Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.06.1993

Delo, Šport: ... Dva odlična smukaška spusta v Chamonixu

Simon Čopi (Soški AO) in Marko Čar (AO Žiri) sta presmučala ozebnika Couturier v Auguille Verte in Gervasutti v Mont Blancu
V ponedeljek, zadnjega maja, sta Marko Čar (AO Žiri) in Simon Čopi (Soški AO) odšla v Chamonix, da se še zadnjič to »zimo« preskusita: prvi na snežni deski, drugi pa s smučmi!
Do petka sta v koči na Argentierskem ledeniku čakala na primerno vreme (zapadlo je 20-30 cm novega snega), potem pa se po poti povzepala na Aiguille Verte (4122 m, šest ur za 1400 m višinske razlike). Presmučala sta znani Coutourierov ozebnik.
Prvih 150 m je naklona »le« 45°C, drugo — do robne poči je vsega kar 1000 m - pa 50-53° (nekje v sredini je blizu 300 m celo konstantnih 55°). Zgoraj je bil pršič na trdi podlagi, spodaj pa južen sneg. Že naslednjo noč sta se povzpela na Courtes in presmučala 800 m visoke SV vesine, ki imajo naklonino 50°. Potem pa sta se odpeljala proti Zermattu. Toda ni bilo mogoče dobiti podatkov o snežnih razmerah v gorah, pa tudi vremenska napoved ni bila najboljša in - vrnila sta se v Chamonix. V torek (8. junija) sta se spustila z Aig. du Midi in po treh urah in pol dosegla vrh Mt. Blanc du Tacula. V Gervasuttijevem ozebniku pa je bil sneg zmrznjen, zato sta morala čakati do 8. ure. Potem sta bila v desetih minutah 700 m nižje; 50-53° naklonine.
Povedala sta, da je bilo v stenah nad Chamom kar živahno, plezali so tudi težke ledne smeri (ugodne razmere!). Vreme je bilo dokaj konstantno s popoldanskimi nevihtami, se pa sneg in led hudo talita tudi na severnih straneh.

(F. S.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Odprava AO Ljubljana-matica v Ande
V četrtek, 24. junija odhaja ob stoletnici delovanja društva v perujsko Cordillero Blanco odprava AO Ljubljana-matica. V šestčlanski odpravi so: vodja Pavle Kozjek, Gregor Kresal, Boštjan Ložar, Borut Naglič, Tomo Sbrizaj in Sebastijan Semrajc.
V Andih se bo odprava razdelila v več navez, ki bodo plezale v alpskem stilu. Prvi cilj odprave je še nepreplezana vzhodna stena Chacraraja (6112 m), enega najtežjih vrhov v Andih.
V načrtu je tudi nova smer v severni steni Huascarana. Čeprav štejejo gore v tej skupini za alpinistično dobro obdelano področje, je še dovolj možnosti za predvsem težje vzpone. Alpinistom bo v veliko pomoč doslej verjetno najpopolnejša literatura o vzponih v Cordilleri Blanci, ki jo je odpravi prijazno posredoval angleški alpinist David Sharman, ki bo v kratkem izdal tudi obsežnejši vodnik po tem področju.
Razen vodje so v odpravi mladi, obetavni alpinisti zaenkrat še brez odpravarskih izkušenj. Pred odpravo so člani v predvsem naših gorah opravili nekaj težkih vzponov; zimski so tile: Boštjan Ložar in Borut Naglič sta v Zadnji Ponci preplezala Osrednjo grapo (ED, V+, AO, 90°/III, 50-85,° 900 m), Gregor Kresal in Sebastijan Semrajc sta v Rzeniku preplezala novo smer Hudičeva limona (ED, VI+,. A3-A4, V-VI, A2-A3,, 380 m), Pavle Kozjek in Gregor Kresal sta, tudi v Rzeniku, preplezala prvenstveni Veseli tobogan (VI), Borut Naglič in Matej Rupret sta verjetno prva pozimi ponovila Parižanko v Debeli peči.
V tednih pred odhodom sta Kozjek, in Semrajc v Triglavu zlezla Peternelovo, Ložar in Naglič Helbo, ponovili pa so še Lahovo, Akademsko, Centralni steber Rzenika ipd.
Odpravo je omogočilo PD Ljubljana-matica, z denarnimi in materialnimi prispevki pa so doslej sodelovali: Enota za šport pri MS IRKŠ, Energoplan, Okus Radlje, Jaka Kavčič d. o,, o., Krka, Pletenina.

(A. B.)

Prosto ponovila Mamula go home
15. junija sta Štefan Mlinarič in Bojan Počkar preplezala smer Mamula go home v Ospu. To je bila prva prosta ponovitev: Počkar jo je splezal na pogled. Mlinarič pa z rdečo piko. Prvotna ocena smeri je V, A1-2, tehnična mesta pa imajo sedaj oceno VI, VII — in VIII. V smeri je tale oprema: trije svedrovci, en zatič in štirje klini. Smer torej še zdaleč ni dovolj opremljena za prosto ponavljanje, ponavljalca sta jo morala sproti opremljati. Sicer pa Bojan Počkar pravi, da smer ni preveč težka.

(AB)

Republiški ledeniški tečaj uspel
Po opravljenih praktičnih vajah iz hoje in gibanja po ledeniku in plezanja v ledu so alpinistični inštruktorji Bine Mlač, Bojan Pograjc, Miha Vreča in Franci Škof-Rožman ponovili v severni steni Cime Presanelle (3564 m) smer Maculotti-Faustinelli (IV +, 50-60°, 550 m). Že 23. maja pa sta Bojan Pograjc in Marko Štremfelj ponovila Direktno smer v Marmoladi di Penii (3344 m) z oceno 45-55°, 500 m.

(AB)

O dr. Kugyju
V Podkloštru (Arnoldstein) je bila pred dnevi slovesna predstavitev knjige Hannsa Heindia IM BANNE DER JULIER; s podnaslovom in vsem drugim, bi jo lahko predstavili: »V objemu Julijskih Alp - zgodovina dr. Julija Kugyja in zgodbe o njem«. Bil je seveda nagovor, prikaz diasov »Po Kugyjevih sledeh,« z branjem odlomkov iz Kugyjevih knjig in ob izdatnem predvajanju glasbe (še zlasti slovenskih domačih, takrat se je tudi edino uradno slišala naša beseda. Čeprav so med drugim pozdravili tudi zastopstvo PZS)! Skratka-prisrčna prireditev ljubiteljev Kugyja, Julijcev in gora nasploh.
Knjiga s »klasičnim« Jalovcem na ovitku ob bolj ali manj večini dobro znanih zgodovinskih slikah preseneča z množico manj znanih, pa tudi s predstavitvami nekaterih ljudi iz »Kugyjevih časov«, ki bodo večini verjetno povsem tuja (niso pa nepomembna!). Ne manjka tudi faksimilov, predvsem iz časopisov. Knjiga se prijetno bere in čeravno ne izraza nobene skrbi za Slovence (bil pa je Kugy slovenskega rodu), jo je potrebno priporočiti. Ni pa brez napak! Predvsem so te pri virih (avtorstvu) ilustracij in pisanju naših imen.

(F. S.)

V Kamniških in Julijcih
Dne 30. maja sta Klemen Cepič in Tomaž Petač (AK Vertikala) prosto ponovila Skrivnost človeškega uma v Vežici. Smer sta ocenila s VI+ , pravita pa, da je nekoliko krušljiva in da je v njej malo klinov. V petem raztežaju sta plezala varianto, tako da sta rumeni previs obšla desno. En teden prej, 22. maja, sta v Rušici Matjaž Jamnik in Klemen Cepič plezala Ago in Mimo strehe (VI+), naslednji dan pa so Miha Kajzelj in Matjaž Jamnik ter Klemen Cepič in Mare Vrevc ponovili Vzdih (ok. VII).
Miha Oven (Akademski AO) je v Martinj turnu v pol ure opravil prvo solo ponovitev Bose noge (VII-).
Člani AO PD Trbovlje Bojan Pajk, Mateja Praunseiss, Bogdan Pfeifer in Sandra Krajšič so v Kalški gori ponovili Belačev steber in Nylon kratko, Sebastijan Jančič in Aljoša Naprudnik Zahodno grapo, Jančič, Matjaž Čuk (AO Kranj) in Bojan Turšič Kramarjevo v Storžiču. Nekaj članov društva pa je trenutno v perujskih Andih.
Članici AO Kranj Janja Merlak in Alenak Jerala sta 11. junija v Storžiču ponovili Direktno (VI-, A0, 110 m), Alenka Jerala in Tone Štern pa sta Grintovcu Zgrešeno (V).

A. B.

Novo plezališče v lepi dolini Radovne
Benjamin Ravnik je od marca letos pa do danes v dveh stenah sam opremil in preplezal 20 smeri

Benjamin Ravnik je v dolini Radovne plezalcem odkril dve novi steni. Prva je južna in se nahaja na pobočju Mežaklje. Dostopna je po cesti Gorje—Krma; pred reko Radovno je treba pri požgani hiši zaviti desno v pobočje in po desetih minutah se pride k steni. V njej sta sedaj dve smeri.
Prva je Discovery, sedaj ena izmed najtežjih v dolini, z oceno IX. Smer gre po poči čez markanten petmetrski strop, dolga pa je dvajset metrov. Prvi jo je z Ravnikovim dovoljenjem preplezal Janez Cerar, dva dni za njim pa še Benjamin Ravnik sam. Levo od nje gre še smer po poči z oceno VII, dolga pa je petnajst metrov. Na drugi strani doline, na severnem pobočju Pokljuke, pa je Ravnik sam opremil kar dvanajst smeri, preplezal pa jih je deset, dveh pa še ne. K njim se pride po isti cesti iz Gorij; kmalu za reko Radovno se zavije pred travnikom levo in pride do stene v desetih minutah. V njej so od leve proti desni tele smeri: Pod streho (VII, 15 m), Bermudski trikotnik (IX-, 15 m), Avrikelj (VII-, 15 m), Down Town (IX, 20 m), Dvojna zajeda (VIII, 20 m), Rdeče črno (VII, 20 m), brez imena (VIII-, 15 m), brez imena (VII, 15), Radovna (VIII+, 15 m), Pokljuka (VII-, 15 m). Te smeri gledajo torej na sever in so primerne za plezanje poleti. Vse je prvi preplezal Ravnik, začel pa je marca letos. Skala je odlična, v vseh smereh pa je na vrhu vponka za spust.
V Rušici sta s Petrom Ramušem ponovila smer Mimo strehe in Lala salama (VII-, 200 m, 6 R, 4 ure). Slednja gre spodaj med Vzdihom in Mimo strehe, zgoraj pa med Direktno in Mimo strehe. V vežici pa sta prosto ponovila Skrivnost človeškega uma. Peti raztezaj sta plezala naravnost čez krušljivo zaporo s slabim varovanjem in ga ocenila VII+. Ravnik je plezal na pogled.

ALEŠ BJELČEVIČ

Osvojitev K2 plačana s smrtjo Boštjana Kekca
Škofjeloški alpinist na gori zbolel za višinsko boleznijo - Umik ni prinesel rešitve

LJUBLJANA, 17. junija - Člani slovenske alpinistične odprave K2 1993, v kateri so bili Stipe Božič, Viki Grošelj in Zvonko Požgaj ter Mehičan Carlos Carsolio, so v nedeljo, 13. junija, ob 16. uri dosegli vrh K2, vendar pa je uspeh zahteval življenje 34-letnega škofjeloškega alpinista Boštjana Kekca, ki je umrl za posledicami višinske bolezni. To so danes po satelitski zvezi sporočili člani odprave.
Odločilni naskok na K2 se je začel 9. junija, ko se je po daljšem obdobju slabega vremena zvedrilo. V soboto so postavili tabor 4 na 7850 m, v nedeljo, ki se je začela z zelo lepim vremenom, pa so krenili proti vrhu in ga dosegli po smeri Abruzzi brez dodatnega kisika. Sedej in Kekec sta v taboru 4 čakala na naslednji naskok.
Ob sestopu pa se je vreme nenadoma poslabšalo, tako da je ekipa, ki je osvojila vrh, sestopala v zelo dramatičnih razmerah. Slabo vreme se je slabšalo od ure v uro, ob tem pa je Kekec zbolel za višinsko boleznijo, njegovo stanje pa se je hitro slabšalo.
Zaradi nemogočih vremenskih razmer je bil umik nemogoč, kljub temu so Kekca v torek odnesli proti taboru 3, vendar je Škofjeločan med transportom izdihnil. Ostal je shranjen na gori, drugi člani odprave pa so na varnem.
Boštjan Kekec je bil član Plezalnega kluba Škofja Loka, po poklicu vojaški inštruktor. Plezal je od leta 1976 in v tem času opravil 900 plezalnih vzponov. Najpomembnejši med njimi so vzponi v Cordilleri Blanci in v severozahodni steni Shivlinga v Himalaji.
Vodja odprave Tomaž Jamnik je ob koncu tega tragičnega sporočila vnovič zatrdil, da so vsi drugi člani odprave na varnem, o vseh dogajanjih pa so obvestili tudi pakistanko ministrstvo. Odprava je poslala tudi izraze sožalja vsem svojcem Bostjana Kekca, posebno soprogi Zdenki, sožalje pa je izrekla tudi Planinska zveza Slovenije.

Nagrada Kresnik 93 v roke Milošu Mikelnu
LJUBLJANA, 20. junija - Najboljši med dvajseterico slovenskih romanov, kar smo jih izdali v letu 1992, in s tem dobitnik nagrade Kresnik 93, je »Veliki voz« Miloša Mikelna. To je sinoči na Jurčičevi domačiji na Muljavi pred nekaj sto , ljudmi v siju bakel in ogromnega kresa, ki je švigal pod nebo, ceremonialno razglasil predsednik sedemčlanske žirije, akademik dr. Franc Zadravec, potem ko je bila po pravilih Sklada Kresnik žirija več kot uro dolgo zaprta na zadnji seji v Jurčičevi rojstni sobi.
Prireditev, ki čakajočim krajšajo ure do razglasitve zmagovalca, se je udeležil tudi predsednik Milan Kučan s soprogo, Polde Bibič pa je v sicer uradni vlogi podpredsednika državnega sveta zmagovalcu namesto pustega ceremonialnega govora namenil nekaj toplih in šaljivih stavkov bolj kot umetnik in prijatelj. Manjkal je predsednik Društva pisateljev Dane Zajc, ni pa manjkal Ivo Svetina. Pač pa so športno prišli vsi nominirançi oziroma finalisti Kresnika 93 - in vse do devete večerne ure Mikelnovi neposredni konkurenti - Nedeljka Pirjevec, Ivo Zorman, Peter Malik in Igor Škamperle.

Izlet PD Grosuplje
GROSUPLJE - PD Grosuplje vabi planince na izlet, ki bo v petek, 25. t. m. izlet, združen z raznimi kulturnimi in drugimi prireditvami v organizaciji občinske turistične zveze in' KS Grosuplje, bo po trasi Grosupeljske planinske peč poti in Evropske peš poti (E-6): Grosuplje - Spodnja Slivnica - Cerovo — Tabor — Taborska jama. Prevoz bo z muzejskim vlakom; odhod z železniške postaje v Ljubljani bo ob 8.20, vrnitev ob 18.25. Prijave pri Slovenijaturistu, kjer so na voljo podrobnejše informacije o kulturnem programu in drugih akcijah (jahanje na Cerovem, ogled Taborske jame, praznik češenj na Cerovem itd.). Cena izleta v prevozom, kosilom itd. je 1.000 tolarjev.

  21.06.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti