15%, nad 1000 izvodov pa 20%. Cena je zajamčena za naročila do 30. septembra, zadnji rok naročil pa je 30. november.
PZS že dolgo oskrbuje tržišče s planinskimi koledarji, obenem pa tako s kupci podpira naše vrhunske alpinistične podvige. Vse informacije v zvezi z naročilom dobite na Planinski zvezi Slovenije, tel. (061)312-550 ali 315-493 Franjo Zupančič.

T.Č.

Miha Kuhar in Marko Lukič s smermi IX-
Nova podviga že uveljavljenih alpinistov, a tudi drugi gredo čedalje višje
Miha Kuhar (AO Kranj) je po svojih dveh prvih smereh IX stopnje, v Dolžanovi soteski je splezal Mozartove kroglice in Živčka, zdaj dodal v isti steni še dve težki smeri. Najprej je 10. avgusta preplezal Tri srca (RP, IX-), čez pet dni pa mu je na enak način uspelo tudi v Solei (IX-). Tako je eden izmed petih plezalcev, ki jim je uspela katera od smeri IX stopnje v Dolžanovi soteski, kjer so, kot pravijo, ocene zelo ostro podane in morda najbolj usklajene z evropskimi in svetovnimi središči športnega plezanja. Največ zaslug za to ima seveda Srečo Rehberger, ki je te smeri v Dolžanovi tudi prvi splezal, za njim je Jamnikar s petimi (od osmih), Kuhar s štirimi, Guček s tremi in Jensterle z dvema smerema.

HITER VZPON DO IX. STOPNJE - Miha Kuhar.

Marko Lukič pa je dve smeri, ocenjeni z IX -, splezal v Črnem kalu. Ponovil (to sta bila šele druga vzpona) je Pingvina in Špargo z jajci. Obe smeri je splezal z rdečo piko. V Kugelsteinu (Avstrija) pa je ponovil Ostwand z oceno VIII, RP.
Tudi drugi gredo čedalje višje. Andrej Jaklič in Darjan Šuc (oba AO Kranj) sta v Dolžanovi ponovila Čez lusko (VIII-), Unijo (VIII) in Smer krokarjev (VIII), v Vežici pa prvi raztežaj Pasje (VIII), vse z rdečo piko.
V Vipavskem vrtcu je Jože Krapež (AO Idrija) ponovil Papagajo (NP, VII, VII+) in Vipavski steber (RK, VIII-). V idrijskem vrtcu (5 km v smeri Idrijske Bele) pa sta z Zlatkom Gantarjem ponovila Peršing (VIII -, 50 m).

TOMO ČESEN

Spodaj Grapa, zgoraj Barbara
Marjan Bohnec in Benjamin Ravnik sta 18. avgusta v Škrlatici začela po Grapi, zgoraj pa potem izplezala po Barbkini smeri. Ravnik je plezal prosto (v Barbari en raztežaj VI+, dva V+, drugo lažje). Pred kratkim sta Tomazin in Ravnik začela po Barbari in nadaljevala po Grapi.

Rdečelaska v Raduhi
Andrej Gradišnik in Miha Mihev (oba AO Ravne) sta splezala novo smer v Veliki Raduhi. Rdečelaska je visoka 350 metrov, težave pa so V+/ IV. Tri dni kasneje (19. t. m.) je Gradišnik z Nives Boršič (AO Velebit) v severni steni Špika ponovil Direktno smer.

Tadej Slabe 8a v Buouxu
Tehnični svetovalec trgovine Avventure iz Trsta, sicer pa član AO Matica Tadej Slabe je prvih deset dni tega meseca posvetil plezanju v enem od najbolj znanih plezalnih središč Evrope, francoskemu Buouxu. Prav v teh stenah je bila prvič splezana smer z oceno 8b, znana Chouca, ki danes nosi oceno 8a/b. Chouca je bila ena izmed Slabetovih ciljev. Smer je že »naštudiral«, moral bi še vsa najtežja mesta povezati med seboj. To se mu je nekajkrat ponesrečilo in obrabljeni prsti so potrebovali počitek, za kar pa je zmanjkalo časa.
Toda Slabe je bil uspešen že pred tem poskusom v Chouci. Uspelo mu je preplezati smer Elixir de Violence, ki ima oceno 8a po francoski lestvici. Slabe pravi, da je skala v Buouxu odlična in da plezanje po majhnih luknjicah (značilnost vse najtežje evropske športne plezarije) zahteva tudi svojevrstno tehniko. Npr. v Chouci uporabljaš večinoma le po dva prsta in smer je zelo previsna. Tudi v smeri Elixir de Violence je tako in moč enega prsta pride zelo prav.

T.Č.

V Matterhornu že dolgo ne tako slabe razmere
Zermatski vodniki pravijo, da tako slabih vremenskih razmer ne pomnijo od leta 1943. To sta lahko dodobra občutila tudi Janez Benkovič (AO Kamnik) in Davor Butkovič (AO Zagreb Matica), ki sta v severno steno vstopila 13. avgusta. V spodnjem snežišču sta začela preveč levo, zato je bilo zgoraj potrebno plezati dolge prečnice prek plošč, ki so bile prekrite s tankim ledom, ali pa celo le s snegom. Plezanje je bilo večkrat nevarno, saj si nista mogla urediti dobrega varovanja. Bivakirala sta približno v višini Rame in naslednjega dne srečno izplezala na vrh, razmere pa so vse do vršnih snežišč ostale nespremenjene. Morda dovolj pove že podatek, da je helikopter odpeljal iz stene špansko navezo. Benkovič in Butkovič sta klasično smer bratov Schmidt plezala 23 ur.

Vreme je zadoščalo le za Civetto
Bogdan Biščak in Edo Kozorog sta se prejšnji teden vrnila iz Dolomitov, kjer sta imela namen obiskati dve največji steni, Marmolado in Civetto. Potem ko sta v Marmoladi že vstopila v steno, ju je iz nje pregnalo slabo vreme. V severni steni Civette pa sta imela več sreče. Preplezala sla zelo znano smer Philip - Flamm.

Oceno Scabiose Trente sta znižala
V nedeljo 16. avgusta sta Janko Humar (Soški AOP) in Andrej Pikon (AO Bohinj) splezala novo smer - James Bond 007 - v vzhodni steni Koštrunovca nad Velim poljem. Smer poteka po navpičnem, nezgrešljivem sistemu zajed v stebru, desno od Rumenega kamina. Visoka je 150 metrov, ocenila sta jo VI/VI-. Plezala sta 6 ur.
Naslednji dan sta opravila prvo ponovitev Scabiose Trente v Zobu Kanjavca (opis smeri je bil v zadnjih AR). Namesto prejšnje ocene VIII-, predlagata VII+ in v prečnici s svedrovci A0. Na stojiščih sta pustila še nekaj klinov, tako da je smer sedaj skoraj povsem opremljena.
Prav tako v Zobu sta Pikon in Boštjan Repinc (prav tako AO Bohinj) opravila 2, PP Silvine smeri (VI-, V+). Plezala pa sta tudi Ivekovo varianto na smer Budkovič - Mihelič (1.P in l.PP, ocena VI+ eno mesto).
Ker je vodniček bohinjske stene iz leta 1981 že prerasel čas, Janko Humar prosi vse, ki so po tem letu splezali v teh stenah kaj novega, da mu pošljejo opise, skice in morebitne fotografije z vrisanimi smermi na naslov: J. H. Ul. Jeseniško-bohinjskega odreda 3, 64264 Bohinjska Bistrica.

Obisk Samarskih in Belih sten
Konec julija sta se tja odpravila Vili Guček in Metka Lukančič (oba AO Trbovlje). Oba sta bila nad možnostmi za športno plezanje razočarana, saj so stene preveč razjedene. Guček je v Samarskih stenah preplezal Vikinga (VII), Svjetski smer (VII+) in naredil še eno novo (Fičo, VII, pet svedrovcev).

Velik preduh v Tretji glavi Poljskih devic
V ponedeljek 17. avgusta, sta Vid Preložnik (Šaleški AO) in Urban Golob (AO Matica) preplezala prvenstveno smer v tretji glavi Poljskih devic nad Robanovim kotom. Smer sta imenovala Šivanka, saj poteka skozi ogromen preduh (visok je približno 18 metrov, širok pa okoli 5) v desnem delu stene. Smer je sicer dolga le 110 metrov, tudi ni težka, saj je ocenjena V+/III-IV, je pa zaradi preduha najbrž svojevrstno doživetje. Skala je v začetku precej krušljiva, v zgornjem delu pa odlična. Plezala sta dve uri.

Tekmovanje Rock Masters v Arcu
Na tekmovanju v Italiji se bo pomerilo 30 najboljših iz Evrope
KRANJ - Od 19. do 20. septembra bo v italijanskem Arcu tekmovanje v športnem plezanju. Preizkušnja Šport Roccia Arco Rock Masters je rezervirana za 30 najboljših plezalcev (moških in žensk). Na osnovi rezultatov nekaterih mednarodnih tekmovanj (Vauxen - Velin 86 in 87, Sport Roccia 86 in Troubat 86) bodo organizatorji povabili prvih 15 moških in 5 žensk. Preostala deseterica konkurentov pa bo izbrana na osnovi njihovih dosežkov izven tekmovanj. Na tekmovanju, na katerem bosta dve preizkušnji najvišje ravni, bo torej prisotna smetana športnega plezanja.
Prva smer, ki jo bo potrebno preplezati na pogled, bo ocenjena s 7c (po UIAA IX), druga pa s težavami, ocenjenimi kar z 8b (po UIAA torej X). Za ženske bo ta druga smer s težavami 8a (IX+/ X-). Toda to drugo smer bodo tekmovalci in tekmovalke lahko poizkušali že nekaj dni pred pričetkom tekmovanja. Zmagovalec bo izbran na osnovi preplezanih metrov in obeh preizkušenj.
Italijani so seveda poskrbeli tudi za vse drugo. Področje, kjer se bo vse skupaj odvijalo, je videti skoraj idealno. Stena se nahaja 50 metrov nad ogromnim trgom, kjer bodo postavljene tribune za gledalce. Le ti bodo lahko spremljali rezultate neposredno na semaforjih. Z eno fiksno kamero bodo lahko natančno izmerili doseženo višino. Pred uradno preizkušnjo bodo tekmovalci imeli na voljo le en poskus.
Posebej bodo ocenjevali tudi slog, ki ga bodo ocenjevali le med drugo preizkušnjo. Plezalce bo ocenjevala posebna komisija, v kateri bodo novinarji, specializirani za to področje, baletniki, orodni telovadci in plezalci.
Tehnični direktor Angelo Senci in direktor tekmovanja Marco Preti (tudi sam dober plezalec) sta kot kaže poskrbela, da bo širše področje Arcca še pridobilo na popularizaciji tega športa, ki ima že zdaj poleg jadranja na deski glavno besedo v tem delu severne Italije.

TOMO ČESEN

Proslavili so 75-letnico postaje GRS
V Kranjski Gori med številnimi gosti tudi član predsedstva SFRJ S. Dolanc
KRANJSKA GORA - V tem turističnem središču so v soboto proslavili 75-letnico postaje gorske reševalne službe. Zjutraj so člani postaje najprej izvedli vajo reševanja na Vršiču. Zatem so se zbrali na proslavi, na kateri so podelili več priznanj, odprli pa so tudi razstavo o zgodovini postaje. Med številnimi gosti je bil tudi član predsedstva SFRJ Stane Dolanc. Na proslavi je načelnik postaje Marjan Lavtižar orisal zgodovino dejavnosti v 75 letih, še posebej pa je poudaril številne akcije v obdobju po osvoboditvi. V zadnjih 40 letih so gorski reševalci iz Kranjske Gore opravili več kot 200 težjih in lažjih reševalnih akcij in blizu 100 poizvedovalnih akcij. Vsa leta pomagajo pri največjih smučarskih prireditvah v Kranjski Gori ter pri reševanju ponesrečenih smučarjev. Za svojo telesno in strokovno usposobljenost skrbijo na letnih in zimskih tečajih. S podelitvijo plaket številnim organizacijam so izrazili zahvalo za uspešno sodelovanje, med drugim s postajama milice v Kranjski Gori in na Jesenicah, enoto Letalske milice na Brniku, SO Jesenice ter nekaterimi delovnimi organizacijami.

JANKO RABIČ

Ženske bodo kosile
ZABUKOVICA - PD Zabukovica vabi, da se udeležite košnje za ženske, ki bo v nedeljo 30. t. m., ob 14. uri. Vabijo petčlanske ekipe (tri ženske, dva moška), ki bodo kosile (ženska), trosile in grabile. Namen organizatorjev je, da bi pokazali kmečko delo in kmečko življenje. Tekmovanje si je že pred leti zamislil Ivan Pinter in ga nekaj let tudi vodil, nad prireditvijo pa je bedel tudi Ivan Kuder. Oba in vsi drugi si še danes prizadevajo za uspeh prireditve.

Še je čas za Pelister
PD Železničar iz Ljubljane organizira od 4. do 11. septembra izlet na Pelister, za katerega imajo še nekaj prostih mest. Planince, ki jih ta izlet zanima, vabijo, da se prijavijo v pisarni PD vsak torek in četrtek med 16. in 18. uro v I. nadstropju poslopja na Trgu OF 3.

Triatlon jeklenih v Bohinju
BOHINJ - JEZERO - Turistično društvo Bohinj - jezero in Nedeljski vabita na tretji triatlon jeklenih Bohinj 87 v soboto 29. t. m., s startom ob 8. uri na kopališču. Panoge bodo: čolnarjenje 6 km (do Naklove glave in nazaj na kopališče), kolesarjenje 30 km (do Rudnega polja) in tek 12 km (od Rudnega polja do Kredarice). Kategorije bodo tri: ženske, veterani nad 40 let in člani do 40 let. Tekmovalci morajo imeti lasten čoln, kolo in nahrbtnik (2 kg). Slovesna razglasitev rezultatov bo v hotelu Kompas v Bohinju (ob 19. uri). Druge informacije TD Bohinj - jezero, telefon (064) 76-370 (od 7. do 18. ure).

Ugodna ponudba v Slovenijašportu
Ob razmeroma raznovrstni ponudbi v maloprodaji in iz konsignacije ima Slovenijašport ta mesec po zelo ugodnih cenah manjšo količino izdelkov avstrijskega podjetja Edelweiss, na katere je vredno opozoriti. Spalna vreča penerland (zunaj najlon, znotraj bombaž, 700 g puha, celotna teža 1,9 kg) stane 1109 Asch in 33.000 dinarjev dinarskih dajatev. Lahek alpinistični in planinski nahrbtnik Hillary s prostornino 30 l velja 320 Asch in 11.000 dinarjev. Potem je na voljo plezalni pas (spodnji del) Tanga - 200 Asch in 7000 din. Po enaki ceni je na voljo samo spodnji del pasu Superlight. Tu so še plezalne vrvi. Za različne modele (stratus superlight in extrem) je cena enaka: za 11 mm/50 m je treba odšteti 950 Asch in 30.000 din, za 9 mm/ 45 pa 675 Asch in 22.000 din. Omenjene cene bodo veljale do razprodaje naročene opreme.


 

  24.08.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti