Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kazenska ovadba zoper vodnico

ORF.at: Po tem, ko je 2. marca v snežnem plazu pri Neukirchen-u pod Grossvenedigerjem (Avstrija) umrl pohodnik, so sedaj podali kazensko ovadbo zoper 46-letno vodnico skupine. Tožilstvo ji očita povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti.

Državno tožilstvo je pripravilo več obtožb proti vodnici ge. Pinzgauer. Skupina štirinajstih pohodnikov ni bila primerno opremljena. Obtoženka je kljub napovedanim opozorilom služb o povišanju nevarnosti plazov na visoko stopnjo, ob 10.30 začela z dvourno turo v dolini Dürnbachtal, kar je bilo glede na razmere že zdavnaj prepozno.  Prav tako naj bi zanemarila dejstvo, da so se nahajali zunaj varovanega smučišča, kjer je potrebno upoštevati določena varnostna pravila, periodično preverjati plazovitost terena, ter udeležence spuščati enega po enega čez nevarnejše odseke.

Plaz je zajel skupino, eden udeleženec umrl

Mogočen plaz, ki se je okoli poldneva sprožil 200 metrov nad skupino na jugozahodnem pobočju Braunkogla z naklonino okoli 40º je zajel vodnico in šest udeležencev te skupine, ki so jo sestavljali nemški in švicarski turisti. Plaz jih je odnesel in pokopal do dva metra globoko pod plazovino. Sedem preostalih udeležencev je po čudežu ostalo izven plazišča, še piše v kazenski ovadbi.

Državno tožilstvo je 46-letno vodnico ovadilo odgovornosti za povzročitev smrti 40-letnega nemškega turista iz dežele Nordrhein-Westfalen (Severno Porenje - Vestfalija) ter za poškodbe petih pohodnikov s krpljami. V primeru pravnomočne obsodbe jo lahko doleti zaporna kazen do treh let. Datum sodnega procesa še ni določen.

Predsednik Združenja planinskih vodnikov v Salzburgu Günter Karnutsch, ki je tudi gorski vodnik, je podal kritično mnenje po nesreči, da vodnica ga. Pinzgauer ni imela ustrezne licence za tovrstne ture. Očitno je bila samo ona opremljena z opremo za zimske ture (plazovni trojček). 


2.3.2012  Plaz! Vodnica ni imela licence? 

Po tragični nesreči v Neukirchnu (Pinzgaukritike iz strani licenciranih planinskih in turnosmučarskih vodnikov. Po do sedaj zbranih informacijah ženska, ki je vodila skupino Nemcev in Švicarjev, ni imela veljavne licence.

Če oseba, ki nima ustrezne licence za vodenje v gore vodi skupino v zimskih razmerah, je to v nasprotju z zakonom, pravijo pri avstrijskem Združenju planinskih in turnosmučarskih vodnikov.

"Zakonodaja je jasna"

Günter Karnutsch predsednik Združenja vodnikov v Salzburgu: "Nekdo ki vodi skupino še ni vodnik. Če informacije, ki so mi bile posredovane držijo, je šlo za nelegalno vodenje turistov, ki je privedlo do nezgode. V Salzburgu imamo vodniške predpise, ki natančno opredeljujejo kdo sme voditi, še posebej v zimskem času po brezpotju. Kazensko odgovornost ne morem, niti ne želim opredeljevati. Jasno pa je, če se nekdo ne drži predpisov, lahko računa na posledice. Zakonodaja je v tem primeru jasna."

Povzeto po Salzburg.ORF.at

Salzburg ORF.at

Planinski vodniki zavračajo obtožbe

Prvo poročilo po nezgodi


Kritična poročila pred tem po radiu

Günter Karnutsch je nekaj dni pred tem preko radia ORF Salzburg komentiral, da se vedno znova pojavljajo ilegalne ponudbe za vodene ture. Licencirane vodnice in vodniki so te skupine srečevali tudi na poletnih ledeniških turah.

V konkretnem primeru s šestimi zasutimi in enim mrtvim pri Neukirchenu je načelnik vodnikov povedal, da je ob obilnih mokrih snežnih padavinah računati s številnimi plazovi tako v dolinskem svetu kot v visokogorju, povsod kjer je svet z naklonino. Razlog so zelo tople vremenske razmere. To, da je vodila skupino v zimskih razmerah brez plazovnih žoln je v nasprotju z osnovnimi vodniškimi načeli, je še povedal Günter Karnutsch.

Tudi vodniki z licenco so v nevarnosti v primeru plazov. Vendar se od nelicenciranih razlikujejo po tem, da so strokovno usposobljeni in imajo večletne praktične izkušnje in tudi redna usposabljanja. Kot tudi to, da so svoje goste zavarovali za primer, da se jim zgodi nesreča - kljub premišljenemu načrtovanju in izpeljavi ture. Zavarovanje pri njih lahko pridobijo samo za ture vodene z licenciranimi vodniki.



Iz helikopterja: plaz je bil širok 120 metrov in dolg približno 300 metrov. Rdeča pika je mesto kjer se je plaz sprožil, modre pike pa položaji zasutih

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

3 komentarjev na članku "Kazenska ovadba zoper vodnico"

Klemen Gričar,

V večini držav alpskega loka, vključno s Slovenijo veljajo zakoni in predpisi o gorskih vodnikih. Vodenje na črno (brez ustrezne licence) je kaznivo dejanje. Na žalost se šele v primeru nezgode ukrepa proti kršiteljem. Na zadnjem mednarodnem sestanku UIAGM gorskih vodnikov na Škotskem smo govorili o nelegalnih ponudbah po internetu in vodenju na črno. Urejamo bazo podatkov o nelegalnih ponudbah in potekajo dogovori o sodelovanjem s pristojnimi službami v različnih državah.


Igor Pavlič,

Vse polemike v zvezi s kazenskimi ovadbami, argumenti in sodnimi posotopki so seveda popolnoma brezpredmetne, spomnimo se žičniških nesreč, recimo ameriškh pilotov v Dolomitih, ki so sklatili gondolo, kaprunske nesreče, ko je zgorel vagon na poti do Alpincentra in drugo. Tistega ameriškega pilota so na hitro evakuirali domov, kaprunska zgodba se pa še vedno vleče! In sodniki ter ostali onanirajo leta in leta, vse skupaj pa nima nikakršne vsebine! Spomnimo se tudi nesreče pod Košuto! Podobno je tudi v zdravstvu, prometu in še kje! Vsi imajo dovolj dela, sodniki, tožilci, izvedenci, odvetniki..., ne nazadnej novinarji in še kdo! Tu ni rešitve, tako je že stoletja! In bo še!


Tomaž Jakofčič,

Prevod članka ima nekaj pomembnih vsebinskih napak. V članku ni govoru o "licenciranih planinskih in turnosmučarskih vodnikih" in istoimenskem združenju temveč o Gorskih vodnikih z UIAGM licenco, kateri so usposobljeni za tovrstno vodenje. V članku se vseskozi uporablja zgolj termin vodnik, vodnica, ki zakriva bistvo članka in razliko med gorskimi vodniki in pohodnimi oz. planinskimi vodniki.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti