Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.02.1993

Delo, Šport: ... Še ena prvenstvena smer, plezanja za 17 ur

Tomaž Humar (AO Kamnik) in Tomaž Petač (AK Vertikala) konec januarja čez direktno varianto Centralnega stebra z imenom Tarantela
Tomaž Humar (AO Kamnik) in Tomaž Petač (AK Vertikala) sta 23. in 24. januarja v severni steni Rzenika splezala novo smer oziroma direktno varianto Centralnega stebra z imenom Tarantela. Ocenila sta jo VI+, A2/V—VI, težave pa razen v raztežaju pod gredino z macesnom nikjer ne padejo pod peto stopnjo. Plezala sta s šestdesetmetrsko vrvjo.
Smer gre spodaj med Centralnim stebrom in Peklensko Cedevito, po prvi tretjini pa med Centralnim steblom in Veliko zajedo (Rjavim pasom). Vstopi torej desno od Centralne, gre do strehastega previsa in desno čez navpične trave do stika s Stebrom in takoj desno v izrazito rdečo krušljivo zajedo (VI), iz nje pa preči levo čez ploščo v vodoravno poč, kjer je varovanje zelo slabo, skala krušljiva, plezanje pa najtežje (VI+, A1) - to je ključno mesto v smeri! Pri luskastem kaminu preči Centralno in gre naravnost čez previse (A2, 3k). Nad njimi sta ponoči splezala še en raztežaj do police in bivakirala. Naslednji dan sta poskušala naravnost proti Sfingi, pa je bilo zaradi megle in mraza, ko sta videla le dobrih pet metrov pred seboj in je zmrzovala vrv, plezanje preveč kočljivo in bi bilo v takih razmerah verjetno treba zavrtati kakšen svedrovec. Zato sta se v zadnji tretjini umaknila v Centralni steber.
Smer je v celoti zahtevnejša n. pr. od Peklenske pomaranče ali Rjavega pasu, plezanje pa je v glavnem prosto in podobno kot v Rjavem pasu. Skala je zelo krušljiva in varovanje ni najboljše. Plezala sta sedemnajst ur.

ALEŠ BJELČEVIČ

Ob tridesetletnici KOTG
V torek, 23. februarja, bo v prostorih SMELT najprej (ob 11. uri) tiskovna konferenca ob tridesetletnici delovanja Komisije za odprave v tuja gorstva pri PZS, potem pa podpis dogovora o sponzoriranju odprave KS '93, ki ga prevzema SMELT. Še prej, že v ponedeljek, pa bo v avli upravne zgradbe SMELT odprta prigodna razstava, ki bo trajala do konca tedna.
Popoldan, ob 18. uri, pa bo v dvorani SMELT še osrednja proslava tridesetletnice združena s podelitvijo priznanj najuspešnejšim v minulem letu. Vstop bo prost, o programu pa bomo podrobneje še poročali.

F. S.

Novi in stari slapovi v primorskih gorah
Jože Makuc in Darko Obid (AO Idrija) sta med 5. in 9. januarjem splezala dva nova slapa

Najprej je 5. januarja Jože Makuc preplezal slap Za Kunceljnom (III+ , 85750-65°, 100 m, pol ure). Do njega se pride po cesti Tolmin-Idrija in se pri vasi Stopnik zavije čez most levo do prvega pritoka, kjer je slap. Sestop je po levi strani slapu. 9. januarja pa sta Makuc in Obid splezala Presenečenje (IV, 70—85*40—60°, 400 m) v dolini Mačjega potoka v Baški grapi.
Plezala sta tri ure in pol. Dolini Mačjega potoka sta sledila do prvega slapu (10 m, 70°) in nad njim zavila levo v grapo, kjer si en za drugim sledijo strmi odstavki do kamnite zapore. Tu sta zavila levo na lovsko pot in sestopila.
Poleg tega sta ponovila še tele slapove: Dušanov slap pod Krnom (857 50-70°, 200 m), Kuklo v Trenti (IV+, 120 m), Reščev slap in Gak v Koritnici (Iv, 100 in 300 m) ter Kožljak pod Krnom (IV+, 100 m).
Jože Makuc še opozarja, da je na zemljevidu v poglavju Svet pod Krnom v vodiču Zaledeneli slapovi napaka: slapovi oštevilčeni z 2, 3 in 4 se vrstijo ravno v nasprotni smeri.
Mitja Lo Duca pa odpravlja nejasnosti okoli grape v Loški steni, ki sta jo 10. januarja lezla Gregor Kresal in Simon Slejko (AO Matica). To ni bil prvenstven vzpon, ampak ponovitev smeri Doc, ki sta ji lani plezala Mitja Lo Duca in Bojan Kovač. To je grapa, ki teče za grebenom levo od Lovske in je prejkone v Briceljku in ne v Oltarjih. In ocena je nekoliko nižja: 50-60°, ob prehodih čez kaskade do 80°, previsov ni.

V Debeli peči in Skuti
17. januarja sta Borut Naglič in Matej Rupret (AO Matica) verjetno prva pozimi ponovila Parižanko v Debeli peči (VI+IV-V, 60°). V spodnjem delu je bil sneg slab, v skali pa so bile razmere dobre. Plezala sta do stika s Severovzhodnim razom in se nato po vrvi spustila nazaj. Plezala sta osem ur.
23. januarja je Borut Naglič soliral Južni raz Skute. Razmere so bile dobre, le v izstopnem žlebu je bilo nekaj ledu in snega. 24. 1. pa sta Nataša Roblek (AO Jezersko) in Borut Naglič ponovila še Golo sonce (VII-/ V+, 250 m) v Skuti. Stena je kopna, le veter je malo nagajal.

ALEŠ BJELČEVIČ

Himalajska sezona jesen '92 v gorah Nepala in delu Tibeta
Osnovni pregled odprav, ki ga je pripravila Elizabeth Hawley, kaže, da je bilo rekordno število odprav, dosežki pa so sorazmerno skromni - Južnokorejec Lee Yong-Cheol in Šerpa Ngawang Phurba lagala?

LJUBLJANA — Tudi zadnji seznam, ki smo ga prejeli od Elizabeth Hawley, je tak, kot smo jih vajeni: brez odvečnih besed, toda zčrpen. Vrh z nadmorsko višino (v metrih in čevljih, da je zadoščeno vsem), države, v katerih so odprave organizirali, smer vzpona oziroma poskusa, rezultati in — opomba o morebitnih ponesrečenih.
Hawleyevo smatramo za najbolje poučenega kronista dogajanj v omenjenem delu Himalaje. Že dolgo živi v Katmanduju, kamor je prišla kot dopisnik Reuterja, neutrudno navezuje stike i vsemi, ki potujejo skozi Nepal, zbira podatke, si jih skrbno beleži ... V seznamu za jesen '92 je kar 81 odprav, med njimi tudi tri slovenske: Anapurna '92, Čo Oju - SCT '92 in Kumbakarna - jesen '92, žal pa manjka Menlungtse '92, ki bi sicer edina izstopala po kvaliteti.
Alpinistke so vodile le dve, na Makalu (Francozinja Annie Beghin) in Tukuče (Angležinja Isobel Inglis) in obe sta bili tokrat neuspešni. Jih je bilo pa kar 11 na vrhovih, na Ama Dablamu, Baruntseju, Brikutiju, kar tri na Čo Oju in ena na Makaluju II. Tako kot njim tudi šerpam »pripadajo« predvsem lažji vrhovi. 23 jih je bilo lani jeseni uspešnih: 6 na Čo Oju, 4 na Everestu, po 3 na Anapurni 4, Baruntseju in Brikutiju itd. Pa tudi drugače je videti, da »vlečejo« le znani vrhovi in še ti predvsem po že ustaljenih poteh. Lepotec Ama Dablam (6812 m) ima npr. že 112 pristopov. Jeseni jih je bilo kar 11 opravljenih po JV grebenu in le eden po JZ grebenu (s prečenjem vrha), na katerem se je sicer zataknilo 3 odpravam. Tudi brez nesreč ni šlo; trije so umrli že med dostopom, šest pa na (4) gorah. Everest si je za cilj izbralo 14 odprav. Točno polovico njih se ga je lotilo iz Nepala in vsem je (prek Južnega sedla, 140-150 pristop) uspelo. Iz Tibeta ni uspela nobena (ena je poskušala prek JZ stene, tri prek Severnega sedla, dve po S steni in S grebenu, ena pa celo prek Južnega sedla).
Med organizatorji so bili tokrat tudi pripadniki držav, ki se sicer skorajda ne pojavljajo v Himalaji; Litvanci in Latvijci ter Portugalci, pa iz Liechensteina, Severne Koreje (An Yong-Jong, ki se je z Japonci kot prvi iz njihove države povzpel na najvišji vrh sveta) in Peruja.
Kljub, množici podatkov pa bi v tem pregledu zaman iskali kak ekstremnejši vzpon ali vsaj zahteven prvenstveni. Izstopa nekako le vzpon Japoncev po zahodnem grebenu Himlunga (7126 m), ker je šele prvi pristop na vrh (vzporeden poskus Britancev po J grebenu se je ustavil na višini 6400 m). Južnokorejec Lee Yong-Cheol in šerpa Ngawang Phurba pa sta zaman trdila, da sta bila na vrhu Manasluja (8163 m). Nesrečna poljsko-italijanska naveza (v plazu je izgubila dva člana), ki je tri dni kasneje opravila 39. pristop na vrh (po Klasični smeri), je namreč lahko sledila njune stopinje le do pod vrha.

FRANCI SAVENC

Iz različnih sten
Igor Radovič in Milan Plesec (AO Črna na Koroškem) sta 16.1. opravila prvo zimsko ponovitev Cvrčeve v Mali Raduhi (V+/III-IV, 150 m), 23. 1. pa sta v isti steni ponovila še Kovačevo (V, A1, 120 m).
23. 1. sta Dušan Košir in Jože Razpotnik (AO Trbovlje) ponovila Zupanovo v Koglu in naslednji dan Spominsko Zajc-Šolar. Pet članov in pet tečajnikov pa je ponovilo Virensa.
Marko Čar (AO Žiri) je splezal Drugi slap v Idrijski Beli.

(AB)

ALPINISTIČNE NOVICE

Iz serije »Tomo Česen predstavlja«
V četrti oddaji iz nove serije »Tomo Česen predstavlja« vam bosta avtorja Tomo Česen in Matjaž Fistravec pokazala zelo zanimivo področje nacionalnega parka Arches na vzhodu države Utah, kjer so v parku in okoli njega razvrščene stene, ki se odlikujejo z nešteto možnostmi za plezanje v počeli. Tokratno oddajo bosta končala še z obiskom v slikoviti Dolini spomenikov (Monument Valley), enem izmed rezervatov Indijancev Navajo. Četrto oddajo si lahko ogledate danes na 1. sporedu TV Slovenija (v okviru Tele M iz Studia Maribor) ob približno 18.30.

Priznanje Mladina in gore
Mladinska komisija PZS sprejema predloge za podelitev priznanja Mladina in gore za leto 1992. Priznanja bodo tri: eno za MO ali PD za vzgojo in izobraževanje mladine, eno posameznikom za strokovne dosežke (učbeniki, gradiva itd.) in eno organizacijam in ustanovam izven PZS (VVO in šolam). Predloge s poročili o delu je treba do 31. 3. poslati na MK PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, s pripisom Mladina in gore. Javna podelitev bo sredi aprila.

(AB)

V znamenju Jalovca
Jalovec, po mnenju velike večine naša najlepša gora, je osrednji lik v znaku Planinske zveze Slovenije, krovne organizacije slovenskih planincev, ki bodo 27. februarja slavili stoletnico organiziranega delovanja.
Zato in ker je ta gora po svoje večkrat krojila zgodovino našega alpinizma, ga je ekipa, ki pod vodstvom Marjete Keršič-Svetel pripravlja televizijske oddaje GORE IN LJUDJE, izbrala kot glavnega »igralca« oddaje, ki bo na sporedu že 15. februarja ob 20.30 na prvem programu.
Niso imeli sicer posebne sreče z vremenom, pa so vendarle srečno posneli ključne prizore za zgodbo: kako je dr. Julius Kugy s tovarišem in spremstvom slovenskih vodnikov opravil prvi zimski pristop na Jalovec. Iz (žal še vedno neurejenega) gradiva za osrednji planinski muzej so izbrskali slovenski alpinistični film Vzpon (iz davnega 1958), obljubljajo zahtevno nagradno vprašanje in — še marsikaj. Oddaja, ki si je kljub (pre)pogostemu spreminjanju terminov že ustvarila širok krog stalnih gledalcev, bo zatorej zanimiva tudi tokrat.

Akademik - Matica 50:38
V sredo, 27.1., je bila tradicionalna košarkarska tekma med kluboma AO Akademik in AO Matica iz Ljubljane. V nabito polni dvorani v Jaršah je gostujoči klub Matice izgubil z dvanajstimi točkami razlike. Pomagati ni mogel niti njihov lastni sodnik in številčnejša ekipa, niti glasna podpora številnega domačega občinstva.

(AB)

Vzponi Janeza Jegliča
Janez Jeglič je v zadnjem času splezal več smeri: v Mišji peči na pogled Ribalton in Skodelico kave (obe 7a+ oz. VIII+), v Vratih pa sta z Mihom Praprotnikom 7. januarja opravila eno redkih ponovitev Peričnika. Razmere so bile slabe in plezanje nevarno, slap pa je vendarle lažji, kot je ocenjen v vodniku.
16.1. je Jeglič sam zlezel Kamniško v Vršičih (VI+, solo prosta zimska ponovitev), potem pa 18. 1. popoldne v dveh urah Mengeško v Vršičih (VII+, prva solo prosta zimska ponovitev) in Zasavsko na pogled (VII+, tudi prvo solo zimska). Jeglič pravi, da naj bi se v Mengeški na ključnem mestu odlomil oprimek in da je zdaj nekoliko težja.

(AB)

Klini na Makalu
Slavko Svetičič gre spomladi z italijansko odpravo v zahodno steno Makaluja. Za ta namen potrebujejo dvesto (200) lednih in skalnih titanovih klinov različnih vrst. Vse, ki so take kline pripravljeni prodati odpravi, prosi, naj ga čim prej poiščejo na naslovu: Slavko Svetičič, Šebrelje 47, 65 282 Cerkno, tel. 065/75 568.

(AB)

Iz AO Kranj
Kranjčani so od 9. do 17. januarja splezali Matjaž Beguš in Matej Kranjc v Bohinju slap Vis-a-vis, Viktor Relja in Suzana Gorjup ter Marija Pintar in Janez Triler Lušov graben v Vojah, Janja Merlak in Franci Markič Desni slap (V Drtu) v Vojah, Viktor Relja in Suzana Gorjup Gdinov graben v Kokri ter Tomaž Strupi in Andrej Prinčič Levi slap nad karavlo in Reščev slap v Logu pod Mangartom. Poleg slapov pa so ponovili še dve smeri v stenah. Viktor Rejla in Suzana Gorjup sta bila 16. 1. Videoklipu v Tolsti Košuti (V-, 200 m), Janez Triler in Mira Pintar pa sta 17. 1. morda prva pozimi ponovila Kokrško zajedo v Velikem Zvohu (IV+, Ao, 300 m).

(AB)

  01.02.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti