Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Največji alpinistični dosežek

Delo, Šport: ... Kranjski alpinist Tomo Česen preplezal južno steno Lotseja (8516 m)

LJUBLJANA, 29. aprila - Kakor poročajo iz Katmanduja v Nepalu, je naš alpinist Tomo Česen preplezal južno steno Lotseja (8516 m), ki velja za največji problem sodobnega alpinizma. S to steno so se doslej zaman preizkušali največji alpinisti na svetu, terjala pa je tudi že smrtne žrtve. Tomo Česen je vrh Lotseja dosegel 24. aprila, v bazni tabor pa se je vrnil dva dni pozneje.

Tomo Česen preplezal problem za leto 2000
Naš alpinist je vstopil v doslej nepreplezano južno steno Lotseja 22. aprila, vrh pa je dosegel 24. aprila — Prvi alpinist dobe

LJUBLJANA - Šef alpinistične agencije v Katmanduju Didak Lama je v soboto popoldne sporočil v Kranj skopo, vendar izredno pomembno novico, ki jo je dobil izpod Lotseja: »Tomo Česen je preplezal južno steno Lotseja s tremi bivaki. Vstopil je 22. aprila, vrh je dosegel 24. aprila ob 2.20 in se 26. aprila vrnil v bazni tabor. Vse je v redu, 28. aprila zapušča bazo, 2. maja se bodo z letalom iz Kukle vrnili v Katmandu.«
Drugih podrobnosti v kratki novici ni. Ne vemo, ali je sestopil po normalni smeri ali po smeri vzpona. Tudi o tem, ali bo poskusil v Anapurni že zdaj ali šele jeseni, lahko le ugibamo. V nekaj dneh pa nas bo Tomo Česen o tem prav gotovo obvestil. Sedaj lahko ocenjujemo izreden dosežek našega alpinista zgolj po kratki novici in na temelju podatkov, ki so bili o južni steni Lotseja znani doslej.

Čestitka dr. Janeza Drnovška
Tomu Česnu je čestital predsednik predsedstva SFRJ dr. Janez Drnovšek. »Ob izrednem alpinističnem uspehu, ki ste ga dosegli z vzponom na vrh Lotseja, vam iskreno čestitam. Ponovno ste dokazali, da naš alpinizem sodi v sam svetovni vrh. Želim vam veliko sreče in nadaljnjih uspehov,« je rečeno v čestitki.


Že nekaj časa je južna stena Lotseja (8516 m) največji ali vsaj najbolj znan alpinistični problem na svetu. Sloviti Reinhold Messner je s Cassinovo odpravo v sedemdesetih letih odnehal že v vznožju 3000 m visoke stene in jo imenoval za problem leta 2000. Leta 1981 je jugoslovanska odprava pod vodstvom Aleša Kunaverja v smeri vrha prišla 8200 m visoko, nato pa v levem delu na višini 8100 m prišla do zahodnega grebena, nadaljevati pa ni mogla več. Naslednja leta so brezuspešno poskušali Poljaki in Francozi, tudi Messner, a visoka, težka in nevarna stena je ostala nepreplezana. Najvišje je lansko jesen prišel Poljak Jerzy Kukuczka, toda na višini 8300 m je zdrsnil in se ubil.
Ko smo se pred mesecem dni poslavljali od Toma Česna in njegovih dveh spremljevalcev, zdravnika dr. Janija Kokalja in snemalca Tomaža Ravniharja, smo zapisali:
»V tem času imamo Jugoslovani v Tomu Česnu gotovo najboljšega alpinista na svetu. Prvi je v eni zimi sam preplezal »tri zadnje probleme Alp«, ima najtežje zimske ponovitve v Alpah in lansko spomlad je s prvenstveno smerjo v severni steni Kumbakarne (Jannu, 7710 m) pomaknil himalajizem za korak naprej. Po oceni komisije za odpravo pri UIAA smo Jugoslovani po zadnjih uspehih na odpravah in po solističnih vzponih Toma Česna nesporno prvi na svetu.«
Tomo Česen je s tem vzponom nedvomno postal prvi alpinist naše dobe. Južna stena Lotseja združuje skrajno tehnično zahtevnost, veliko nadmorsko višino - Lotse je četrti najvišji vrh sveta - in velike objektivne nevarnosti. Ob tem je ovešena z zgodovino mnogih poskusov, herojskih in tragičnih, postala je vrhunski izziv. Prvi jo je preplezal Slovenec Tomo Česen in k temu skoraj ni več kaj dodati.


ZMAGOVALEC LOTSEJEVE STENE - Tomo Česen. (Foto: Janez Zrnec)

Odpravo je organizirala Planinska zveza Slovenije, v celoti jo je podprlo slovensko letalsko podjetje Adria Airways. Simboličnost dejanja je najmanj enakovredna njegovi športni vrednosti. Čestitke veljajo predvsem Tomu Česnu, a tudi vsem, ki so se zavedali pomena dejanja in ga omogočili.

TONE ŠKARJA
 

  30.04.1990

• Česnov naslov v Nepalu: telex - 2453 IRA VT NP, »For WII-DEX, Mr. Tomo Česen«.


 Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti