Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežni plazovi na železniški progi

Slovenski narod (1938): Zagorje, 21. decembra 1938
Medtem ko so najbolj vneti smučarji ugibali, ali bo za božič dovolj snega in kakšen bo, je muhasta igra narave poklonila Zasavju obilen dar, ...

... ki ga pa nikakor nismo veseli, nasprotno, povzročil je nepredvidena presenečenja v prvi vrsti železniški upravi, ker je v tesneh med postajo Savo in Zidanim mostom na mnogih krajih zavrl ves promet na levi obrežni progi.

V noči od torka na sredo je mraz zadnjih dni popustil in se je dvignilo živo srebro na 6 do 5 stopinj pod ničlo. Prej suhe snežinke so se spremenile v tako zvano babjo jezo ali sodro, ki se je vsipala vso noč in še vso sredo, ko je na večer zlezlo živo srebro blizu ničle in kaže, da bo začelo deževati. Ker so bregovi nad progo zelo strmi in prepreženi z drčami, je po teh drsela sodra na progo, kjer se je kupičila v taki meri, da je ponekod dosegel kup dolžino 20 in višino 7 metrov. Med Zagorjem in Savo je bila tako že v sredo v zgodnjih jutranjih urah proga zasuta na kakih tridesetih krajih. Vlaki so morali voziti po drugem tiru ob reki pa je razumljivo, da so zato nastale zamude. Popoldanski osebni vlak je iz Ljubljane pripeljal na zagorsko postajo z zamudo 110 minut.
Ves promet je zapadel v pravo anarhijo, ki je ni moglo odpraviti niti še tako požrtvovalno delo številnih rok in lopat vzdolž vse proge. V akcijo je stopil tudi snežni plug. Toda kmalu se je pokvaril in trenutno leži na postaji Sava. Neenakomerni pritisk snega mu je izobličil eno stran in ga je lokomotiva, ki potegne 1400 ton, komaj spravila z mesta v »ambulanco«.

Če bi bila proga na en tir, bi s pridom pomagal avtomatični čistilec na propeler, tako pa bi zgolj zasul še drugi tir in je zvečer položaj ta, da je vzdolž vse proge postavljeno določeno število delavcev, ki imajo kontrolirati promet in očistiti progo kolikor pač gre. Ker se pa tudi z lopatami ne da opraviti kaj prida, kajti te vrste sneg z lopat kar drsi, bo moral največji del opraviti pač snežni plug. Proti Trbovljam je položaj ugodnejši, ker na tem odseku ni mnogo plazov. Potniki so na nekaterih mestih naravnost skozi okna vagonov grabili po snegu, ki je segal še preko vendar dokaj visokih vozov. Najstarejši železničarji sploh ne pomnijo te vrste plazov.

Vse kaže, da bo tako snežilo tudi od srede na četrtek. Popoldne je nekaj minut deževalo. Vrh snega se je naredila tenka ledena skorja, ki bo še bolj pospeševala sesipanje sodre na tire. Če bo pa deževalo, kar je zelo verjetno, bo proga v četrtek očiščena in vzpostavljen neoviran promet.

Slovenski narod, št. 287,
četrtek, 22. decembra 1938, stran 2
 

dLib.si
Pripravil: France Malešič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti