Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.03.1992

Delo, Šport: ... Nataša Stritih — mladinka svetovna viceprvakinja v športnem plezanju

LJUBLJANA - Iz švicarskega mesta Basel se je vrnila mladinska športno-plezalna reprezentanca Slovenije. Štirinajst plezalcev je na prvem uradnem mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju doseglo odlične rezultate, največji uspeh pa je drugo mesto 18-letne Tržičanke Nataše Stritih.
Kolajna s SP prav gotovo ni bila pričakovana, saj naši mladi športni plezalci aktivno plezajo šele slabi dve leti. Tako je tudi Nataša Stritih, ki ima edina izmed mladink že nekaj mednarodnih izkušenj, upala le na uvrstitev v finale. Po tehničnem incidentu v polfinalu (obrnil se ji je oprimek) in ponavljanju nastopa, pa je z izredno zbranostjo in odličnim plezanjem blestela tudi v finalni preizkušnji. Za zmagovalko Murel Sarkanty je zaostala slabe štiri metre.
Uvrstitve slovenskih plezalcev na mladinskem svetovnem prvenstvu:
I. kategorija — 2. Nataša Stritih, 16. Aljoša Grom, 19. Stanko Zidan, 20. Luka Zaplotnik.
II. kategorija - 10. Jasna Koler, 9. Uroš Perko, 23. Gregor Šeliga, 28. Anže Šanca, 37. Mito Šinkovec.
III. kategorija - 6. Martina Čufar, 9. Jerneja Tratnik, 10. Urh Čehovin, 13. Jure Burjak, 17. Davor Velikanje.

NUŠA ROMIH

Presmučala Skovirjevo smer
Andrej in Davo Karničar sta v nedeljo 23. februarja kot prva presmučala Skovirjevo smer v Ledinskem vrhu. Kljub skromni snežni odeji, sneg pa je bil vrh vsega še skorjast, sta brez posebnih zapletov opravila to zahtevno turo. Smer je precej izpostavljena, težavni so bili zlasti ozki žlebovi. Osrednji del stene, do priključitve h Grapi v Babah, sta ocenila s V+, dve mesti S6, 500 m. Vsa tura, do dna, pa ima kar 1000 m višinske razlike, le nadaljevanje po Grapi, zasluži le oceno III.
Še zanimiva informacija. Davo je v sredo 26. februarja preplezal Teranovo smer (Dolgi hrbet — Žrelo — pod Ledinami, poleti V+/IV), zelo dobre razmere. Naklonina ledu 70-85°, vrhnji del ozebnika pa malo položneje, višinska razlika pa okoli 400 m.

Planinski vestnik, 2
Alpinizmu, varnosti v gorah in zgodovini planinstva je v večjem delu posvečena letošnja februarska številka Planinskega vestnika. Med alpinističnimi prispevki je vsekakor vreden pozornosti intervju s Slavkom Svetičičem, najboljšim slovenskim alpinistom lanskega leta - pa ne le o njegovem izjemnem solo plezanju na Anapurno I. Med temi prispevki je zanimiv še opis plezanja v smeri Riba v Marmoladi in nekaj doslej neznanih podrobnosti o lanskoletni odpravi na Anapurno I, sem pa sodi tudi opis nadvse tveganega poleta z jadralnim padalom z Rombona. Za tiste gorohodce, ki bi želeli iti (brez prevelikih izkušenj) tudi v zimske gore, je napisan prispevek o opremi za zimske ture, medtem ko drugi članek opozarja na veliko previdnost pri zakopavanju poskusnih oseb v snežne plazove, ko gre za iskalne vaje. - Po daljšem času Planinski vestnik spet načenja jezikovno polemiko — da ne bi slovenske gore in tisto, kar je na njih, različno imenovali. – Pred bližnjo stoletnico slovenske planinske organizacije (leta 1993) nadaljuje Planinski vestnik objavljanje zgodovinskih opisov gora, tokrat nevarnosti alpskih poti, in v nekaj mesecih že tretjič piše o novih podrobnostih, do katerih so prišli znanstveniki, ki proučujejo znamenitega »moža iz similaunskega ledenika« - odlično ohranjeno mumijo iz bronaste dobe. Revijo zaključujejo doživljajski planinski spisi in stalne rubrike.

Občni zbor PD PTT
LJUBLJANA - Planinsko društvo PTT Ljubljana bo imelo 38. redni občni zbor 7. t.m. ob 18. uri v poslovni zgradbi PTT Ljubljana. Cigaletova 15/ IX, soba 1107. Po občnem zboru bo družabno srečanje v restavraciji PTT.

Česen z Novolesom
BRDO — Slovenski vrhunski alpinist Tomo Česen in Novoles, lesna industrija iz Straže, sta danes podpisala pogodbo o sodelovanju, s katero bo Novoles eden od pokroviteljev našega uspešnega športnika. Pogodba zavezuje oba partnerja k štiriletnemu sodelovanju, katerega geslo je »priti na vrh«. (29/2-92)

Spet na Arihovo peč
CELOVEC - Slovenska športna zveza. Slovensko prosvetno društvo Rož v Šentjakobu in Slovensko planinsko društvo Celovec so v nedeljo že štirinajstič priredili zimski pohod Arihova peč, v spomin na žrtve nacistov ob koncu minule vojne tod. Tudi tokrat je bil odziv - tako s Koroškega, kot iz Slovenije — velik, lepo vreme pa je bilo seveda še posebno naklonjeno pohodu, med katerim je treba prehoditi 10 km dolgo pot z višinsko razliko 400 m. Ta vodi s Čemernice nad Šentjakobom mimo bivšega partizanskega bunkerja - kraja tragedije, obeležen je s spominsko ploščo — na planino Bleščečo, kjer je na višini 1080 m planinska postojanka Koča nad Arihov pečjo, last Slovenskega planinskega društva. Kot vedno doslej, so udeleženci dobili spominska priznanja. Tiste, ki so se odzvali že petič, so organizatorji nagradili s posebno zlato značko.

Gory
V Krakovu (Poljska) je začela izhajati revija Gory. Je naslednica t.i. občasnika Taterniczek (doživel je kar 39 izdaj!) in naj bi izhajala četrtletno. Velik format, barvni ovitek in kvaliteten papir, pa še barvni vložek ipd. Prva številka (ima še letnico 1991) je prav dopadljiva.
V uvodnem »Echa z gor« je opazen poudarek, ki so ga dali Svetičičevim (zimskim) vzponom. Izčrpen je pregled poljskega tekmovalnega plezalstva (od 1972 »z vprašajem« do 1980). Zanimiv je tudi zgodovinski zapis »Alpinizem dawniej«. Zbigniew Kowalewski, izjemni poznavalec Himalaje, je predstavil skupino Trangol. V rubriki o visokogorskem smučanju je »Prvi smuk z Nanga Parbata«, o jadralnem padalstvu pa analiza poškodb. Tudi na jamarje niso pozabili, objavljene so tabele različnih »naj objektov«. Na koncu pa še intervju Janusza Onyszkiewicza, nekdaj odličnega alpinista, sedaj pa pomočnika ministra v republiški vladi.

F. S.
 

  03.03.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti